to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:26 | 07.02.2023

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: «Δώστε εξηγήσεις για τις υποκλοπές και θα επιστρέψουμε αμέσως στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες» (video)

«Παριστάνετε τον μοναδικό πατριώτη- Πατερούλης και Μεγάλος Αδελφός ταυτόχρονα» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τοποθέτηση Μητσοτάκη - Για μια ακόμη φορά αρνήθηκε την πρόκληση για τηλεοπτικό debate ο Κυριάκος Μητσοτάκης


«Μόλις απαντήσετε για ποιον λόγο παρακολουθούσατε το μισό υπουργικό συμβούλιο, τους πολιτικούς αντιπάλους, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων, σας υπόσχομαι ότι θα γυρίσουμε στις ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου". Αυτό δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, προκαλώντας για άλλη μια φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Η εθνική ασφάλεια και το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν χτίζεται με κορώνες αλλά με σεβασμό» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να προσθέσει: "Από την πολλή προστασία στις Ένοπλες Δυνάμεις είχατε καλωδιωμένους τους αρχηγούς;" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε εντονη κριτική στον πρωθυπουργό ότι δεν έχει μεριμνήσει καθόλου εδώ και τέσσερα χρόνια για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι βάζει «τις ένοπλες δυνάμεις και τα εθνικά θέματα στην αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων στον Τουρκικό και τον Συριακό λαό, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που αποτελεί "προεκλογική" εξαγγελία της κυβέρνησης και αφορά αποσπασματικά μόνο ένα κομμάτι των ενόπλων δυνάμεων, τον στόλο. Τόνισε, δε, πως η "εθνική ασφάλεια" απαιτεί "ενότητα και τον κατηγόρησε ότι "εξαπέλυσε" για ακόμα μία φορά "επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους" αφήνοντας αιχμές ότι είναι "μειοδότες" προκειμένου να εξυπηρετήσει "μικροπολιτικές σκοπιμότητες".

Συγκεκριμένα, του καταλόγισε ότι επιχειρεί να παριστάνει "τον μόνο πατριώτη" και "προστάτη της Εθνικής 'Αμυνας", κουνώντας το δάχτυλο στους πολιτικούς του αντιπάλους και εγκαλώντας τους για "έλλειμμα πατριωτισμού". "Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε ;", διερωτήθηκε, ενώ σχολίασε δεικτικά πως "από την πολλή προστασία" είχε "καλωδιωμένους τους Αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων". "Πατερούλης και μεγάλος αδελφός, ταυτόχρονα", δήλωσε, αποδίδοντας στον πρωθυπουργό, "μεγάλες κορώνες", "υποκρισία", προκειμένου να αποφύγει τις "απαντήσεις". Έκανε, δε, αναφορά, στην πρόσφατη τραγωδία με το θάνατο των δύο Ικάρων, υποστηρίζοντας πως ενώ "θα έπρεπε να μας ενώνει", ακόμα και γι' αυτό κάποιοι βουλευτές της ΝΔ επιχειρούν να κάνουν "διαχωρισμό πατριωτισμού" και χαρακτηρίζοντας "έσχατη καπηλεία" να βάζουν τις ένοπλες δυνάμεις "στην εκλογική αντιπαράθεση".

Αντιπαραβάλλοντας τα "15 δισ." των δαπανών για εξοπλιστικά και την "υπεροκοστολόγηση του αεροπορικού κέντρου της Καλαμάτας" με την μέριμνα για το έμψυχο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι "δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ" στους άνδρες και τις γυναίκες που χειρίζονται τα όπλα. "Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προεκλογικά δεν λύνει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα, παρά μόνο ένα δίκαιο αίτημα που αφορά το στόλο", είπε, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα αποτελούν "υποσχέσεις" για μετά τις εκλογές.

Παραπέμποντας στη συνέχεια στην προηγούμενη διακυβέρνηση επί ΣΥΡΙΖΑ,, επισήμανε ότι "μέτραγαν και το τελευταίο ευρώ" και παρά τη "διεθνή επιτροπεία" έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να κρατήσουν υψηλό ηθικό στις ένοπλες δυνάμεις και να ενισχύσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα, σε αντίθεση με τις προμνημονιακές κυβερνήσεις, στις οποίες καταλόγισε ότι είχαν "κάνει τα εξοπλιστικά προγράμματα όχημα για σπατάλες, πλουτισμό και μίζες" και γι΄ αυτό, μεταξύ άλλων "χρεοκοπήσαμε και μπήκαμε σε μνημόνια".

Επισήμανε, μάλιστα, ότι παρά τους περιορισμούς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να γίνει το έργο της αναβάθμισης των F16 σε Viper στην ΕΑΒ, ενώ στις αντίστοιχες συμφωνίες της τωρινής κυβέρνησης "ούτε ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα" δεν εμπλέκεται.

Εξάλλου, έκανε λόγο για σειρά "ευνοϊκών ρυθμίσεων" για θέματα μέριμνας των στρατιωτικών" που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένες από τις οποίες, όπως τόνισε, "ακύρωσε" η τωρινή κυβέρνηση, "όπως για παράδειγμα την πρόσθετη ασφαλιστική 5ετία για όλα τα στελέχη που καταργήθηκε με το νόμο διάλυσης της εργασίας, από τον κ. Χατζηδάκη".

