to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:11 | 13.02.2023

Πολιτική

Γ. Δραγασάκης: Προτεραιότητά μας η στήριξη της κοινωνίας, των λαϊκ​ών και μεσαίων τάξεων

Πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ανοικτό και ότι ο στόχος για πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις πρώτες εκλογές είναι εφικτός υποστηρίζει μιλώντας στη Μακεδονία της Κυριακής και τον Βαγγέλη Στολάκη ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης


Κύριε αντιπρόεδρε, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα από το βήμα της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη έθεσε ξανά το δίλημμα των εκλογών «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης». Ωστόσο, το κόμμα σας έχει δεχτεί τις τελευταίες ημέρες βολές αφενός για την απόφαση αποχής από τις Κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες και αφετέρου για τις δηλώσεις Σπίρτζη. Η κυβέρνηση σας... επιστρέφει αυτό το δίλημμα υπό την δική της οπτική. Τι απαντάτε;

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να δείξει πως όσα ζούμε, σε σχέση με τις υποκλοπές, την ελευθερία του τύπου, το κράτος δικαίου, τη διασπάθιση του δημοσίου πλούτου, δεν συνιστούν κανονικότητα αλλά ανωμαλία και αντιδημοκρατική εκτροπή που πρέπει να λήξει άμεσα με την προκήρυξη εκλογών.

Βρισκόμαστε σαφώς σε μια πορεία αυταρχικοποίησης, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας και πάλι διεθνώς δακτυλοδεικτούμενη, ως μια «ειδική περίπτωση», από την άποψη του κράτους δικαίου και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών αυτή τη φορά. Δυστυχώς εντός κυβέρνησης και υπό την πίεση των ακροδεξιών πτερύγων της, φαίνεται πως επικρατεί ένας ιδιότυπος ρεβανσισμός απέναντι στο δημοκρατικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης.

Όμως σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από κρίση εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στην πολιτική, είναι σαφές ότι καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, υποσκάπτουν περαιτέρω τη νομιμοποίηση των δημοκρατικών θεσμών. Και απέναντι στον κίνδυνο αυτό πρέπει να υπάρξει καθολική δημοκρατική αντίσταση.

Από το ίδιο βήμα ο αρχηγός σας έκανε την αυτοκριτική του συμπληρώνοντας ότι δεν φοβάται τη σύγκριση με τον πρωθυπουργό. Εσείς, τι δεν θα θέλατε να επαναληφθεί από την περίοδο διακυβέρνησης 2015-2019; Εν τέλει, ήταν λάθος η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ;

Αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση το 2015-2019, ήταν, δεδομένων των συνθηκών, ένας άθλος διότι υπό διαρκή ασύμμετρο πόλεμο έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, την οδήγησε σε ένα ξέφωτο σταθερότητας και τη θωράκισε με ένα ισχυρό ταμειακό απόθεμα έναντι εξωγενών κινδύνων. Μακάρι να μην είχαν οδηγήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις τη χώρα στη χρεοκοπία, να μην την είχαμε βρει αποκλεισμένη από τις αγορές και με άδεια ταμεία και η Ευρώπη να αναγνώριζε τις τεράστιες δικές της ευθύνες. Εκείνο, επομένως, που δεν θα ήθελα να επαναληφθεί είναι να έχουμε την κοινωνία σε πτώχευση και μια διακυβέρνηση υπό καθεστώς εποπτείας των δανειστών. Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι το μόνο κόμμα που έκανε αναλυτικό απολογισμό του έργου του, των επιτυχιών, των αδυναμιών και των σφαλμάτων του. Ακόμη περιμένουμε τον απολογισμό όσων άφησαν τη χώρα αθωράκιστη και την οδήγησαν στα βράχια. Όσον αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι υποκριτική η κριτική που γίνεται. Διότι τότε οι ΑΝΕΛ ήταν η μόνη διαθέσιμη δύναμη για συνεργασία χωρίς να υπονομεύει τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Και μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών η συνεργασία ήταν θετική για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Η υπόθεση των υποκλοπών εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης και ένα από τα πρώτα θέματα της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι δεν έχει απαντηθεί κατά την άποψή σας;

Απολύτως τίποτα δεν έχει απαντηθεί. Ούτε ποιοι παρακολουθούνται, ούτε γιατί παρακολουθούνται. Πρόκειται για προκλητική στάση. Η κυβέρνηση αρνείται τον έλεγχο και την αρχή της λογοδοσίας και γι' αυτό είναι υπόλογη απέναντι στο Σύνταγμα και την κοινωνία. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη δημόσιοι λειτουργοί που ασκούν τα καθήκοντα τους και προσπαθούν να φέρουν στο φως πτυχές αυτής της δυσώδους υπόθεσης.

