to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διοίκηση Σχολής ΚΘΒΕ: «Αποκηρύξτε την κατάληψη για να πληρωθείτε»

Καλούνται να αποκηρύξουν την κατάληψη του θεάτρου οι παραιτηθέντες καθηγητές του ΚΘΒΕ προκειμένου να πληρωθούν για τον μήνα Ιανουάριο


Πριν αλέκτορα φωνήσαι, άρχισε να φαίνεται πόσο «εκ του ασφαλούς» ήταν η απόφαση των καθηγητικών σωμάτων στις Δραματικές Σχολές των κρατικών θεάτρων να παραιτηθούν. Για να είμαστε ακριβέστεροι (και για να μην είμαστε άδικοι έναντι της Διοίκησης του Εθνικού Θέατρου που είχε ως εδώ νηφάλια, αξιοπρεπή και υποδειγματική στάση): Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην απόφαση του καθηγητικού σώματος στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που παραιτήθηκαν χθες και σήμερα το πρωί έλαβαν από τη Διοίκηση της Σχολής μία εξαιρετικά αμφιλεγόμενη (στην καλύτερη περίπτωση) ειδοποίηση. Η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τους ζητούσε να αποκηρύξουν την κατάληψη των σπουδαστών τους προκειμένου να λάβουν τον μισθό τους για τον Ιανουάριο.

Το περιεχόμενο της ειδοποίησης θέτει λοιπόν το θέμα πληρωμής μηνός Ιανουαρίου για τις ώρες που δεν έγιναν μαθήματα. Και ζητά από τους καθηγητές να δηλώσουν εγγράφως στη Γραμματεία της Σχολής α) είτε ότι δεν έκαναν μαθήματα τον Ιανουάριο γιατί η σχολή είχε κατάληψη, συνεπώς η απώλεια των ωρών δεν ήταν δική τους ευθύνη, οπότε θα πληρωθούν κανονικά σαν να είχαν κάνει μάθημα αυτές τις ώρες, είτε β) να δηλώσουν, εγγράφως πάντα, ότι υποστηρίζουν την κατάληψη οπότε δεν θα πληρωθούν τον Ιανουάριο. Καθένας από τους καθηγητές καλείται ν αναλάβει την προσωπική του ευθύνη και να απαντήσει όπως νομίζει.

Κοιτάξτε τώρα πώς το εργασιακό καθεστώς και οι νόμιμες απολαβές γίνονται διοικητικό «παιχνίδι» ψυχικού εκβιασμού που απαιτεί ένα είδος δήλωσης μετάνοιας από ανθρώπους μάλιστα που είχαν το ηθικό ανάστημα να υποστηρίξουν εμπράκτως και με προσωπικό κόστος τη διαμαρτυρία των σπουδαστών τους και του καλλιτεχνικού χώρου απέναντι στην υποβάθμιση των σπουδών τους. Η διοίκηση ζητάει από τους, τεως πλέον, καθηγητές να δηλώσουν εγγράφως ή ότι δεν έκαναν μαθήματα και δεν ευθύνονται οι ίδιοι γι αυτό αλλά η κατάληψη και οι σπουδαστές τους-κι έτσι να πληρωθούν. Ή να δηλώσουν, εγγράφως πάντα, πώς υποστηρίζουν την κατάληψη, έχουν ως εκ τούτου μερίδιο ευθύνης στην απώλεια των μαθημάτων-κι ως εκ τούτου να μην πληρωθούν. Κάτι που φαίνεται εκ πρώτης όψεως δηλαδή διοικητική «λεπτομέρεια» είναι κανονικό πιστοποιητικό φρονημάτων προκειμένου άνθρωποι που ούτως ή άλλως μετά την παραίτησή τους θα στερηθούν για λόγους ηθικής ακεραιότητας τον μισθό τους, να λάβουν ό,τι θα τους όφειλε το θέατρο.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ως εκ τούτου μπορούμε να πούμε ότι αναμένουμε τις διευκρινίσεις της Διοίκησης της Σχολής του ΚΘΒΕ και την αντίδραση του ΔΣ και του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)