to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 11.02.2023

Πολιτισμός

«Η πολιτική ως φιλοσοφία»: Η εκδήλωση για τον Αρ. Μπαλτά στο ΕΚΠΑ

Πραγματοποιήθηκε από το New York University in Athens σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς η εκδήλωση με θέμα: «Η πολιτική ως φιλοσοφία: Η συνάντηση αριστερής σκέψης και πρακτικής μέσα από το έργο του Αριστείδη Μπαλτά» την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 - Τις επόμενες μέρες οι αναγνώστες του left.gr θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν αποκλειστικές συνεντεύξεις των φιλοξενούμενων ομιλητών


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση του New York University in Athens σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με θέμα ½Η πολιτική ως φιλοσοφία: Η συνάντηση αριστερής σκέψης και πρακτικής  μέσα από το έργο του Αριστείδη Μπαλτά».

Ομιλητές/τριες ήταν οι:

  • Tommaso Fattori, συνήγορος των Κοινών, Ιταλία
  • Harris Gruman, συνδικαλιστής, ΗΠΑ
  • Aνδρέας Μαράτος, συγγραφέας, ζωγράφος
  • Lidia Santarelli, ιστορικός, ΗΠΑ

Παρέμβαση έκανε και ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Εκ μέρους του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, θα προλογίσει ο Γεράσιμος Κουζέλης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος του ΔΣ του ΙΝΠ.

Η ιδέα και η οργάνωση της εκδήλωσης ανήκει στην καθηγήτρια του NYU, κ. Λιάνα Θεοδωράτου.

Παρακολουθήστε το βίντεο της εκδήλωσης

Η εκδήλωση με το φακό του left.gr και του Άγγελου Καλοδούκα

Αριστείδης Μπαλτάς

Ο Αριστείδης Μπαλτάς είναι Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος του Ε.Μ.Π., Διδάκτωρ Θεωρητικής Φυσικής (Université de Paris XI), και Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών του Ε.Μ.Π.

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του Αντικείμενα και όψεις εαυτού (Εστία 2002) και με το βραβείο «εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας στη μνήμη Ξανθόπουλου- Πνευματικού» (2010). Έχει γράψει και επιμεληθεί βιβλία πάνω από είκοσι βιβλία στα ελληνικά και στ’ αγγλικά. Μεταξύ αυτών και τα εξής: Ονόματα του Κομμουνισμού (2018), Εντός Παρενθέσεως; Κυβερνώσα Ριζοσπαστική Αριστερά, Περίοδος Πρώτη (25 Ιανουαρίου 2015-21 Αυγούστου 2018 (2019), Ξεφλουδίζοντας πατάτες ή λειαίνοντας φακούς: ο Σπινόζα και ο νεαρός Βιτγκενστάιν συνομιλούν για την εμμένεια και τη λογική της (2022) και το πιο πρόσφατο Η Αριστερά ως σήμερον, ως αύριον και ως χθες – Ένα φάντασμα πλανιέται.

Δοκίμια και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ιταλικά και στα τουρκικά. Έχει προσκληθεί να μιλήσει σε πολλά Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει διδάξει στο University of Pittsburgh των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, και Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι μέλος της Kεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για την θεωρητική διαπαιδαγώγηση των μελών του. Υπήρξε υπεύθυνος για τη σύνταξη της Ιδρυτικής Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.


Tommaso Fattori

Ο Tommaso Fattori είναι ιδρυτικό μέλος του ιταλικού και ευρωπαϊκού φόρουμ Water Movements και ήταν ένας από τους πιο δυναμικούς υπερασπιστές του επιτυχημένου δημοψηφίσματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, που διενεργήθηκε τον Ιούνιο 2011. Το 96% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ του νερού ως κοινού αγαθού και κατά της ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας ύδρευσης και άλλων δημόσιων υπηρεσιών. Από το 2011 έως το 2015 ήταν διευθυντής της Transform!Italia.

