to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απαντά στην «Εφ. Συν.» η Κομισιόν για τα ταξίδια και τις δηλώσεις του Μ. Σχoινά

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ απάντησε με δήλωση στην «Εφημερίδα των Συντακτών», για το χτεσινό ρεπορτάζ των «Follow The Money», «Reporters United» και «Εφ.Συν.» με τίτλο «Το μυστικό γεύμα και οι αραβικές νύχτες του κ. Σχοινά».


Επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του εκπροσώπου της Ερίκ Μαμέρ, το ρεπορτάζ των Follow The Money - Reporters United και της Εφημερίδας των Συντακτών για τη συμμετοχή του επιτρόπου Μ. Σχοινά σε δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον Σαουδάραβα διάδοχο Μπιν Σαλμάν στις 27/7/2022, με την υπογράμμιση ότι ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του πρωθυπουργού. Ως προς τα ταξίδια του κ. Σχοινά στα κράτη του Κόλπου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τονίζει ότι ήταν στο πλαίσιο του ρόλου του. Η δήλωση του κ. Μαμέρ προς την «Εφ.Συν.» αναφέρει τα εξής:

«Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα εξηγήσει ότι όλες οι αποστολές του αντιπροέδρου Σχοινά στα κράτη του Κόλπου πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αιτήματος της προέδρου Φον Ντερ Λάιεν ή γενικότερα στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου του, συμπεριλαμβανομένων της επίσκεψής του στην Παγκόσμια Εκθεση του Ντουμπάι το 2020 και των συναντήσεων που πραγματοποίησε με στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς τα σύνορα Ε.Ε.-Λευκορωσίας.

Όσον αφορά το τελευταίο αυτό ζήτημα, οι επαφές που πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος συνέβαλαν καθοριστικά στο να υποχωρήσει σημαντικά η πίεση στα σύνορα της Ε.Ε. με τη Λευκορωσία.

Όσον αφορά τις παρατηρήσεις σας σχετικά με τα τουίτ του αντιπροέδρου για το Κατάρ, επιβεβαιώνω για άλλη μία φορά ότι αυτά ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένα με τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι αντανακλούν τις συζητήσεις που έχουμε σχετικά με τα θέματα αυτά με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Η Επιτροπή προφανώς καλεί το Κατάρ να συνεχίσει την υλοποίηση των εξαγγελθεισών μεταρρυθμίσεων μετά τη λήξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Επισημαίνεται επίσης ότι όλα τα μέλη του σώματος των επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Σχοινά, απολαύουν της πλήρους εμπιστοσύνης της προέδρου Φον Ντερ Λάιεν και ότι κανένας από τους ισχυρισμούς εναντίον του αντιπροέδρου δεν έχει επηρεάσει τη στήριξη αυτή.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος Σχοινάς επιβεβαιώνει ότι παρακάθισε σε γεύμα στις 27 Ιουλίου 2022 προς τιμήν του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος προήδρευσε του γεύματος. Του γεύματος προηγήθηκε επίσημη συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου Σχοινά και του Έλληνα πρωθυπουργού, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)