to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:10 | 06.02.2023

Οικονομία

Δημ. Παπαδημούλης: Η ευελιξία στις κρατικές ενισχύσεις αυξάνει τις ανισότητες και υπονομεύει τη συνοχή της ΕΕ

Διάλογο με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων (ECON) και στη συζήτηση με θέμα: «Διαρθρωμένος διάλογος με τη Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρο και Επίτροπο αρμόδια για τον ανταγωνισμό».


Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της ECON, ο Δημ. Παπαδημούλης είχε με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν τον ακόλουθο διάλογο:

Δημ. Παπαδημούλης:

«Σας καλωσορίσω κα Αντιπρόεδρε και σας ευχαριστώ για όσα μας είπατε. Ας ξεκινήσουμε από τους αριθμούς.

Η ευελιξία που δόθηκε για τις κρατικές ενισχύσεις, έχει οδηγήσει στο να είναι περισσότερες από τις μισές, συγκεκριμένα 53% από τις εγκεκριμένες κρατικές ενισχύσεις, για τη Γερμανία. Για το ισχυρότερο κράτος μέλος. Και αυτό αυξάνει τις ανισότητες και υπονομεύει τη συνοχή. Που σωστά λέτε, ότι είναι Ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Κατά συνέπεια, χρειαζόμαστε ένα ισχυρότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι που εσείς μας είπατε ότι υπηρετείτε.

Με την επιστολή σας στις 13 Ιανουαρίου ζητήσατε τη γνώμη των κρατών μελών, με προθεσμία τις 25 Ιανουαρίου. Σήμερα, έχουμε 31 Ιανουαρίου, μπορείτε να μας πείτε τι υπήρξε ως αντίδραση από τα κράτη μέλη;

Βλέπετε να βγαίνει κάποια λύση με σωστή ισορροπία; Και πότε η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια τέτοια πρόταση; Γιατί ο κίνδυνος με την παράταση του υπάρχοντος πλαισίου είναι ολοφάνερος...

Και το δεύτερο: Από τη στιγμή που, μόλις πριν, είπατε ότι ο νέος νόμος στις ΗΠΑ έχει έναν κίνδυνο -να μετεγκατασταθούν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ για να επωφεληθούν από τις επιχορηγήσεις, το ερώτημα μου είναι: Σκέφτεστε νέα ισχυρότερα εργαλεία, ευρωπαϊκά, που να επιτρέψουν επενδύσεις στην ΕΕ και να μην πηγαίνουν όλα στη Γερμανία;

Ευχαριστώ».

Μαγκρέτε Βεστάγκερ:

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δώσουμε την αναγκαία προσοχή στα νούμερα, στα αριθμητικά στοιχεία, διότι αυτή η κρίση είναι διαφορετική σε σχέση με την πανδημία.

Στην πανδημία, στην αρχή, βλέπαμε τα ίδια νούμερα - σε ό,τι αφορά τις ενισχύεις που εγκρίναμε. Παρακολουθούσαμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση. Και αυτό που είδαμε ήταν ότι απέδωσαν αυτές οι ενισχύσεις. Εκταμιεύθηκε το 25% όσων είχαν εγκριθεί αρχικά.

Εκταμιεύθηκε λοιπόν το 25%... Και αυτό στα πλαίσια του κλάσματος του ΑΕΠ, δείχνει πολύ ξεκάθαρα και πόσο είχε ζημιωθεί η οικονομία λόγω της πανδημίας. Δεν κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, γιατί δεν ξέρουμε αν θα έχουμε ακριβώς τον ίδιο μηχανισμό τώρα. Εγκρίνεται πολλή βοήθεια, μεγάλος όγκος ενισχύσεων, γιατί κάποιοι λένε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι και γρήγορα, θα παρακολουθήσουμε πολύ κοντά τα πράγματα.
Είμαστε κάπως ανήσυχοι γιατί δεν ξέρουμε πόση βοήθεια θα εκταμιευθεί. Εξ ου και πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό που μπορούν να κάνουν τα κράτη μέλη ώστε να μην έχουν τον ίδιο δημοσιονομικό χώρο με αυτόν που αναφέρατε.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, εμείς επισημαίνουμε άλλα είδη χρηματοδότησης. Μιλάμε για συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το πρόγραμμα Invest EU - να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του σε σχέση με το σημερινό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό είναι σημαντικό. Δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε μόνο από τις δημόσιες επενδύσεις, θέλουμε να φέρουμε και ιδιωτικές.