Το 2015 ήταν υποψήφιος πρόεδρος της Περιφέρειας της Τοσκάνης με το Sì-Toscana a Sinistra, και στη συνέχεια έγινε αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών και διεθνών υποθέσεων του περιφερειακού συμβουλίου της Τοσκάνης.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί από πολλά ιταλικά και διεθνή περιοδικά.

Είναι (συν)συγγραφέας του βιβλίου «Επιβιώνοντας με Αξιοπρέπεια στον 21ο αιώνα. Φτώχεια και ανισότητα στις κοινωνίες των ανθρώπινων δικαιωμάτων: το παράδοξο των δημοκρατιών». [Living in Dignity in the XXIst Century. Poverty and Inequalities in Societies of Human Rights: the paradox of democracies.


Harris Gruman

Ο Harris Gruman είναι πρόεδρος της Ένωσης των εργαζομένων Τριτογενούς Τομέα της πολιτείας της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Με αυτή την ιδιότητα υπερασπίζεται τη δίκαιη φορολόγηση των πολιτών, έχει καταρτίσει κοινωνικά ασφαλιστικά προγράμματα, έχει οργανώσει εκστρατείες για την αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου και μάχεται για ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στην ιατρική περίθαλψη των πολιτών των ΗΠΑ.

Την δεκαετία του ’90 προώθησε με επιτυχία την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την υγειονομική κάλυψη των εργαζομένων στις πετρελαϊκές εταιρείες του Κολοράντο.

Το 2013 ίδρυσε το εργατικό συνδικάτο Raise Up Massachusetts, μέσω του οποίου επιτεύχθηκε σχεδόν ο διπλασιασμός του ημερομισθίου στην πολιτεία της Μασαχουσέτης και συνέβαλε στην κατάρτιση προγράμματος για την προστασία των εργαζόμενων και των μελών των οικογενειών τους σε περιπτώσεις ανάγκης.

Έχει επίσης συμβάλει αποτελεσματικά στην εκλογή προοδευτικών βουλευτών και γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως την Elizabeth Warren.


Ανδρέας Μαράτος

Ο Ανδρέας Μαράτος είναι ζωγράφος, συγγραφέας, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας της τέχνης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα: «Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός» της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π., στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (ζωγραφική και τέχνη του βιβλίου) και στο Τμήμα Φυσικής Α.Π.Θ. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει στο ενεργητικό του τρία καλλιτεχνικά βιβλία, εικονογραφήσεις και εξώφυλλα βιβλίων. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης/ Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του (2014), και, επιμελητής του συλλογικού τόμου 1821-2021: Μνήμες Τεχνών (2021).


Lidia Santarelli

Η Lidia Santarelli είναι ιστορικός της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας με ειδίκευση στην επίδραση του ιταλικού φασισμού και της ιταλικής αποικιοκρατίας στον κόσμο της Μεσογείου, από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τα Βαλκάνια. Ως πανεπιστημιακός έχει επικεντρωθεί στη σχέση Ιταλίας και Ελλάδας, σε πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Στο έργο της με θέμα την Ιταλική Κατοχή της Ελλάδας, 1940-1943, ιχνηλατεί τις ιδεολογικές καταβολές του φασιστικού ιταλικού ιμπεριαλισμού και αναδεικνύει την παραγκωνισμένη ιστορία των εγκλημάτων πολέμου στην κατεχόμενη από τον Άξονα Ελλάδα.

Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Columbia, Harvard, Brown και New York University, ενώ τώρα διδάσκει στο Rutgers University, και επιμελείται τις ελληνικές συλλογές στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη του Princeton.

Στο ενεργητικό της έχει πολλές δημοσιεύσεις στους τομείς της Δημόσιας Ιστορίας, του Αρχείου, της Μνήμης και του Ιστορικού Τραύματος, του Φασισμού και της Αριστεράς.

Αυτό το διάστημα μεταφράζει επιλεγμένα έργα του Αριστείδη Μπαλτά στα ιταλικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)