to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:21 | 11.02.2023

Διεθνή

Σεισμοί: Πάνω από 25.000 οι νεκροί στις δύο χώρες - Συλλήψεις για τις κακές κατασκευές και τις λεηλασίες

Πάνω από 25.000 οι νεκροί και στις δύο χώρες, 21.848 στην Τουρκία και 3.553 στη Συρία. Συνελήφθησαν 12 άτομα από τον κατασκευαστικό κλάδο. Συλλήψεις και για τις λεηλασίες στις σεισμόπληκτες επαρχίες. 26 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν πληγεί από τον σεισμό, δηλώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συνεχίζουν τα εμπόδια, αλλά και οι πρωτιές, για την ανθρωπιστική βοήθεια


Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Σανλιούρφα στα νοτιοανατολικά, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τα πτώματα 21.848 ανθρώπων στην Τουρκία ενώ οι αρχές στη Συρία έχουν ανακοινώσει 3.553 νεκρούς.

26 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν πληγεί από τον σεισμό

Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πληγεί από τους σεισμούς που συγκλόνισαν αυτή την εβδομάδα την Τουρκία και τη Συρία, όπου δεκάδες μονάδες υγείας υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνοντας έκκληση για χρηματοδότηση.

Ο ΠΟΥ ζητεί έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 42,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των άμεσων υγειονομικών αναγκών.

Νωρίτερα την εβδομάδα αυτή, ο ΠΟΥ, ο οποίος αποδέσμευσε ήδη 16 εκατομμύρια δολάρια από το ταμείο του έκτακτης ανάγκης, είχε υπολογίσει σε 23 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι εκτεθειμένοι μετά τους σεισμούς και την καταστροφή που προκάλεσαν.
Σήμερα, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 26 εκατομμύρια -- 15 εκατομμύρια στην Τουρκία και σχεδόν 11 εκατομμύρια στη Συρία.

Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούνται ιδιαίτερα "ευάλωτοι", από τους οποίους σχεδόν 350.000 ηλικιωμένοι και περισσότερα από 1,4 εκατομμύριο παιδιά.

Στην Τουρκία, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περισσότερα από 4.000 κτίρια κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια των σεισμών και ότι 15 νοσοκομεία υπέστησαν μερικές ή μεγάλες ζημιές.

Στη Συρία, όπου το σύστημα υγείας έχει ήδη γονατίσει από τα 12 χρόνια πολέμου, τουλάχιστον 20 μονάδες υγείας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νοσοκομείων, υπέστησαν ζημιές.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έστειλε την Πέμπτη 37 τόνους ιατρικού υλικού για τη φροντίδα τραυμάτων και για έκτακτα χειρουργεία στην Τουρκία, ενώ 35 τόνοι έφθασαν στη Συρία την Παρασκευή.

"Θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και την περίθαλψη 100.000 ανθρώπων όπως και για να πραγματοποιηθούν 120.000 επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις στις δύο χώρες", διευκρίνισε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι μια τρίτη πτήση με παρόμοιο φορτίο αναμένεται να φτάσει τη Δευτέρα στη Συρία.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έφτασε σήμερα στο Χαλέπι, στη Συρία, που επλήγη σκληρά από τον σεισμό.

Κοινή επιχείρηση της ελληνικής διασωστικής αποστολής μαζί με άλλα 4 διεθνή συνεργεία στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια

Μεγάλη κοινή επιχείρηση της ελληνικής διασωστικής αποστολής μαζί με άλλες διεθνείς αποστολές πραγματοποιείται αυτή την ώρα στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο καθώς ακούστηκαν φωνές από τα συντρίμμια. Συγκεκριμένα, από πλευράς της ελληνικής αποστολής, επιχειρούν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, ένας σκύλος, 5 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ, ενώ συμμετέχουν μεταξύ άλλων ένα σωστικό συνεργείο από Βραζιλία και δύο από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποστολές έκαναν κάθετη διείσδυση σε δύο διαφορετικά σημεία χρησιμοποιώντας τα γεώφωνα και τα διασωστικά σκυλιά.

Όπως έγινε γνωστό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Πυροσβεστική, υπάρχει αισιοδοξία ότι πιθανόν να βρεθούν επιζώντες καθώς τα γεώφωνα εντόπισαν φωνές ενώ τα σκυλιά οσμίστηκαν ίχνη ζωής.