Σε ό,τι αφορά την προθεσμία. Μέσα στην προθεσμία για να απαντήσουν τα κράτη μέλη σε αυτή την επιστολή που έστειλα και να δείξουν τι έχουν κάνει για να ανοίξουν το δρόμο για την πράσινη μετάβαση, έχουν απαντήσει 9 κράτη μέλη. Και νομίζω ότι η βασική γραμμή είναι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην οδηγήσουμε την ενιαία αγορά σε κατακερματισμό. Η ενιαία αγορά είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να τη διατηρήσουμε, θα μας βοηθήσει και υπάρχει και ισχυρή υποστήριξη να υπάρχει απλούστευση και ταχύτητα - σε ότι κάνουμε.

Νομίζω ότι πολλές κυβερνήσεις, νιώθουν ότι είναι υπό πίεση να πουν σε επιχειρήσεις που ενδέχεται να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ, “τι θέλετε να κάνετε γι’ αυτό”. Και νομίζω ότι μπορούμε εδώ να έχουμε ένα πιο στέρεο, ρωμαλέο πλαίσιο, που θα λέμε ότι “αυτά μπορείτε να κάνετε και σε αυτά να βασιστείτε”».

Δημ. Παπαδημούλης:

«Επειδή η αμερικανική νομοθεσία έχει και μια ισχυρή δόση προστατευτισμού και ο προστατευτισμός δεν είναι καλό πράγμα. Πώς σκοπεύει η ΕΕ κι εσείς, με την αρμοδιότητα που έχετε ως Αντιπρόεδρος, να αντιδράσετε σε αυτή την αμερικανική πρόταση; Και πόσο γρήγορα πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει αυτή η ευρωπαϊκή απάντηση;»

Μαγκρέτε Βεστάγκερ:

«Πράγματι. Θα συμφωνήσω ως προς το ότι είναι διακριτικές εκ φύσεως αυτές οι διατάξεις του αμερικανικού νόμου, για τη μείωση του πληθωρισμού. Και το συζητήσαμε, και ο πρόεδρος Μακρόν το συζήτησε με τον πρόεδρο Μπάιντεν στα τέλη Νοεμβρίου. Αν θυμάμαι δε καλά, νομίζω ότι ο Μπάιντεν είπε στον Μακρόν ότι “ποτέ δεν ήταν ο στόχος να στραφούμε ενάντια στους εταίρους μας”. Και στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας στο Μέριλαντ, στις αρχές Δεκεμβρίου, πάλι έγιναν σχετικές συζητήσεις και ο Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Πλίνκεν, είπε μετά ότι “θα επεξεργαστούμε την εφαρμογή, θα δούμε αυτές τις διατάξεις. Έχουμε τα ηλεκτρικά οχήματα κατ’ αρχάς και ο Λευκός Οίκος εξετάζει και κάποια άλλα στοιχεία αυτού του νόμου”. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με την εφαρμογή και ταυτόχρονα, εκεί που βλέπουμε κίνδυνο, -διακριτή μεταχείριση ή όχι, να σταματήσουν οι ευρωπαϊκές επενδύσεις γιατί έχουμε μετεγκατάσταση- να δώσουμε την δική μας απάντηση. Και να την ενσωματώσουμε την απάντηση αυτή στο μακροχρόνιο, μακροπρόθεσμο έργο μας, για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, ιδίως στους πράσινους τομείς και κλάδους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)