to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 09.02.2023

Διεθνή

Βρυξέλλες: Σύνοδος για Ουκρανία και μεταναστευτικό - Μετά τον πόλεμο η ένταξη στην ΕΕ, παραδέχθηκε ο Ζελένσκι

Με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, όπου η ΕΕ αναμένεται να προσφέρει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ο Β. Ζελένσκι συμμετείχε δια ζώσης στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών ως προσκεκλημένος, ενώ μίλησε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου διαμήνυσε πως «μια νικήτρια Ουκρανία θα γίνει μέλος της ΕΕ».


«Καλώς ήρθατε στο σπίτι, καλώς ήλθατε στην ΕΕ», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καλωσορίζοντας κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών ως προσκεκλημένος και να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, που αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο (Παρασκευή), ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία. Το πρώτο θέμα συζήτησης της Συνόδου είναι η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στήριξη των σεισμόπληκτων και την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν πληγεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σαρλ Μισέλ, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ζελένσκι προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διέκοψε τις εργασίες του για δύο ώρες, προκειμένου ο πρόεδρος της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με μερικούς από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Παρότρυνση στους Ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζλένσκι ο οποίος παρίσταται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα του και τους παρότρυνε να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων, ζητώντας μεταξύ άλλων και μαχητικά αεροσκάφη.

«Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ελεύθερη Ευρώπη χωρίς ελεύθερη Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας για πρώτη φορά διά ζώσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε πυροβολικό, πυρομαχικά, σύγχρονα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ παράλληλα ζήτησε να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία της χώρας του στην ΕΕ.

"Καλωσήρθες στην ΕΕ, καλωσήρθες στο σπίτι σου», καλωσόρισε τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λέγοντας: «Εκτιμούμε την επίσκεψή σας, είστε ένας ηγέτης εν καιρώ πολέμου που εμπνέει τον κόσμο, ειδικά τον ελεύθερο κόσμο».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σαρλ Μισέλ, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ζελένσκι προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διέκοψε τις εργασίες του για δύο ώρες, προκειμένου ο πρόεδρος της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με μερικούς από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η ατζέντα της συνεδρίασης

Για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συμμετέχει αυτοπροσώπως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, περίπου έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη συζήτηση που θα γίνει για την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για συγκεκριμένα μέτρα και εργαλεία που θα ενεργοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

«Ευρωπαϊκή απάντηση και συντονισμός» θα επιχειρηθεί να δοθεί και στο μεταναστευτικό ζήτημα που επίσης θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν επίσης τρόπους αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ,.

«Περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτικά και πολιτικά μέσα»

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και αφού υποδέχθηκε τον Ουκρανό πρόεδρο (δείτε παρακάτω περισσότερα), πως «είναι σημαντικό να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας να στηρίξουμε την Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα, αλλά και με πολιτικά».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στην οποία θα παραστεί και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Γερμανία είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει στην Ουκρανία «τη μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη αλλά επίσης και την πιο χειροπιαστή στήριξη σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις όπλων», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η συνάντηση είναι μια ευκαιρία για να «σταλεί αυτό το μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης για μια ακόμα φορά και για να δείξουμε ότι θα συνεχίσουμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία, στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς της, για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο Σολτς.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επεσήμανε σήμερα ότι η χώρα του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παράσχει οποιουδήποτε είδους στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι εκτίμησε ότι είναι σημαντικό να επιβληθεί νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα αυτό να συμβεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει από κοινού να αγοράσουν όπλα και πυρομαχικά για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας σε δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου κορυφής. «Είναι πολύ σημαντικό να επισπεύσουμε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», δήλωσε η ίδια.

Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο: «Μια νικήτρια Ουκρανία θα γίνει μέλος της ΕΕ»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι η χώρα του θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού βγει νικήτρια από τον πόλεμό της με τη Ρωσία.

"Ερχόμαστε πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε σε μια ομιλία προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας τη χώρα του "μια Ουκρανία που νικά".

