to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 07.02.2023

Πολιτισμός

«Αυτό δεν πρέπει να γίνει»: Βίντεο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την ιδιωτικοποίηση των μουσείων

Όπως υπογραμμίζουν οι αρχαιολόγοι, τα Διοικητικά Συμβούλια θα έχουν την αρμοδιότητα να ιδρύουν παραρτήματα των Μουσείων στο εξωτερικό, εξάγοντας μόνιμα αρχαιότητες από την Ελλάδα. Ο ΣΕΑ που εκφράζει την αντίθεσή του, ανάρτησε βίντεο της καμπάνιας «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια Μουσεία», ενώ συλλέγονται και υπογραφές για τον ίδιο σκοπό μέσω της πλατφόρμας avaaz


Την πραγματικότητα που βρίσκεται πρό των πυλών για τα μουσεία της χώρας περιγράφει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με ένα βίντεο διάρκειας 1 λεπτού και 3 δευτερολέπτων στο πλαίσιο της καμπάνιας «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια Μουσεία».

Στο βίντεο, ο ΣΕΑ σχολιάζει σκωπτικά την κατάσταση στην οποία πρόκειται να περιέλθουν τα πέντε μεγάλα μουσεία της Ελλάδας (το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο ¬Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού), εάν τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση τους πραγματοποιηθούν. 

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΑ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να διορίσει σε αυτά Διοικητικά Συμβούλια με πρόσωπα της επιλογής της. Επιλογή που θα οδηγήσει στην παράδοση των αρχαιοτήτων σε πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με την αρχαιολογία, στην αύξηση εισιτηρίων, στην κατάργηση κάθε δωρεάν παροχής για το κοινό, στην έμμεση ιδιωτικοποίηση.

Όπως υπογραμμίζουν οι αρχαιολόγοι, τα Διοικητικά Συμβούλια θα έχουν την αρμοδιότητα να ιδρύουν παραρτήματα των Μουσείων στο εξωτερικό, εξάγοντας μόνιμα αρχαιότητες από την Ελλάδα.

«Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η κοινή μας περιουσία, δεν την παραχωρούμε στους “εκλεκτούς” της εκάστοτε κυβέρνησης», σημειώνει ο ΣΕΑ.

Επισημαίνεται ότι στο avaaz γίνεται συλλογή υπογραφών με αίτημα την υπεράσπιση των δημόσιων μουσείων της χώρας.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)