Συνελήφθησαν 12 άτομα από τον κατασκευαστικό κλάδο 

Δώδεκα άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων στα νότια της χώρας έπειτα από τον σεισμό της Δευτέρας, μετέδωσαν το Σάββατο τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA.

Η ολική κατάρρευση των κτιρίων, η οποία προδίδει την κακή κατασκευή τους και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία, προκαλεί οργή στη χώρα όπου περί τους 22.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 80.000 έχουν τραυματιστεί.

Αναμένονται περισσότερες συλλήψεις αφού ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, μιας από τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ένας από τους συλληφθέντες είναι ένας επιχειρηματίας που έχτισε κτίρια στο Γκαζιαντέπ και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.

Αρκετές έρευνες έχουν ξεκινήσει από εισαγγελείς σε πληγείσες επαρχίες όπως η Καχραμάνμαράς, όπου η πόλη Πάζαρτζικ βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν "γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεισμό".

Την Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έναν επιχειρηματία από την επαρχία Χατάι, του οποίου η πολυτελής κατοικία κατέρρευσε ολοσχερώς καταπλακώνοντας τους ενοίκους της.

48 συλλήψεις για τις λεηλασίες στις σεισμόπληκτες επαρχίες  

Τουλάχιστον 48 άτομα συνελήφθησαν για λεηλασίες σε οκτώ επαρχίες πληγείσες από τον σεισμό που συγκλόνισε τη νότια Τουρκία τη Δευτέρα, μετέδωσε σήμερα το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών για τις λεηλασίες που διαπράχθηκαν μετά τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που άφησε πίσω του περισσότερους από 25.000 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία, μετέδωσε το Anadolu, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας.

Σαράντα δύο μεταξύ των υπόπτων αυτών συνελήφθησαν μόνο στην επαρχία Χατάι, στον νότο της χώρας, και βρέθηκαν στην κατοχή τους σημαντικά χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, όπως και κοσμήματα και τραπεζικές κάρτες.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι εισαγγελείς μπορούν στο εξής να κρατούν άτομα που κατηγορούνται για λεηλασίες για επτά ημέρες αντί για τέσσερις, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

"Κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης", δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ που επλήγη από τον σεισμό. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής, τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή σε απαγωγές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν αυστηρά από το κράτος, προειδοποίησε.

Ερντογάν: Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές της εβδομάδας.

Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στη σεισμόπληκτη ζώνη ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία και ότι οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες.

"Εχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους", δήλωσε.

Ο Ερντογάν είπε χθες ότι έχουν παρατηρηθεί λεηλασίες σε κάποιες περιοχές. Δεν είναι όμως σαφές σε ποιά περιστατικά απαγωγών αναφερόταν.

Η ασφάλεια στη σεισμόπληκτη ζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο όταν ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης εκεί εξαιτίας της "αυξανόμενης δυσκολίας στον τομέα της ασφάλειας", όπως την χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός του.

Ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Τουρκία

Ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης στη σεισμόπληκτη Τουρκία εξαιτίας της "όλο και πιο επικίνδυνης κατάστασης ασφαλείας", ανέφερε σήμερα στο Twitter ο εκπρόσωπός του.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μίχαελ Μπάουερ έγραψε στο Twitter ότι η Μονάδα Διαχείρισης Καταστροφών των Αυστριακών Δυνάμεων (AFDRU) θα είναι και πάλι διαθέσιμη για περαιτέρω επιχειρήσεις διάσωσης όταν το περιβάλλον όπου επιχειρούν θα γίνει ασφαλές.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες και ανέφερε ότι οι αυστριακοί στρατιώτες έχουν βρει καταφύγιο σε έναν καταυλισμό μαζί με άλλες διεθνείς οργανώσεις και αναμένουν οδηγίες.

Περίπου 80 διασώστες από τις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην Αντάκια (Αντιόχεια) της Τουρκίας από τις 7 Φεβρουαρίου και έχουν ήδη απεγκλωβίσει 9 άτομα από τα χαλάσματα.

_________

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Anadolu

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)