to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 09.02.2023

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Η έλλειψη διευρυμένης πλειοψηφίας βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΔ (βίντεο)

«Το πνεύμα της διάταξης θα έπρεπε να είναι, να αποκλειστούν κόμματα – εγκληματικές οργανώσεις από τις εκλογές. Αυτό όμως που ψηφίστηκε έχει μια κακώς εννοούμενη ευρύτητα και δίνει τη δυνατότητα μελλοντικά να αποκλειστούν κόμματα, όπως για παράδειγμα το ΚΚΕ, (γι’ αυτό και το συγκεκριμένο κόμμα την καταψήφισε), από ανθρώπους μη δημοκράτες, που θα ερμηνεύσουν τη σχετική διάταξη κατά το δοκούν»


Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δυτικού Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN:

Στο θέμα της «τροπολογίας Κασιδιάρη» για τον αποκλεισμό της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, είναι γνωστό ότι ψηφίσαμε παρών. Αρχικά επιλέξαμε να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση, αλλά επιδεικνύοντας καλή θέληση,  οπισθοχωρήσαμε  και κινηθήκαμε πάνω στις προτάσεις των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου- Κοντιάδη για να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης. Προκαλέσαμε και τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Βορίδη να κάνει κι αυτός  ένα βήμα πίσω, προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Τελικά αυτό δεν έγινε και ψηφίστηκε  η πρόταση όπως κατατέθηκε από τη  Ν.Δ. Το πνεύμα της διάταξης  θα έπρεπε να είναι, να αποκλειστούν κόμματα – εγκληματικές οργανώσεις από τις εκλογές. Αυτό όμως που ψηφίστηκε έχει μια κακώς εννοούμενη ευρύτητα και δίνει τη δυνατότητα  μελλοντικά να αποκλειστούν κόμματα, όπως  για παράδειγμα το ΚΚΕ, (γι’ αυτό και το συγκεκριμένο κόμμα την καταψήφισε), από ανθρώπους μη δημοκράτες, που θα ερμηνεύσουν τη σχετική διάταξη κατά το δοκούν.

Η κυβέρνηση έσπρωξε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξει τελικά διευρυμένη  πλειοψηφία. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται  σε σχετική διάταξη, αναφορά στο άρθρο 29 του Συντάγματος περί δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Ένα δηλαδή διοικητικό όργανο, όπως ό Άρειος Πάγος μπαίνει στην πολιτική και  κρίνει την νομιμότητα ενός κόμματος. Στην Ευρώπη έχουμε δει τέτοιες στρεβλές  «ερμηνείες», όταν οι σχετικές διατάξεις το επιτρέπουν, και αυτό τελικά οδήγησε στην απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογές   συγκεκριμένων κομμάτων, κάτι το οποίο δε θα θέλαμε να συμβεί  και στη χώρα μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)