Προέβλεψε, μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα εμφανίσει προεκλογικά το "πολυδιαφημισμένο ενιαίο μισθολόγιο για την κάλυψη των αδικιών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων", σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι κανείς δεν θα πιστέψει μια κυβέρνηση που "δεν αναγνωρίζει αναδρομικότητα στις οφειλές της, που περικόπτει κάθε πιθανή απολαβή όπως τα νυκτερινά, που δεν αποζημιώνει στελέχη με διάφορες δικαιολογίες, που δίνει παροχές και ταυτόχρονα τις παίρνει με αντίμετρα, που απολύει Αξιωματικούς εκτός οργανικών θέσεων με τη δικαιολογία ότι θέλει να προσλάβει νέους ΕΠΟΠ, που θέτει αντισυνταγματικά σε αναστολή προσωπικό των νοσοκομείων, που δεν έχει ανακοινώσει καν ποια προβλήματα έχει εντοπίσει στο τρέχον μισθολόγιο".

"Τα στελέχη και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων κύριε Μητσοτάκη, σας έχουν καταλάβει", είπε χαρακτηριστικά. Κάλεσε παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην δίνει πολλές υποσχέσεις για το 2024, όπως το νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί μεσολαβούν οι εκλογές και δεν θα βρίσκεται τότε στη θέση του πρωθυπουργού.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι αντιδράσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δικαιολογημένες, καθώς η κυβέρνηση δίνει με μεγάλη καθυστέρηση και προεκλογικά επίδομα μόνο στον στόλο. «Καμαρώνετε για τα 15 δισ. των εξοπλισμών και έχετε αφήσει στρατιωτικούς και αμυντική βιομηχανία στη μοίρα τους» παρατήρησε. 

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε σε αναφορές του πρωθυπουργού στα ζητήματα της επικαιρότητας, υποστηρίζοντας πως είναι "οξύμωρο" να μιλάει εκείνος για "εκτροπή" όσον αφορά την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απέχει από τις ψηφοφορίες.

"Μιλάτε για εκτροπή εσείς που ακούγατε το μισό πολιτικό σύστημα και την ηγεσία του στρατεύματος;" , διερωτήθηκε, ενώ εξήγησε πως πρόκειται για μία "θεσμική επιλογή" που έχει επιλέξει πολλές φορές και η παράταξή της ΝΔ και πιο πρόσφατα, όπως είπε, το 2019 όταν αποχώρησε από τη Βουλή μετά τις Ευρωεκλογές και μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, αλλά και παλαιότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Αβέρωφ.

Υποσχέθηκε, δε, ότι αν ο πρωθυπουργός απαντήσει γιατί "έδωσε εντολή" να γίνουν αυτές οι παρακολουθήσεις, θα επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ψηφοφορίες.

Σχολίασε, επίσης, ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στον Economist στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, οφείλεται στην έξοδο από τα μνημόνια και ότι η ίδια έκθεση για την οποία είναι "περήφανος" μιλάει για φίμωση δημοσιογράφων και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι τα πειστήρια του εγκλήματος δεν είναι μόνο αυτά που βρέθηκαν από την ΑΔΑΕ, αλλά βρίσκονται και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στις αντλίες στα πρατήρια βενζίνης και στους λογαριασμούς του ρεύματος. "Για να επιβληθεί η αναδιανομή πλούτου χρειάζονταν και άθλια μέσα" σχολίασε.

Σε σχέση δε με τα σχόλια του Κυρ. Μητσοτάκη για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με την κυβερνητική τροπολογία για το εκλογικό φρένο στην κάθοδο του μορφώματος Κασιδιάρη, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι η ΝΔ ήταν χέρι-χέρι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών με όσους θέλει να αποκλείσει τώρα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα: Έριξε το γάντι για τηλεμαχία με τον Κ. Μητσοτάκη

Επί επτά χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να βρεθεί τετ-α-τετ με τον Αλέξη Τσίπρα σε τηλεμαχία για τα προγράμματα των δύο κομμάτων, αποφεύγοντας το debate όπως ο διάολος το λιβάνι. Και έτσι έκανε και σήμερα (7/2) από το βήμα της Βουλής.

«Επτά χρόνια αποφεύγετε την τηλεμαχία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του στη Βουλή υποστήριξε ότι οι πολίτες κατά την προεκλογική περίοδο θα συγκρίνουν την τετραετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εκείνη της Νέας Δημοκρατίας.

«Εάν θέλετε να κάνουμε σύγκριση και να μιλήσουμε για το αύριο και τα προγράμματά μας είμαι ανοικτός. Θέλετε να πάμε αύριο το πρωί σε μια τηλεμαχία για να μιλήσουμε για το αύριο; Επτά χρόνια την αποφεύγετε. Γιατί αλήθεια; Αφού είστε τόσο σίγουρος. Ότι είστε καλύτερος. Ότι είστε πιο σοφός, πιο γοητευτικός. Γιατί επτά χρόνια κρύβεστε;», ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα για τηλεμαχία για μια ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δραπέτευσε» λέγοντας ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους και ερμηνεύοντας την πρόσκληση- πρόκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προσπάθεια να αποφύγει τη σύγκρουση στη Βουλή.

Δείτε τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη Βουλή:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)