to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:44 | 07.02.2023

Κοινωνία

Καμιά ανοχή στις κακοποιητικές συμπεριφορές: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ACS επί της Ευελπίδων

Εργαζόμενη που κατήγγειλε την κακοποίησή της στην Επιθεώρηση Εργασίας απολύθηκε από κατάστημα franchise της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS - Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το εν λόγω κατάστημα (Ευελπίδων 39 & Κερκύρας) καλεί το πρωί της Τρίτης το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής


«Απαράδεκτη, απρεπή συμπεριφορά και κακοποίηση κατήγγειλε εργαζόμενη σε κατάστημα franchise της ACS. Τα υποτιμητικά σχόλια, η απαξιωτική συμπεριφορά και η συνεχής πίεση έκαναν την καθημερινότητα της έναν εφιάλτη, που η ανάγκη βιοπορισμού την ανάγκαζαν να υπομένει. Για να μπει ένα τέλος σε αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση, προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Όμως την αμέσως επόμενη ημέρα απολύθηκε!». 

Όπως σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ):

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ψηφίστηκε το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο θα ενίσχυε το θεσμικό πλαίσιο για τη βία και την παρενόχληση στον χώρο εργασίας και θα μεριμνούσε «για την άμεση προστασία των θιγόμενων». Ωστόσο, το τοπίο στους χώρους εργασίας δεν έχει αλλάξει και στον κλάδο των ταχυμεταφορών τα φαινόμενα κακοποίησης διαμορφώνουν ένα εχθρικό και ταπεινωτικό εργασιακό περιβάλλον, προκαλούν την ολοκληρωτική εξάντληση των εργαζόμενων  και τους οδηγούν συχνά σε -δήθεν οικειοθελείς-  παραιτήσεις.

Επιπλέον, λόγω της αδυναμίας του υποστελεχωμένου ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) να ασκήσει τις ελεγκτικές του αρμοδιότητες, τα κρούσματα της παρενόχλησης εξαπλώνονται, καλπάζοντας με ανησυχητικούς ρυθμούς. Τελικά, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα δίλημμα, μπροστά ο γκρεμός της παρενόχλησης, πίσω το ρέμα της απόλυσης…

Με αυτά τα δεδομένα, πέφτει ακόμα ένα βάρος στους ώμους των σωματείων: Να βάλουν φραγμό στις κακοποιητικές συμπεριφορές και να βρίσκονται δίπλα σε κάθε εργαζόμενο/η, πριν ακόμα η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Το ΣΕΤΤΕΑ στέκεται σταθερά στο πλευρό της συναδέλφου, από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε τι συμβαίνει στο κατάστημα ACS, της οδού Ευελπίδων 39 & Κερκύρας. Με την επί τόπου άμεση παρέμβαση του, έδωσε το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα και σε κάθε άλλη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Την Τρίτη 07.02.2023, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας για την συζήτηση της καταγγελίας της συναδέλφου για την κακοποίηση, αλλά και την καταχρηστική και παράνομη απόλυση. Την ίδια ημέρα, Τρίτη 07.02.2023 στις 8 π.μ. διοργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της ACS, στην οδό Ευελπίδων 39 & Κερκύρας.

Το «Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη» προσυπογράφει την παραπάνω καταγγελία και καλεί στη συγκέντρωση:

Έγινε μία απόλυση εργαζόμενης από κατάστημα franchise της ACS, που κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας, αβίωτη και εφιαλτική κακοποιητική συμπεριφορά, και την αμέσως επόμενη ημέρα απολύθηκε. (Συνημμένη η ανακοίνωση του Σωματείου).

Το Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη προσυπογράφει την ανακοίνωση και τα αιτήματα που διατυπώνει το Σωματείο και μπροστά στους γιορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8η Μάρτη απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης.

Διεκδικούμε μαζί με το Σωματείο την άμεση ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης, γιατί σ’ αυτούς τους καιρούς των αντεργατικών πολιτικών και των συνεχών απολύσεων εργαζομένων, γυναικών και αντρών, εργαζόμενων με 20 χρόνια προϋπηρεσίας, εργαζόμενων με ασθένειες σοβαρές, γιατί σ’ αυτούς τους καιρούς των κρίσεων και της φτώχειας, οφείλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε εργοδότες αυτού του τύπου και αυτής της συμπεριφοράς ότι θα δίνουμε την μάχη της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, ότι δεν θα μένει κανένας/καμία  εργαζόμενος/η μόνη της, ότι η ΔΣΕ 190 δεν είναι μόνο για να κυρωθεί είναι και για να εφαρμοστεί στην πράξη.

Η νίκη του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής θα είναι νίκη όλων μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)