to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Όμοιος τον όμοιο

Αν υπήρχε έστω η παραμικρή αμφιβολία για το ότι η ΝΔ κλείνει το μάτι στα ακροδεξιά και νεοσυντηρητικά ακροατήρια, ήρθε η προ ημερών τηλεοπτική εμφάνιση του Γιώργου Καρατζαφέρη για να τη διαλύσει.


Χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «τον πιο άρτιο πολιτικό του αιώνα που διανύουμε», προανήγγειλε δικές του περιοδείες στη βόρεια Ελλάδα και σε μια προσπάθεια αποδόμησης του, πρώην συνοδοιπόρου του, Κυριάκου Βελόπουλου, υπενθύμισε τις όχι και τόσο …δεξιές καταβολές του. «Ο κ. Βελόπουλος δεν είναι από Δεξιά. Τον πήρα από το ΠΑΣΟΚ το 1996 για να τον φέρω στον Έβερτ και μου λέει "αυτός είναι φανατικός ΠΑΣΟΚτζής". Δεν είναι κακό αυτό», είπε. Απέρριψε, μάλιστα, κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ και Ελληνικής Λύσης: «Είναι πολύ σοβαρός ο κ. Μητσοτάκης για να προβεί σε τέτοια πράγματα. Μην τα μπλέκουμε επειδή οι δικοί μου προέρχονται από την ίδια φύτρα. Είναι άλλο σε σχέση με Άδωνι, Βορίδη και Πλεύρη».

Ακροδεξιό ανάχωμα

Είναι σαφές πως ο ιδρυτής του ΛΑΟΣ –και πολιτικός μέντορας κορυφαίων υπουργών του κυβερνώντος κόμματος– «επιστρατεύτηκε» από τη ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά του κόμματός του και να στείλει το σήμα πως «εμείς (σ.σ. η ΝΔ), είμαστε ο φυσικός σας χώρος». Βγάζει, λοιπόν, από τη ναφθαλίνη τον κατεξοχήν εκφραστή ακροδεξιών, φιλοβασιλικών, φιλοχουντικών απόψεων και τον εντάσσει σε έναν προεκλογικό σχεδιασμό που αποσκοπεί στον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό δεξιών διαρροών. Ανάβει, έτσι, τα φώτα στη …γαλάζια πολυκατοικία –όρο που ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης, ως πρόεδρος του ΛΑΟΣ, είχε λανσάρει– πλένει, καθαρίζει, γυαλίζει τα διαφορετικά της πατώματα και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους κάθε λογής ενοίκους.

Μα, θα αναρωτηθεί κανείς: και το υποτιθέμενο κεντρώο πρωθυπουργικό προφίλ; Η κοπιώδης προσπάθεια του πολυπληθούς επικοινωνιακού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου να πείσει για τις κεντροδεξιές, φιλελεύθερες καταβολές του Κυριάκου Μητσοτάκη; Η οριστική ρήξη με την, σε επίπεδο ρητορείας, αρχή «δεν συνεργαζόμαστε με τα άκρα»; Δεν πέφτει πια και το τελευταίο φύλλο συκής μετά την επισημοποίηση της «χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη» συμπόρευσης; Σωστά. Πόση, όμως, προοδευτικότητα να αντέξει μια νεοσυντηρητική παράταξη; Πόσο άνοιγμα στο Κέντρο να χρεωθεί, την ώρα που όχι μόνο κατά βάθος δεν το πιστεύει, αλλά πρέπει και να διευκολύνει και να συγκρατήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο; Το είχε υπονοήσει, άλλωστε, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν μιλώντας στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη του 2021, είχε πει: «Δεν θα βάλω δεξιόμετρα και αριστερόμετρα, με ενδιαφέρει μόνο η δουλειά». Με άλλα λόγια, όσοι πιστοί προσέλθετε, όλοι χωράνε…

