to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:08 | 08.02.2023

Διεθνή

Τουρκία: Αδύνατη η πρόσβαση στο Twitter εν μέσω κριτικής για την απάντηση των αρχών στον σεισμό

Η πρόσβαση στο twitter ήταν αδύνατη σήμερα σε μεγάλους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας, εν μέσω της αυξανόμενης κριτικής στο διαδίκτυο για την απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης στον φονικό σεισμό.


Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι δεν είχαν πρόσβαση στο twitter στην Τουρκία, ενώ η υπηρεσία παρακολούθησης διακυβέρνησης του διαδικτύου netblocks.org επεσήμανε ότι η πρόσβαση στο Twitter ήταν περιορισμένη "σε αρκετούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου στην Τουρκία".

• Περισσότερα στο κεντρικό μας θέμα: Ξεπέρασαν τις 11.000 οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία - Σπαρακτικές στιγμές για τους επιζώντες

Aποδοκιμασίες στον Ερντογάν για τον σεισμό - Οργή στην Τουρκία

Πολλοί Τούρκοι εξέφρασαν την οργή τους στο διαδίκτυο για την απουσία επαρκούς βοήθειας στη νοτιότερη επαρχία Χατάι, με πολλούς να διαμαρτύρονται ότι οι διασώστες απέτυχαν να φτάσουν έγκαιρα στην περιοχή.

Έντονη κριτική ασκείται και από την αντιπολίτευση. «Εάν υπάρχει ένα άτομο υπεύθυνο, αυτός είναι ο Ερντογάν» δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του CHP.

Ο Κιλιτσντάρογλου μάλιστα ανέφερε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει προετοιμαστεί για σεισμό εδώ και 20 χρόνια. Παρόμοιες επικρίσεις διατυπώνουν και πολίτες από σεισμόπληκτες περιοχές, που ρωτούν πού πήγαν οι φόροι που έχουν δώσει από το 1999 για τον σκοπό αυτό.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες. Όμως οι κάτοικοι σε πολλές κατεστραμμένες πόλεις εξέφρασαν οργή και απόγνωση για την αντίδραση των Αρχών στον φονικότερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία εδώ και δεκαετίες.

Οργή στην Τουρκία για τον «φόρο σεισμού»

Ο Guardian γράφει ότι ο θυμός έχει αυξηθεί στην Τουρκία για την αργή και ανεπαρκή αντίδραση των Αρχών στον ισχυρό σεισμό, με τις πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες να μειώνονται δραματικά.

Παράλληλα το BBC αναφέρει ότι η οργή αυξάνεται για τον «φόρο σεισμού» που εισπράττεται από την τουρκική κυβέρνηση εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες, μετά από τον ισχυρό σεισμό του 1999.

Παρά την κρίσιμη ανάγκη να προσεγγιστούν γρήγορα οι επιζώντες, καμία ομάδα διάσωσης δεν έφτασε στην πόλη Γκαζιαντέπ τις πρώτες 12 ώρες μετά την καταστροφή, αναγκάζοντας τους συγγενείς των θυμάτων και την τοπική Αστυνομία να καθαρίσουν τα ερείπια με τα χέρια, δήλωσαν μάρτυρες στο AFP.

«Πού πήγαν όλοι οι φόροι μας, που έχουν συγκεντρωθεί από το 1999;», δήλωσε στο AFP ο Τζελάλ Ντενίζ, 61 ετών. Ο αδερφός και τα ανίψια του παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Ερντογάν: Αντιμετωπίσαμε προβλήματα

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό τώρα και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 8.574.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην επαρχία Καχραμανμαράς κοντά στο επίκεντρο του σεισμού με τις σειρήνες των ασθενοφόρων να ηχούν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι υπήρξαν προβλήματα στους δρόμους και στα αεροδρόμια, αλλά ότι θα βελτιώνεται καθημερινά η κατάσταση.

«Την πρώτη ημέρα αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα, αλλά μετά τη δεύτερη ημέρα και σήμερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο», είπε.

«Είχαμε κάποια προβλήματα στα αεροδρόμια και σε δρόμους, αλλά σήμερα είναι καλύτερα. Αύριο και στη συνέχεια θα είναι καλύτερα. Αντιμετωπίζουμε ακόμη κάποια θέματα με τα καύσιμα, αλλά θα τα ξεπεράσουμε και αυτά», κατέληξε ο Ερντογάν μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμούς που έστησε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Όπως πρόσθεσε ο Ερντογάν, οι πολίτες θα πρέπει να ακούνε πληροφορίες μόνο από τις αρχές και να αγνοούν τους «προβοκάτορες» καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραπονιούνται για την έλλειψη μέσων και για την αργή αντίδραση των αρχών.

Η κυβέρνηση στοχεύει να κατασκευάσει κατοικίες μέσα σε ένα χρόνο για εκείνους που έμειναν άστεγοι στις δέκα πληγείσες επαρχίες, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πιο καταστροφικός σεισμός εδώ και δεκαετίες προκάλεσε καταστροφές σε νοσοκομεία, αεροδρόμια και δρόμους και την κατάρρευση πάνω από 6.400 κτιρίων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)