to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις για τη Greek Mafia

Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που δημοσιεύθηκε στο topontiki.gr


Τα όσα συγκλονιστικά βγαίνουν στην επιφάνεια για το κύκλωμα της Greek Mafia αποκαλύπτουν και επιβεβαιώνουν ταυτόχρονα, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, την ύπαρξη ενός εκτεταμένου αποστήματος διαφθοράς στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εμβρόντητοι οι πολίτες πληροφορούνται ότι μέλη της μαφίας τοποθετούν δικά τους ελεγχόμενα πρόσωπα μέσα στην ΕΛ.ΑΣ.,  με σκοπό να δίνουν εντολές, να ρυθμίζουν ακόμα και μεταθέσεις διεφθαρμένων αστυνομικών και να προειδοποιούν τους ανθρώπους του κυκλώματος, ώστε να γνωρίζουν για επικείμενους ελέγχους σε βάρος τους. Τα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι βρίσκονταν σε συνεννόηση με ανώτερους αξιωματικούς, με υπαλλήλους της ΕΥΠ και ανθρώπους κοντά στην πολιτική ηγεσία.

Είναι γνωστό ότι το 2018, επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν παρακολουθήσεις αυτού του κυκλώματος, σχηματίστηκε δικογραφία και παραδόθηκε στη δικαιοσύνη.

Μετά από σχεδόν 5 χρόνια προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το τί έχει γίνει. Ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε, δεν γνώριζε τίποτα. Προφανώς, οι μαφιόζοι γνώριζαν περισσότερα από τον κ. Υπουργό.

Όμως, οφείλει να απαντήσει συγκεκριμένα και χωρίς υπεκφυγές: Γιατί δεν είχε στείλει στη δικαιοσύνη τα στοιχεία για το κύκλωμα πριν τις αποκαλύψεις των εφημερίδων; Τί έκανε μετά τις αποκαλύψεις; Διατηρούνται όλοι αυτοί οι επίορκοι αστυνομικοί στη θέση τους; Κάποιοι από αυτούς έχουν πάρει προαγωγές και παραμένουν; Θα τεθούν κάποιοι σε διαθεσιμότητα ή θα συνεχίσουν να κάνουν το έργο τους; Θα αποπεμφθεί κανείς από το σώμα για την παράνομη δράση του ή θα συνεχίσουν όλοι αυτοί να παίρνουν προαγωγές και να τοποθετούνται σε κρίσιμες υπηρεσίες; Ο διευθυντής ή ο συνεργάτης του Υπουργού ή ο επικεφαλής της ασφάλειάς του είναι συνομιλητής των μαφιόζων, όπως αποκάλυψαν οι εφημερίδες;

Όσο δεν απαντά σε όλα αυτά, εκτίθεται ανεπανόρθωτα. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αφήνει εκτεθειμένη στα μάτια των πολιτών την ΕΛ.ΑΣ.

Προεκλογικά τα στελέχη της κυβέρνησης έταζαν ασφάλεια και έννομη τάξη. 3,5 χρόνια μετά, διαπιστώνουμε ότι το οργανωμένο έγκλημα δρα ανενόχλητο και μένει ανεξιχνίαστο, η διαφθορά μέσα στην ΕΛ.ΑΣ. έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτή έχει καταβαραθρωθεί.

Την ίδια στιγμή έντιμοι και ευσυνείδητοι αστυνομικοί που επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους, αντιμετωπίζοντας καθημερινά τον κίνδυνο, τσουβαλιάζονται και κηλιδώνονται από τις συμπεριφορές και τις πράξεις επίορκων συναδέλφων τους.

Φαίνεται πως το περίφημο «Νόμος και Τάξη» της κυβέρνησης, περιελάμβανε, τελικά, μόνο πάταξη και καταστολή της νεολαίας και των φοιτητών, των απεργών και των διαδηλωτών. Γι΄ αυτό και προσέλαβαν χιλιάδες ειδικούς φρουρούς που στελεχώνουν κυρίως τις μονάδες καταστολής, ενώ τα αστυνομικά τμήματα και οι υπηρεσίες που διώκουν το έγκλημα είναι υποστελεχωμένες.

Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο αποτελεί πρωτοφανή μεταπολιτευτικά αντιδημοκρατική εκτροπή, τώρα μια άλλη σκοτεινή και ρυπαρή υπόθεση αναδύεται και αφορά στενές σχέσεις της Greek Mafia με την ΕΛ.ΑΣ., την ΕΥΠ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα συμπεράσματα είναι αυτονόητα για τη ζημιά που έχει προκαλέσει αυτή η κυβέρνηση στους θεσμούς, την κοινωνία και τη διαβίωση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Είναι αναγκαίο, πλέον, να επανατοποθετηθούν τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Η αποστολή και ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και στην παροχή ασφάλειας στους πολίτες. Μέσα από έναν τρόπο λειτουργίας, που θα εγγυάται την εξάλειψη των φαινομένων αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και διαφθοράς. Έτσι μπορεί να ενισχυθεί και η σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Είναι σαφές ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη των οικονομικών, κοινωνικών, ψυχιατρικών αιτίων που οδηγούν στο έγκλημα.  

Βέβαια, δεν περιμένουμε να τα αντιληφθεί και πολύ περισσότερο να τα πράξει όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ. Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να θέσει τις αναγκαίες προτεραιότητες και να εφαρμόσει πολιτικές που μπορούν να δώσουν λύσεις και στα θέματα της ασφάλειας. Γι' αυτό επιμένουμε ότι είναι απαραίτητη η πολιτική αλλαγή.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)