to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:31 | 08.02.2023

Οικονομία

Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης

Το μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης εξακολουθεί να αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους παραγωγούς και να υπονομεύει την ίδια την παραγωγική διαδικασία.


Πρόκειται για ένα πρόβλημα που άρχισε να διαφαίνεται από το 2020 και σήμερα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, αναφέρουν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης & Ασύλου, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας Δ. Καλαματιανού.

Δυστυχώς, μια σειρά από λανθασμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως η κατάργηση απόδοσης ΑΜΚΑ στους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα και η κατάργηση του άρθρου 13α του ν.4251/2014 συμπληρωματικού του άρθρου 58, ν.4384/16, που επέτρεπε να απασχολούνται εκτάκτως στον πρωτογενή τομέα, νόμιμα, με αναστολή απομάκρυνσης, μετανάστες που βρίσκονταν παρατύπως στην Ελλάδα,  μέσω ενός κανονιστικού πλαισίου που έδινε τη δυνατότητα διαβίωσης και νόμιμης εργασίας, οδήγησαν στη γιγάντωση του προβλήματος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους εργάτες γης τρίτων χωρών, που στο παρελθόν είχαν εργαστεί στη Χώρα μας, να μεταβούν για εργασία σε γειτονικές χώρες, όπως π.χ. Ιταλία. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τη φετινή χρονιά, αν δεν υπάρξουν άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες.

Μετά από καθυστερήσεις και κωλυσιεργία, η κυβέρνηση προχώρησε στην κύρωση συμφωνίας με την Αίγυπτο, για μετάκληση 5.000 εποχικών εργατών γης, που θα κατανεμηθούν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος αριθμός είναι πολύ μικρός μπροστά στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στη Χώρα μας χρειάζονται, περίπου, 50.000 εργατικά χέρια. Ενδεικτικά, στην Ηλεία, υπολογίζεται πως θα χρειαστούν περισσότεροι από 4.000 εργάτες γης, μόνο για τις καλλιέργειες της φράουλας και των κηπευτικών. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε τις ανάγκες για τις ελιές και τα εσπεριδοειδή.

Επιπλέον, σοβαρές καθυστερήσεις σημειώνονται στη διαδικασία διεκπεραίωσης των αιτήσεων για μετακλήσεις εργατών γης από τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εξαιτίας της υποστελέχωσής τους. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει άμεση ενίσχυση των ανωτέρω Διευθύνσεων με προσωπικό, για την ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων.

Παράλληλα, μια παράμετρος που πρέπει να επανεξεταστεί και να αναπροσαρμοστεί είναι οι Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ), καθώς με τα σημερινά δεδομένα οι ανάγκες που υπάρχουν είναι διαφορετικές από τα όσα προβλέπονται. Πρόκειται για μια αναγκαιότητα, προκειμένου να μπορεί ο κάθε παραγωγός να μετακαλέσει τους εργαζόμενους που πραγματικά χρειάζεται.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν τους Υπουργούς να απαντήσουν:

-Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να υπάρξουν άμεσες διαδικασίες μετάκλησης του απαιτούμενου αριθμού εργατών γης από τρίτες χώρες;

-Θα υπάρξει αναπροσαρμογή των Μονάδων Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ), σύμφωνα με τις πραγματικές απαιτήσεις των καλλιεργειών;

-Θα ενισχύσουν με προσωπικό τις υποστελεχωμένες αρμόδιες Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ώστε να προχωρεί χωρίς καθυστερήσεις η διεκπεραίωση των αιτήσεων για μετακλήσεις εργατών γης;

-Ποια διαβούλευση έχουν κάνει με τους συλλογικούς φορείς των αγροτών για την επίλυση του ζητήματος με δεδομένο ότι οι φορείς τους εξέφρασαν ήδη επιφυλάξεις για την συμφωνία με την Αίγυπτο (ΕΘΕΑΣ);

-Για ποιους λόγους δεν απέδωσαν αντίστοιχες διακρατικές συμφωνίες με το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)