to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνταξιούχοι: Επίδομα «μη αύξησης» για το 10% που διατηρεί προσωπική διαφορά

Με fast track διαδικασίες και χρήματα των ασφαλισμένων η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει προεκλογικά το τεράστιο θέμα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων


Οι πολυδιαφημισμένες αυξήσεις στις συντάξεις που υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να καταβάλει με βάση την πρόβλεψη νόμου του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017 αποδείχθηκαν φιάσκο για τη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων, με αποτέλεσμα το υπουργείο Εργασίας να οδηγείται προεκλογικά σε νέες στοχευμένες επιδοματικές παροχές.

Στην τεράστια δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων η ανακολουθία των προεκλογικών κυβερνητικών υποσχέσεων του 2019 (περικοπή της 13ης σύνταξης, στέρηση των αναδρομικών από 1,5 εκατ. συνταξιούχους) προστίθεται το γεγονός ότι από τις πρόσφατες αυξήσεις του 7,75% 1 στους 3 συνταξιούχους δεν έλαβε ούτε 1 ευρώ αύξηση, λόγω προσωπικής διαφοράς. Επίσης, ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων έλαβε «πετσοκομμένη» την αύξηση του 7,75% λόγω φανερών και κρυφών κρατήσεων. Οι κρατήσεις λόγω φόρου, περίθαλψης αλλά και των κρατήσεων που αφορούσαν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης περιόρισαν δραματικά τις αυξήσεις για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Τα δύο σενάρια

Ωστόσο, το μεγάλο θέμα που ταλανίζει την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας είναι η οργή που προκαλεί στο 1/3 των συνταξιούχων το γεγονός ότι ύστερα από 12 χρόνια περικοπών και στερήσεων δεν έλαβε ούτε ευρώ αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

Ετσι, όπως έχει αναφέρει η ΑΥΓΗ, το υπουργείο Εργασίας μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να οριστικοποιήσει την καταβολή επιδόματος στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Ο αριθμός των τελικών δικαιούχων θα καθορίσει και το ύψος της παροχής, με το επικρατέστερο σενάριο να αφορά επίδομα που, είτε κλιμακωτά είτε όχι, θα κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300 ευρώ, το οποίο αναμένεται όμως να λάβουν μόλις 140.000 συνταξιούχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας σε σύνολο 900.000 που δεν έλαβε ούτε ευρώ αύξηση και άλλων 285.000 οι οποίοι έλαβαν πολύ μικρή αύξηση για τον ίδιο λόγο.

Στον περιορισμένο αριθμό που θα λάβει τελικά το «επίδομα μη αύξησης» και οι οποίοι δεν θα ξεπερνούν τους 140.000 καταλήγουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, υπολογίζοντας ότι η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων δεν έλαβε ούτε το επίδομα των 250 ευρώ (επιταγή ακρίβειας) που δόθηκε τα Χριστούγεννα, ούτε έχει το μηδαμινό όφελος από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Με άλλα λόγια, το έκτακτο επίδομα θα αφορά μόλις το 10% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και όσων έλαβαν μικρή αύξηση για τον ίδιο λόγο, ενώ δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες λόγω δημοσιονομικού κόστους το επίδομα προσωπικής διαφοράς να δοθεί σε έως και 800.000-850.000 συνταξιούχους.

«Τρέχουν» και τις επικουρικές

Να υπενθυμίσουμε ότι με fast track διαδικασίες και χρήματα των ασφαλισμένων η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει προεκλογικά το τεράστιο θέμα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα προχωρήσει η έκδοση 40.000 επικουρικών συντάξεων μέχρι τις 15 Μαρτίου, ενώ προβλέπεται η καταβολή (προεκλογικής) αποζημίωσης 100 ευρώ σε 40.000 συνταξιούχους για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)