to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:15 | 20.02.2023

Πολιτισμός

Σήμερα, 20/2, η εκδήλωση «Kαλλιτεχνικές σπουδές παραστατικών τεχνών: Απόσυρση του ΠΔ 85/22 και επόμενη μέρα»

Εκδήλωση-συζήτηση οργανώνουν στον χώρο εκδηλώσεων του ΕΝΑ (Ζαλοκώστα 8, Αθήνα - 2ος όροφος) σήμερα Δευτέρα 20/2 και ώρα 18:00 το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και η ερευνητική κοοπερατιβα ThinkBee


(Φωτογραφία: Σπύρος Χατζηαγγελάκης)

Στο πνεύμα των ημερών και των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που επισφραγίζει την υποβάθμιση των πτυχίων τους, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και η ερευνητική κοοπερατίβα ThinkBee διοργανώνουν τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου εκδήλωση-συζήτηση στον χώρο εκδηλώσεων του ΕΝΑ (Ζαλοκώστα 8, Αθήνα - 2ος όροφος) με τίτλο «Kαλλιτεχνικές σπουδές παραστατικών τεχνών: Απόσυρση του ΠΔ 85/22 & επόμενη μέρα». 

Η θεσμική αναγνώριση των καλλιτεχνικών σπουδών παραστατικών τεχνών και η κατοχύρωση των επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων των καλλιτεχνών αποτελούν μια μεγάλη εκκρεμότητα που ταλανίζει τους ανθρώπους του Πολιτισμού εδώ και δεκαετίες. Με το Προεδρικό Διάταγμα 85/22, αντί να επιλυθεί αυτό το χρόνιο ζήτημα, αποδόθηκε «θεσμική κανονικότητα» στο αρρύθμιστο τοπίο που υπάρχει μέχρι σήμερα, επισφραγίζοντας την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών και την εξίσωσή τους προς τα κάτω με απολυτήρια Λυκείου.

Σύσσωμος ο κόσμος του Πολιτισμού ξεσηκώθηκε, απαιτώντας την απόσυρση των διατάξεων για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες του ΠΔ. Η πρόσφατη ρύθμιση με τη μορφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ανακοινώθηκε, αφορά το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, χωρίς να επιλύεται το θεσμικό.

Βαθύτερη κυβερνητική στόχευση φαίνεται να είναι η «κολλεγιοποίηση». Οι καλλιτεχνικές σχολές ωθούνται στη σύναψη συμφωνιών με ξένα κολλέγια, ώστε να δίνουν πτυχία τα οποία, με βάση τους νόμους της τελευταίας τετραετίας, θα είναι ισότιμα με πτυχία πανεπιστημίων. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες τέτοιες συμφωνίες που, ουσιαστικά, οδηγούν σε μια ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευση πλήρως ιδιωτικοποιημένη. Παράλληλα, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το ζήτημα ως πρόσχημα για να ανοίξει θέμα τροποποίησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να επιτρέπεται η σύσταση ιδιωτικών ανώτατων σχολών.

Η εκδήλωση – συζήτηση ευελπιστεί να συμβάλει στο να δοθεί το έναυσμα για ένα ευρύ διάλογο για τη ριζική αντιμετώπιση των άλυτων προβλημάτων δεκαετιών στις καλλιτεχνικές σπουδές, καθώς και στις σπουδές των διαχειριστικών και των τεχνικών επαγγελμάτων του πολιτιστικού τομέα. Η θεματική κλιμακώνεται σε δύο επίπεδα. Αφ’ ενός επαγγελματική και ακαδημαϊκή αναγνώριση των καλλιτεχνικών σχολών και των πτυχίων τους στην ανώτερη βαθμίδα (ΤΕ) σύμφωνα με το υφιστάμενο άρθρο 16 του Συντάγματος. Αφ’ ετέρου μια ολοκληρωμένη δημόσια ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευση για τις παραστατικές τέχνες.

Σε αυτό τον διάλογο πρωταγωνιστές πρέπει να είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού.

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):

Μίνα Ανανιάδου, χορεύτρια
Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, σκηνοθέτις και δραματουργός
Αναστασία Κότσαλη, μονωδός
Παυλίνα Μάρβιν, συγγραφέας, σπουδάστρια Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου
Τάσος Μπότσιος, τεχνικός ήχου
Γιάννης Παναγόπουλος, ηθοποιός και σκηνοθέτης
Προλογίζουν ο Νίκος Ερηνάκης, Επιστημονικός Διευθυντής ΕΝΑ & ο Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης, Αντιπρόεδρος ΤhinkBee

Συντονιστές: Παναγιώτης Μένεγος & Σταύρος Διοσκουρίδης, Λατέρνατιβ Εν Λευκώ, News247

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)