Δεδομένων των δημοσκοπικών ευρημάτων ο στόχος για πρωτιά στις πρώτες εκλογές είναι εφικτό και ρεαλιστικός;

Ναι πιστεύω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ανοικτό και γι αυτό η κυβέρνηση όλο ορίζει και όλο αναβάλει το χρόνο των εκλογών. Το αποτέλεσμα των εκλογών βρίσκεται στα χέρια των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ψηφοφόρων. Θα πρόσθετα μάλιστα ότι με την περιφρόνηση που δείχνει αυτή η κυβέρνηση στο ζήτημα της δημοκρατίας, της λογοδοσίας και της διαφάνειας, η συμμετοχή στις εκλογές κάθε πολίτη δεν συνιστά ένα τυπικό καθήκον αλλά μια δημοκρατική ευθύνη.

Μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται το προσκλητήριο για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο την επόμενη ημέρα, όπως την περιγράφει το κόμμα σας. Την ίδια ώρα το τελευταίο διάστημα οι τόνοι Κουμουνδούρου- Χαριλάου Τρικούπη ανέβηκαν. Υπάρχει plan B;

Πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε το πρόγραμμα του. Σ αυτό αναφέρονται σημαντικοί, κατά τη γνώμη μου, στόχοι, όπως: αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, μείωση ανισοτήτων, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης και διοχέτευση του 10% των πόρων του για ενίσχυση του ΕΣΥ, υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα και στο μεγάλο καθαρό πλούτο, κατάργηση της αστυνομίας στα ΑΕΙ, ενίσχυση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Τόσο οι στόχοι αυτοί όσο και η συνολικότερη κατεύθυνση που σηματοδοτούν, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική και την ιδεολογία της ΝΔ. Μπορούν να υλοποιηθούν μόνο από μια κυβέρνηση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, με την ενεργή στήριξη των λαϊκών τάξεων. Άρα οι ίδιοι οι στόχοι καθορίζουν την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό, τουλάχιστον για όσους τους θεωρούν δεσμευτικούς.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και βάσει του οποίου ζητά την ψήφο των πολιτών δεν είναι ρεαλιστικό. Τι απαντάτε και σε ποιους άξονες κινείται το πλαίσιό σας;

Ο ελληνικός λαός έχει χορτάσει το «ρεαλισμό» αυτής της κυβέρνησης που σημαίνει απροκάλυπτη στήριξη της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας σε βάρος του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και καθημερινό εμπαιγμό τους με ψέματα και θεατρινισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κρύβει ούτε τις προτεραιότητες ούτε τα κριτήρια της πολιτικής του. Προτεραιότητα είναι η ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των λαϊκών και μεσαίων τάξεων, η προστασία της δημοκρατίας, η αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου για να μη ξαναβρεθούμε στα βράχια, για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα μοντέλο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια. Φοβάστε νέα οικονομική κρίση;

Η δημοσιονομική και παραγωγική θέση της χώρας επιδεινώνεται ραγδαία και επικίνδυνα. Τα σωρευτικά ελλείμματα του προϋπολογισμού μετά το 2019 έχουν υπερβεί τα 38 δις. Την ίδια περίοδο ο νέος δανεισμός έχει ξεπεράσει τα 44 δις. Το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 270 δις και το εμπορικό έλλειμμα έκανε ξανά την εμφάνιση του φτάνοντας τα 38,4 δις το 2022. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει αντλήσει διδάγματα από την περιπέτεια που γνώρισε ο τόπος και κυβερνά όπως παλιά, υπέρ των ολίγων, με πελατειακές εξυπηρετήσεις και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Αν δεν φύγει αυτή η κυβέρνηση δεν βλέπω πως θα μπορούσε να ανακοπεί η δυναμική προς μια νέα κρίση.

Τι σημαίνει στην πράξη το σλόγκαν «Δικαιοσύνη παντού»;

Δικαιοσύνη παντού σημαίνει πηγή δύναμης, ελπίδας, πολιτισμού. Δίκαιες, δημοκρατικές, και αλληλέγγυες κοινωνίες είναι περισσότερο ισχυρές, ανθεκτικές και πολιτισμένες σε σχέση με κοινωνίες άδικες, ατομικιστικές, αυταρχικές. Δικαιοσύνη παντού σημαίνει ίσες ευκαιρίες αλλά και δυνατότητες για όλους και όλες. Και αυτό αφορά στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, στην απασχόληση, στη στέγαση, στην απονομή δικαιοσύνης, στις σχέσεις μέσα στη κοινωνία, στο περιβάλλον, σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης. Η δικαιοσύνη παντού απαιτεί πολιτική βούληση αλλά και συλλογική δράση, έναν διαρκή αγώνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)