Από την άλλη, ο τρόπος που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ασκήσει την εξουσία τα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, είναι απολύτως συμβατός με την ακροδεξιά θεώρηση του νέου της συμμάχου. Η αστυνομική αυθαιρεσία, οι υποκλοπές, η γενικευμένη καταστολή και ο κυβερνητικός αυταρχισμός έχουν χτυπήσει κόκκινο, ενώ ένας νεοσυντηρητικός και οπισθοδρομικός άνεμος σαρώνει τη χώρα, σκεπάζοντας με τη σκόνη του κάθε προοδευτική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών. Είναι οι ίδιοι που εγκολπώνονται τον ρατσισμό και τον σεξισμό στον πολιτικό τους λόγο, κάνοντάς τον απολύτως συστημικό, οι ίδιοι που δεν διστάζουν να τυμβωρυχούν, να «δολοφονούν» χαρακτήρες, να επενδύουν στα πιο σκοτεινά ανθρώπινα ένστικτα. Είναι οι ίδιοι, και οι παραφυάδες τους –ΕΛΑΣ και δήμος (δήμαρχος) Αθηναίων– που έδωσαν άδεια για συγκέντρωση της εγκληματικής, ναζιστικής Χρυσής Αυγής το περασμένο Σάββατο –ανήμερα των Ιμίων, οι ίδιοι που εγκλωβισμένοι στο άκρως επικίνδυνο μένος τους να αποδείξουν την ορθότητα της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, ανέχονται και «νομιμοποιούν» με τον τρόπο τους, τα φασιστικά κατάλοιπα.

Πάντα αυτή ήταν

Μόνο που αυτό δεν πρέπει να μας προξενεί εντύπωση. Ότι η ΝΔ φιλοξενεί τη σκληρή ακροδεξιά στο εσωτερικό της, είναι γνωστό. Το είχε πει, άλλωστε, και ο εσχάτως συνοδοιπόρος της Γ. Καρατζαφέρης αμέσως μετά την υπουργοποίηση Πλεύρη: «Η μισή μου κοινοβουλευτική ομάδα κυβερνά σήμερα τον τόπο. Το μέγιστο ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι ακροδεξιούληδες, ο Μητσοτάκης έβαλε έναν άνθρωπο που τους καταλαβαίνει».

Ότι υπάρχει ανοχή, από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης της ΝΔ, σε ακροδεξιά στοιχεία εντός της ΕΛΑΣ, είναι επίσης αποδεδειγμένο. Όπως αποδεδειγμένο είναι –από την τρέχουσα πρακτική– και ότι ο νόμος για την απαγόρευση των συναθροίσεων επιχειρείται να εφαρμοστεί μόνο σε νέους ανθρώπους, φοιτητές και φοιτήτριες και σε όποια κοινωνική ομάδα διαφωνεί με τη ΝΔ και την ανάλγητη αντικοινωνική πολιτική της. Τελευταίο επεισόδιο στον αναχρονιστικό κατήφορο της κυβέρνησης, η απαράδεκτη, απολύτως καταδικαστέα σύλληψη του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης εξαιτίας ανάρτησής του στο facebook.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Μπροστά στον εκλογικό κίνδυνο απωλειών από τα δεξιά της, αλλά και συνεπής σε σχέση με την κυρίαρχη ιδεολογία της, η ΝΔ χτίζει γέφυρες με την Ακροδεξιά, προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση της κυβέρνησής της. Και σε αυτή την προσπάθεια, δεν ορρωδεί προ ουδενός, συμμαχεί ακόμη και με τον διάβολο. Μπορεί η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, η φτώχεια, η επίθεση στη δημοκρατία, η υπονόμευση των θεσμών, οι κάθε λογής Πάτσηδες να δίνουν το στίγμα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, εντούτοις τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και το σύνολο των αριστερών, δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας, θα πρέπει όχι μόνο να καταγγέλλουν –με όλους τους δόκιμους τρόπους– τις κάθε είδους εκτροπές, όχι μόνο να προτάσσουν το εναλλακτικό τους σχέδιο, αλλά και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα εμπλέξουν τον λαϊκό παράγοντα σε αυτή τη μάχη. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση πρέπει να βρει τον λαό στους δρόμους. Γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν πρόκειται για μια απλή εναλλαγή στην κυβέρνηση. Αφορά τη σύγκρουση δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)