to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:59 | 06.02.2023

Κοινωνία

«Πανηγύρια» της κυβέρνησης για τα κονδύλια έρευνας που δεν έχει διαθέσει

Δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για Έρευνα και Ανάπτυξη (δείκτης GBARD) στην Ελλάδα, με αναφορά στον τελικό προϋπολογισμό 2021. Τα στοιχεία έχουν αποσταλεί στη Eurostat.


«Ο δείκτης GBARD (Government Budget Allocations for Research and Development / Πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού που διατίθενται στην Έρευνα & Ανάπτυξη) αποτυπώνει την άμεση κρατική χρηματοδότηση δραστηριοτήτων Ε&Α, αξιοποιώντας στοιχεία από κρατικούς προϋπολογισμούς. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έρευνα, συλλέχθηκαν από το ΕΚΤ από όλους τους φορείς κρατικής χρηματοδότησης, Υπουργεία, Γενικές Γραμματείες και Περιφέρειες, και αφορούν τις πιστώσεις στον Τακτικό Προϋπολογισμό και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.

Το 2021 (τελικός προϋπολογισμός) οι κρατικές πιστώσεις για Ε&Α ανέρχονται σε 1.550,2 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό που καταγράφεται την περίοδο 2008-2021», αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Και συνεχίζει: «Τα στοιχεία αποτυπώνουν επίσης την ανάλυση των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού σε πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού, που αφορούν τη θεσμική χρηματοδότηση των δημόσιων κυρίως φορέων (institutional funding), και πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που αφορούν τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων (project funding) τα οποία υλοποιούνται τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς.

To 2021 καταγράφεται αύξηση σε σχέση με το 2020 στις πιστώσεις τόσο του τακτικού προϋπολογισμού (835,8 εκατ. ευρώ το 2021 σε σχέση με 779,5 εκατ. ευρώ το 2020), όσο και στις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που αφορούν κυρίως έργα ΕΣΠΑ 2014-2020 (714,4 εκατ. ευρώ το 2021 σε σχέση με 683,7 εκατ. ευρώ το 2020)».

Αυτό που παρέλειψε ο φορέας να ενημερώσει είναι ότι οι δαπάνες που παρουσιάζονται ως αύξηση της χρηματοδότησης στην έρευνα είναι προβλέψεις του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία δεν έχουν εκταμιευθεί, άρα δεν έχουν διατεθεί στην έρευνα. Με δαπάνες «στα χαρτιά» πανηγυρίζει λοιπόν το επιτελείο της κυβέρνησης για ακόμα μια φορά.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής Παν/μίου Κρήτης, πρ. Πρόεδρος του ΙΤΕ Κώστας Φωτάκης σε σχετική του ανάρτηση: «Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την αύξηση των κρατικών πιστώσεων 2021 για την Έρευνα. Πιστώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν και τις προβλεπόμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιστώσεις που, όμως, δεν αποτελούν υλοποιημένες πραγματικές δαπάνες. Κι οι δαπάνες μετράνε!»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)