to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:15 | 08.02.2023

Πολιτική

Βουλή: Υπερψηφίστηκε ο αποκλεισμός Κασιδιάρη - Δεν απέσυρε την επικίνδυνη ρύθμιση ο Βορίδης

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές. Η επιμονή της κυβέρνησης οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη μη ψήφιση της ρύθμισης, υπό τον φόβο ότι ανοίγει επικίνδυνο παράθυρο διεύρυνσης της εφαρμογής της διάταξης - «Γιατί δεν κάνετε αναφορά στον αντιρατσιστικό νόμο; Θέλετε τον Κασιδιάρη εκτός νομιμότητας, αλλά εντός νομιμότητας τον Χρυσαυγιτισμό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του - Τι αντιπρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που υποστήριξε πως η κυβερνητική πρόταση «παρουσιάζει αρκετά προβλήματα αντισυνταγματικότητας και ευρύτητας».


Με τη θετική ψήφο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ υπερψηφίσθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως τροποποιήθηκε, για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε με το «παρών» ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα 25 καταψήφισαν την τροπολογία.

Στο κενό οδήγησε η κυβέρνηση την ειλικρινή πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για συγκλίσεις με φόντο το εκλογικό μπλόκο σε νεοναζιστικές οργανώσεις, εξαιτίας της επιμονής της πλειοψηφίας στη συμπερίληψη -για πρώτη φορά μετά το 1974- ερμηνευτικής διάταξης του άρθρου 29 του Συντάγματος.

Μπορεί ο Μάκης Βορίδης να ανακοίνωσε νομοτεχνικές βελτιώσεις επί της επίμαχης τροπολογίας, όμως, η διατήρηση της παραγράφου Γ που αφορά το άρθρο 29 του Συντάγματος οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη μη ψήφιση της ρύθμισης υπό τον φόβο ότι ανοίγει επικίνδυνο παράθυρο διεύρυνσης της εφαρμογής της διάταξης. «Η δική μας πρόταση δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στο άρθρο 29. Άρα, δεν κατανοώ γιατί πρέπει να επιστρέφουμε στην προηγούμενη φάση της συζήτησης» απάντησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο σχετικό ερώτημα που του απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΑ – ΠΣ δεν στηρίζει την συγκεκριμένη τροπολογία της κυβέρνησης για το εκλογικό μπλόκο στον καταδικασμένο για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη εξήγησε αναλυτικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μετά την επιλογή της κυβέρνησης να οδηγήσει στο κενό το ενδεχόμενο σύγκλησης, παρά την ειλικρινή πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ στη διάταξη της ΝΔ για το κόμμα Κασιδιάρη

«Η εμμονή της κυβέρνησης δεν μας επιτρέπει να ψηφίσουμε τη συγκεκριμένη διάταξη», τονίστηκε στην παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Π. Σκουρλέτη, στη Βουλή.

Εμείς σε μια προσπάθεια να αναζητήσουμε τον κοινό τόπο καταθέσαμε μια πρόταση και σήμερα κάνοντας ένα ακόμη βήμα ήρθαμε και διατυπώσαμε μια άλλη πρόταση η οποία απαντάει στα ζητήματα που εμείς θέσαμε και που θεωρούμε προβληματικά όπως την ευθεία αναφορά στο άρθρο 29 του συντάγματος γιατί δεν πρέπει να ανοίξει αυτός ο ασκός του Αιόλου, αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται  με την πραγματική ηγεσία. Δεν εισακουστήκαμε. Ο υπουργός παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έκανε δεν έλαβε υπόψιν του τις αντιρρήσεις όχι μόνο τις δικές μας αλλά και άλλων δυνάμεων που επί της αρχής ειπώθηκαν σε σχέση με τη προτεινόμενη διάταξη. Έτσι ουσιαστικά ανοίγουμε μια κερκόπορτα που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει..

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (βλέπε παρακάτω), του καταλόγισε ότι «η επιχειρηματολογία σας εναντίον της τροπολογίας, ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής». Καθώς, όπως υποστήριξε, «αυτά που έχουμε ακούσει από την Χρυσή Αυγή αλλά και το κόμμα του Κασιδιάρη είναι πως η ρύθμιση αυτή έρχεται για τις ψήφους μας. Ότι δεν είναι ειλικρινής αλλά ψηφοθηρική. Ότι την φέρνετε γιατί θέλετε να μας αποκλείσετε τώρα που είδατε τις δημοσκοπήσεις και το κίνητρό σας είναι πολιτικό. Και η απονομιμοποίηση αυτών που την φέρνουν». «Μια επιχειρηματολογία που ταυτίζεται με αυτή που ακούσαμε σήμερα από τον κ. Τσίπρα. Αναρωτήθηκε δε απευθυνόμενος προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αλήθεια, αυτό ήρθατε σήμερα να μας πείτε;».

Διαφώνησε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προσδιοριστούν τα αδικήματα σε «φασιστικά και ρατσιστικά» λέγοντας πως εάν αφήσουμε την ανίχνευση πολιτικών και ιδεολογικών κινήτρων ενός κόμματος, τότε ανοίγεται η κερκόπορτα στον μελλοντικό νομοθέτη και για άλλα κόμματα. Συνεπώς εσείς ανοίγετα τον κίνδυνο που λέτε».

