to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:49 | 08.02.2023

Πολιτισμός

24ωρη παν-καλλιτεχνική απεργία: Μεγάλη πορεία προς το υπουργείο Εργασίας με σύνθημα «Μενδώνη παραιτήσου»

Δυναμική απάντηση με κεντρικό σύνθημα «Μενδώνη παραιτήσου» στην εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υποτιμά τους ανθρώπους του πολιτισμού, υποβαθμίζοντας τις σπουδές τους


(avgi.gr)

Δυναμική απάντηση με κεντρικό σύνθημα «Μενδώνη παραιτήσου» στην εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υποτιμήσει τους ανθρώπους του πολιτισμού, υποβαθμίζοντας τις σπουδές τους, έδωσαν πλήθος καλλιτεχνών και σπουδαστών με τη συμπαράσταση των αρχαιολόγων και των εργαζομένων με συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού ενώ συνέχισαν με  πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

(avgi.gr)

Πλήθος καλλιτεχνών συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού ενώ η υπουργός Πολιτισμού απείλησε τους καλλιτέχνες που πραγματοποιούν από τις οκτώ το πρωί σήμερα (8./2) συμβολική κατάληψη στο κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού επί της οδού Μπουμπουλίνας, με επίθεση των ΜΑΤ εάν δεν αποχωρήσουν.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Οι καλλιτέχνες με τη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία δίνουν δυναμική απάντηση στην εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υποτιμήσει τους ανθρώπους του πολιτισμού, υποβαθμίζοντας τις σπουδές τους.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους η πρόεδρο του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα επισήμανε ότι «το μόνο καλό που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 και μέχρι σήμερα είναι ότι ένωσε και έβγαλε στον δρόμο όλους τους ανθρώπους του Πολιτισμού».

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΥΠΟΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

(avgi.gr)

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

(avgi.gr)

Στη συγκέντρωση το παρών για να συμπαρασταθούν στα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα του καλλιτεχνικού κόσμου είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου και ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος.

υπουργείο Πολιτισμού καλλιτέχνες κατάληψη αστυνομία

(avgi.gr)

Οι συγκεντρωμένοι θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια προς το θέατρο Rex και το Εθνικό Θέατρο που βρίσκονται υπό κατάληψη από τους καλλιτέχνες.

Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιούν το πρωί της Τετάρτης σωματεία καλλιτεχνών, για την τροπολογία που υποβαθμίζει τα πτυχία καλλιτεχνικών σχολών. Στο υπουργείο πολιτισμού οι καλλιτέχνες έχουν κρεμάσει πανό, το οποίο γράφει: «Η μόνη παράσταση που ανεβαίνει σήμερα είναι η απεργία μας».

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο ΣΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού – Θεάτρου και η Ένωση Σκηνοθετών – Δημιουργών φωνάζουν συνθήματα λέγοντας: «Θέλουμε ανώτατη, δημόσια παιδεία, όλα τα υπόλοιπα είναι κοροϊδία» και «είμαστε μαζί, μαζί και δυνατοί της τέχνης εργαζόμενοι έχουμε φωνή», όπως μεταδίδει το parallaximag.gr

Προβληματισμό προκαλεί ωστόσο το πανό που κρεμάστηκε στην πρόσοψη του υπουργείου Πολιτισμού και στο οποίο αναγράφεται «Καμία διαβάθμιση», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα αιτήματα των περισσότερων σωματείων και καλλιτεχνών, οι οποίοι ζητούν τη διαβάθμιση των πτυχίων του στην κατηγορία ΤΕ, όπως συνέβαινε πριν από το 2003. 

Κατάληψη και στο Ρεξ το βράδυ της Τρίτης

Ενδεικτική της αγανάκτησης των καλλιτεχνών και η χθεσινοβραδινή κατάληψη στο κεντρικό θεάτρο Ρεξ του Εθνικού Θεάτρου. Υπενθυμίζεται πως τελούν υπό κατάληψη το κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου στην Ομόνοια και το Βασιλικό Θέατρο του ΚΒΘΕ στη Θεσσαλονίκη.

«Να αποσυρθεί άμεσα το ΠΔ "χωρίς κόλπα και πονηριές"»

Μιλώντας ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ η Στρατούλα Θεοδωράτου από την Ένωση Σκηνοθετών, επεσήμανε ότι 20 άτομα έχουν προχωρήσει στη συμβολική κατάληψη του υπ. Πολιτισμού στο πλαίσιο της  24ωρης παν-καλλιτεχνικής απεργίας με αίτημα  να αποσυρθεί άμεσα το ΠΔ «χωρίς κόλπα και πονηριές και να οργανωθεί  μια συζήτηση για την ίδρυση ενός σοβαρού Πανεπιστημίου Τεχνών».

Όπως υπογράμμισε η πολιτική της κυβέρνησης «μας εξαφανίζει, διαγράφει τις σπουδές μας και μας διαγράφει ως επαγγελματίες». Ανέφερε ακόμα ότι ο αρμόδιος για το θέμα υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης  «δεν έχει ακόμα και τώρα γνώση του θέματος, είναι ανέκδοτο, κανένας δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα«.

Η Στρατούλα Θεοδωράτου, επεσήμανε ακόμα ότι δεν πρόκειται για ξεροκεφαλιά της κυβέρνησης καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν, ήδη, το ενδιαφέρον ξένων ιδιωτικών Πανεπιστημίων να έρθουν στην Ελλάδα. «Υπάρχει συνεννόηση από πριν», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) έχει κηρύξει 24ωρη πανκαλλιτεχνική απεργία με σημείο συγκέντρωσης στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 12:00 στην Αθήνα και στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)