to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:54 | 09.02.2023

Πολιτική

Η Θεοδώρα Τζάκρη για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

«Μια γλώσσα, η οποία αδιάσπαστη και διαρκώς εμπλουτιζόμενη πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο γίγνεσθαι για περισσότερα από 2.500 χρόνια», αναφέρει σε δήλωσή της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Ολόκληρη η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη

Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας συμπίπτει με την ημερομηνία της απώλειας του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Και αυτό παράγει έναν πανίσχυρο συμβολισμό.

Ο Διονύσιος Σολωμός κατέστη εθνικός ποιητής διότι ο πνευματικός του αγώνας όχι μόνο συνέπεσε με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά σχηματοποίησε την αθέατη πλευρά της Επανάστασης, η οποία δεν ήταν μόνο ένας ένοπλος αγώνας, αλλά και ένα αίτημα αναγέννησης της γλώσσας μέσα από την οποία ο μεγάλος μας ποιητής, στοχαστής και φιλόσοφος ενέπνευσε και επικαιροποίησε το υπόβαθρο της συνέχειας του Ελληνισμού, δηλαδή την γλώσσα μας.

Μια γλώσσα, η οποία αδιάσπαστη και διαρκώς εμπλουτιζόμενη πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο γίγνεσθαι για περισσότερα από 2.500 χρόνια.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε το 2017 για να καταδείξει την σημασία της σκέψης που πρέπει να συνοδεύουν και να καθοδηγούν τις πράξεις.

Γιατί η γλώσσα μας είναι το συνεκτικό και αείχρονο στοιχείο ενότητας του Ελληνισμού και είναι σπουδαίο να αισθανόμαστε περήφανοι για κάθε γράμμα της αλφαβήτου μας, για κάθε λέξη και ορολογία που εγκαταστήσαμε στο παγκόσμιο κεκτημένο, για κάθε ελληνική φωνή που ακούγεται στα πέρατα του κόσμου.

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε η χώρα της Παιδείας, η χώρα των Φιλοσόφων, των Ποιητών, των Στοχαστών και της Δημοκρατίας.

Έχουμε την γλώσσα ευγενική και το φρόνημα γενναίο.

Η Ελληνική μας γλώσσα είναι το μόνο καθολικό και μη δυνάμενο να απαλλοτριωθεί περιουσιακό στοιχείο του έθνους μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)