• Διαβάστε σχετικά: Το  ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στηρίζει την τροπολογία της κυβέρνησης

Η συμβιβαστική λύση του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατέθεσε συμβιβαστική λύση που στηρίζεται στις προτάσεις των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου – Κοντιάδη κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή όπως είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε τροπολογία που θέτει ως «προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού  να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος». «Επιδιώκεται», όπως τονίζεται στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης».

Αλ. Τσίπρας: Θέλετε τον Κασιδιάρη εκτός νομιμότητας, αλλά εντός νομιμότητας τον Χρυσαυγιτισμό»

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στην κυβερνητική ρύθμιση δεν γίνεται σαφής αναφορά στον αντιρατσιστικό νόμο: «Καημός του Μητσοτάκη δεν είναι ν' αποκλείσει τους ναζί, θέλει τις ψήφους των ακροδεξιών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που κάλεσε την κυβέρνηση σε αναζήτηση κοινού τόπου: «Να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και να συγκλίνουμε στις προτάσεις Αλιβιζάτου – Κοντιάδη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο χθεσινό διχαστικό παραλήρημα Μητσοτάκη για τον ύμνο του ΕΑΜ, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως θα έπρεπε η κυβερνητική ρύθμιση να κάνει αναφορά στον αντιρατσιστικό νόμο, και επισήμανε απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Γιατί δεν κάνετε αναφορά στον αντιρατσιστικό νόμο; Θέλετε τον Κασιδιάρη εκτός νομιμότητας, αλλά εντός νομιμότητας τον Χρυσαυγιτισμό»

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα στο βήμα ανέβηκε ο υπ. Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, που επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και αντιστρέφοντας το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η ΝΔ αλιεύει στο ακροδεξιό ακροατήριο, αναρωτήθηκε μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θέλει να κατέβει η Χρυσή Αυγή [στις εκλογές] και δεν μας το λέτε;». 

Σύμφωνα με την (αρχική) τροπολογία της κυβέρνησης, η διακρίβωση για το εάν «ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος έχει καταδικαστεί σε οποιοδήποτε βαθμό» για τα ανωτέρω αδικήματα, θα γίνεται από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου όπου αυτεπαγγέλτως ελέγχει τη νομιμότητα συμμετοχής σε εκλογές κομμάτων και υποψηφίων. Στην τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα για την υποβοήθηση της κρίσης του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου να μπορούν πολιτικά κόμματα και υποψήφιοι να του υποβάλλουν υπομνήματα με στοιχεία τεκμηρίωσης.

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή ως διαμαρτυρία για τη θεσμική εκτροπή Μητσοτάκη, με το σκάνδαλο των υποκλοπών, έχει ωστόσο τονίσει πως η μόνη ψηφοφορία στην οποία θα συμμετάσχει είναι η σημερινή, επί της τροπολογίας για την απαγόρευση των νεοναζιστικών κομμάτων.

Τι λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για την κυβερνητική τροπολογία

Η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, σχετικά με την υπουργική τροπολογία που έχει ενσωματωθεί ως άρθρο 87 του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «ο νομοθέτης δύναται μέσα στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας και του σεβασμού του δικαιώματος παροχής έννομου προστασίας» όπως σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ.1 του Συντάγματος να θεσπίζει αρνητικές προϋποθέσεις που κωλύουν την παροχή κρατικής οικονομικής ενίσχυσης κομμάτων, έτσι και να θεσπίζει κωλύματα «και για λόγους ουσιαστικούς, συναρτώμενους προς την εν γένει δράση κόμματος», που δεν είναι σύμφωνη με το άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος δηλαδή «να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Στην γνωμοδότηση αναφέρονται μάλιστα τα αδικήματα των άρθρων 187 και 187Α του ΠΚ, σημειώνοντας ότι εκ της φύσεώς τους έχουν συνάρτηση με την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γι' αυτό άλλωστε «καθίσταται συνταγματικώς ανεκτή και η αναστολή της κρατικής οικονομικής ενίσχυση ενός τέτοιου κόμματος».

Σχετικά με την πραγματική διεύθυνση ενός κόμματος, σημειώνεται ότι ο Άρειος Πάγος, με την τροπολογία δεν καλείται να διαπιστώσει «εάν ένα πολιτικό κόμμα εξυπηρετεί το δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά αν σε συγκεκριμένη περίπτωση συντρέχουν λόγοι, αναγόμενοι στην δράση προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τα ανωτέρω αδικήματα και στις αντίστοιχες ποινές, βάσει των οποίων συνάγεται ότι η δράση του πολιτικού κόμματος υπονομεύει ή αντιστρατεύεται την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, σε αυτό το σημείο, γνωμοδοτεί ότι θα είναι καλύτερο εάν στο κείμενο υπάρξει μια ανάλογη σαφής αποτύπωση για την καλύτερη οριοθέτηση της σχετικής δικανικής κρίσης. Ακόμη, προτείνει την αναφορά των εγκλημάτων που ενέχουν πολιτειακή απαξία, καθώς και ότι θα πρέπει να διευρυνθούν τα χρονικά όρια που θα έχει στην διάθεσή του το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου για την δικανική του κρίση.

tags: Βουλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)