Η Ουκρανία έγινε υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, όμως η διαδικασία ένταξης στην 27μελή Ένωση παίρνει αρκετά χρόνια.

Ο Ζελένσκι είπε πως το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι εταίροι του υπερασπίζονται τους εαυτούς τους απέναντι σε μια ιστορική όπως τη χαρακτήρισε επίθεση από τη Ρωσία.

"Ευρώπη, υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας απέναντι στη μεγαλύτερη αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου", είπε. "Εμείς, οι Ουκρανοί, στο πεδίο της μάχης, μαζί με εσάς".

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε επίσης τους συμμάχους της Ουκρανίας για τη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχαν μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, που περιελάμβανε αεροπορικά πλήγματα στις κρίσιμες υποδομές της χώρας.

"Ευχαριστώ όλους που συνδράμουν την Ουκρανία με τα απαραίτητα: όπλα και πυρομαχικά, ενεργειακό εξοπλισμό και καύσιμα, χιλιάδες πράγματα που χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε εν μέσω ολοκληρωτικού πολέμου", είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Θερμή υποδοχή Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι έφτασε λίγο νωρίτερα στην πρωτεύουσα του Βελγίου για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής και να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες περισσότερα όπλα για τη χώρα του, ώστε να απωθήσει τη ρωσική εισβολή, αλλά και να ξεκινήσουν γρήγορα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον Ουκρανό πρόεδρο οι Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα να ανακοινώνει λίγο νωρίτερα πως ο Ζελένσκι θα μιλήσει και ενώπιων των ευρωβουλευτών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, που ταξίδεψε στις Βρυξέλλες από το Παρίσι μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, θα απευθυνθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στη συνέχεια θα έχει διμερείς συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες.

Σαρλ Μισέλ:«Καλώς ήρθατε στο σπίτι, καλώς ήλθατε στην ΕΕ»

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καλωσόρισε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο οποίος έφτασε αεροπορικώς, μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για να μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής.

«Σας ευχαριστώ για τη στάση σας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στην Ολομέλεια του ΕΚ και επευφημούμενος από τους ευρωβουλευτές που σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν για αρκετά λεπτά.

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αρχές και το θάρρος έχουν την απόλυτη πλειοψηφία» πρόσθεσε ο Ζελένσκι. «Έχουμε κοινή ευρωπαϊκή ιστορία», ανέφερε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να εξολοθρεύσει τον ουκρανικό και ευρωπαϊκό τρόπο ζωής με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. «Αμυνόμαστε ενάντια στην πιο αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου», είπε. «Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, υπερασπιζόμαστε εσάς», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα, χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να εξετάσουν, γρήγορα, ως επόμενο βήμα, να παρέχουν τη στρατιωτική υποστήριξη που ζητάει η Ουκρανία.

Η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έληξε με τον ύμνο της Ουκρανίας και με τον ύμνο της ΕΕ.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, περίπου έναν χρόνο μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μητσοτάκης: «Η στήριξη της ευρωπαϊκής οικογένειας στην Ουκρανία πρέπει να θεωρείται δεδομένη»

Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την οδύνη του εκ μέρους του ελληνικού λαού για τις τραγικές απώλειες, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της «παράνομης μετανάστευσης», τονίζοντας ότι υπάρχουν έντονες τάσεις αύξησης.

Όπως είπε η Ελλάδα, θα εξακολουθεί να αγωνίζεται ώστε η ΕΕ να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι η Αθήνα διεκδικεί πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους για να έχει όλα τα μέσα στη διάθεσή της, ενώ στάθηκε και στη σημασία εμποδίων όπως είναι ο φράχτης στον Έβρο.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕ να επιταχύνει τις πολιτικές επιστροφών για όσους δεν έχουν άσυλο, προκειμένου να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες θα υποδεχθούν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα εκφράσουν την αμέριστη στήριξή τους στο Κίεβο.

«Η στήριξη της ευρωπαϊκής οικογένειας πρέπει να θεωρείται δεδομένη», τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί μια δίκαιη ειρήνη με το ρωσικό εισβολέα με τους όρους της.

 


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)