to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:50 | 09.02.2023

Πολιτισμός

Παραιτήθηκαν και οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, οι οποίοι αποφάσισαν να δηλώσουν παραίτηση - «Κάποιος να τους μιλήσει για ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» αναφέρει στη δήλωσή της η Σία Αναγνωστοπούλου


Την παραίτηση τους υπέβαλαν την Πέμπτη (09/02) και οι καθηγητές της Δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ αντιδρώντας στο ΠΔ 85/2022 και στηρίζοντας έμπρακτα τους σπουδαστές. Θυμίζουμε πως την Τετάρτη υπέβαλλαν την παραίτησή τους οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση, συνειδητά και υπεύθυνα να υποβάλουμε την παραίτησή μας» αναφέρουν οι 21 καθηγητές της σχολής, αναφέροντας τη στήριξή τους «πρώτα απ’ όλα στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, αλλά και στους συναδέλφους μας της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τους δικούς τους μαθητές».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση

«Εδώ και ενάμιση μήνα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο χρόνιο και σοβαρό ζήτημα διαβάθμισης των πτυχίων των καλλιτεχνών, που ήρθε βίαια στο προσκήνιο με την υπογραφή του ΠΔ85/2022. Βρεθήκαμε δίπλα στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας, θεωρώντας τα αιτήματά τους εύλογα, τον αγώνα τους πολιτισμένο και ώριμο, την αγωνία τους για το μέλλον ουσιαστική. Μέχρι τώρα, δεν πήραμε δημόσια θέση, ελπίζοντας σε μια άμεση ανταπόκριση της πολιτείας, που δεν θα άφηνε να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος σπουδών και, μαζί του, η δυνατότητα αυτών των νέων ανθρώπων να αποκτήσουν εχέγγυα για την αναγνώριση της εκπαίδευσής τους αλλά και για την μετέπειτα πορεία τους στον επαγγελματικό χώρο της τέχνης. Στεκόμαστε αλληλέγγυες/αλληλέγγυοι πρώτα απ’ όλα στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, αλλά και στους συναδέλφους μας της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τους δικούς τους μαθητές, και ζητούμε από κάθε αρμόδιο να συνδράμει, ώστε να αρθούν άμεσα οι όροι εκείνοι του ΠΔ85 που απαξιώνουν το πτυχίο των καλλιτεχνών αλλά και της ρύθμισης που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε ασκούντες καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και προσβάλει τις συλλογικές συμβάσεις τους.

Σήμερα, διαπιστώνοντας ότι, ενώ οι κινητοποιήσεις σπουδαστών και καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί, δεν έχουν ληφθεί εκείνα τα άμεσα μέτρα που θα διασφάλιζαν τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας από τον κίνδυνο να βρεθούν σε αδιέξοδο, είμαστε στη δυσάρεστη θέση, συνειδητά και υπεύθυνα να υποβάλουμε την παραίτησή μας.

Οι Διδάσκουσες / Διδάσκοντες

Ιορδάνης Αϊβάζογλου

Θέμις Βελένη

Πόλυ Βόικου

Κώστας Γεράρδος

Σιμόνη Γκουλούμποβιτς

Ηλέκτρα Καρτάνου

Διονύσης Καψάλης

Αναστασία Κελέση

Γιώργος Κολοβός

Αμαλία Κοντογιάννη

Νεφέλη Μπραβάκη

Χρήστος Μπρούφας

Γρηγόρης Παπαδόπουλος

Γιάννης Ρήγας

Μαρία Σαλτίρη

Ευανθία Σωφρονίδου

Δημήτρης Σωτηρίου

Ρεββέκα Τσιλιγκαρίδου

Χρύσα Τουμανίδου

Γιάννης Χαρίσης

Χριστίνα Χατζηβασιλείου

Σία Αναγνωστοπούλου: Κάποιος να τους μιλήσει για ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Σε σχετική δήλωση προέβη και η βουλεύτρια Αχαΐας και τομεάρχισσα Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου:

«Κάποιος να τους μιλήσει για ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!

Η σημερινή παραίτηση και των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ όχι μόνο ενισχύει τον αγώνα και το δίκαιο αίτημα των χιλιάδων σπουδαστών και των ανθρώπων του Πολιτισμού, κυρίως όμως απογυμνώνει την κυβερνητική αναλγησία και τον προκλητικό εμπαιγμό του ΥΠΠΟΑ, που εξελίσσονται πλέον σε ύβρη.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η "μαυρίλα" στον Πολιτισμό, ούτε η ισοπεδωτική απαξίωσή του.

Ο κόσμος του Πολιτισμού σας μιλάει για Πολιτισμό και εσείς κωφεύετε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)