to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:25 | 06.02.2023

Κοινωνία

Κατέρρευσε τμήμα της οροφής στο Πανεπιστήμιο Πατρών - Οργή των φοιτητών για κυβέρνηση και πρύτανη

Οργισμένη καταγγελία απέναντι σε κυβέρνηση και πρύτανη για την πτώση του ταβανιού στο τμήμα Αεροναυπηγών/ Μηχανολόγων Μηχανικών εξέδωσε το ΔΙΚΤΥΟ Προοδευτικών Αριστερών φοιτητών/-τριών Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο ζητάει λύση εδώ και τώρα για τις εικόνες ντροπής που αντίκρισαν οι φοιτητές/-τριες όταν πήγαν να δώσουν το μάθημά τους


Εικόνες ντροπής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Τμήμα Αεροναυπηγών/ Μηχανολόγων Μηχανικών, με το ταβάνι του κτηρίου να έχει καταρρεύσει πάνω στα θρανία που φοιτητές και φοιτηήτριες κλήθηκαν να δώσουν εξετάσεις.

Το άκρως σοβαρό περιστατικό συνέβη το Σάββατο (4/2) όταν φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, έδωσαν εξετάσεις στο μάθημα της Δυναμικής, στο αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης δίπλα σε μπάζα από κομμάτι της οροφής που είχε καταρρεύσει, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες – ντοκουμέντο.

Το ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών, καταγγέλλει τη στάση του πρύτανη, Χρήστου Μπούρα ο οποίος έκανε προκλητικές δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι είχαν παρθεί όλα τα μέτρα και είχαν τοποθετηθεί κορδέλες για να μην καθίσει κάποιος εκεί.

Ο φοιτητικός σύλλογος, ζητά να μη διεξαχθεί καμία εξέταση στον χώρο μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά και να μελετηθεί η στατικότητα της οροφής.

Το ΔΙΚΤΥΟ πανεπιστημίου Πατρών, καταγγέλλει πως «σε ελληνικό Πανεπιστημίου του 21ου αιώνα, αν αναλογιστούμε και αντίστοιχα περιστατικά στην υπόλοιπη Ελλάδα, κάθε στοιχειώδης υποδομή, ακόμα και το ταβάνι (!) είναι πολυτέλεια», ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υποχρηματοδότηση και τις μειώσεις στον προϋπολογισμό για την Παιδεία που «έχουν ωθήσει να πανεπιστήμια να μην μπορούν να καλύψουν βασικές λειτουργικές τους ανάγκες. Η υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ, προφανώς, λειτουργεί υπέρ των κολλεγίων και της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Η πολιτική δύναμη που δραστηριοποιείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ρίχνει να πυρά της και στον «πάντα πιστό και υπάκουο της υπουργού Παιδείας» πρύτανη του πανεπιστημίου, Χρηστο Μπούρα, ο οποίος «αντί να καταγγέλει την Κυβέρνηση και το αντίστοιχο υπουργείο...μας λέει ότι μέσα στις επόμενες μέρες το ζήτημα με την οροφή θα διορθωθεί, όταν σε 1 εβδομάδα...θα έχει τελειώσει η εξεταστική».

Το ΔΙΚΤΥΟ Προοδευτικών Αριστερών φοιτητών/-τριών ξεκαθαρίζει πως θα συνεχίσει να παλεύει «για ένα Δημόσιο Δωρεάν Δημοκρατικό Ποιοτικό και πραγματικά ζωντανό πανεπιστήμιο», ενώ καλεί κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να συμμετέχει στις γενικές συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις των συλλόγων «για να ανατρέψουμε όλοι μαζί την πολιτική της κυβέρνησης και να διεκδικήσουμε ανθρώπινες-ποιοτικές σπουδές», ενώ διεκδικεί:

  • Επαρκή υλικοτεχνική υποδομή για την ομαλή διεξαγωγή μαθημάτων και εξετάσεων
  • Αύξηση της χρηματοδότησης τουλάχιστον στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (5.5%) και αποδέσμευσή της από την αξιολόγηση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ Προοδευτικών Αριστερών φοιτητών/-τριών

Οι εικόνες με το πεσμένο ταβάνι σε εξέταση του τμήματος Αεροναυπηγών/ Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας είναι σοκαριστικές. Σε ελληνικό Πανεπιστημίου του 21ου αιώνα, αν αναλογιστούμε και αντίστοιχα περιστατικά στην υπόλοιπη Ελλάδα, κάθε στοιχειώδης υποδομή, ακόμα και το ταβάνι (!) είναι πολυτέλεια.

Το συγκεκριμένο συμβάν έρχεται σε συνέχεια άλλων περιστατικών, όπως η πτώση συναδέλφου μας στο ΑΠΘ από τον τρίτο όροφο, επειδή η αίθουσα ήταν γεμάτη και καθόταν στο παράθυρο ή το κομμένο ρεύμα σε εξέταση στο ΕΜΠ. Όλη αυτή η κατάσταση είναι απότοκο των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ και της Κεραμέως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η συνεχής υποχρηματοδότηση και οι μειώσεις του προϋπολογισμού για την παιδεία έχουν ωθήσει να πανεπιστήμια να μην μπορούν να καλύψουν βασικές λειτουργικές τους ανάγκες. Η υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ, προφανώς, λειτουργεί υπέρ των κολλεγίων και της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα ο πάντα πιστός και υπάκουος της υπουργού Παιδείας Πρύτανης Μπούρας αντί να καταγγέλει την Κυβέρνηση και το αντίστοιχο υπουργείο...μας λέει ότι μέσα στις επόμενες μέρες το ζήτημα με την οροφή θα διορθωθεί, όταν σε 1 εβδομάδα...θα έχει τελειώσει η εξεταστική.

Ως ΔΙΚΤΥΟ Προοδευτικών Αριστερών φοιτητών/-τριών θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα Δημόσιο Δωρεάν Δημοκρατικό Ποιοτικό και πραγματικά Ζωντανό πανεπιστήμιο. Καλούμε κάθε φοιτητή/τρια να συμμετέχει στις γενικές συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις των συλλόγων για να ανατρέψουμε όλοι μαζί την πολιτική της κυβέρνησης και να διεκδικήσουμε ανθρώπινες-ποιοτικές σπουδές.

Απαιτούμε:

▪️Επαρκή υλικοτεχνική υποδομή για την ομαλή διεξαγωγή μαθημάτων και εξετάσεων
▪️Αύξηση της χρηματοδότησης τουλάχιστον στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (5.5%) και αποδέσμευσή της από την αξιολόγηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)