to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 05.02.2023

Διεθνή

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Σοβαρή παραβίαση των διεθνών πρακτικών» η κατάρριψη του μπαλονιού

«Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και διαμαρτύρεται για τη χρήση βίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να απαντήσει


Με μια οργισμένη ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να καταρρίψει το μπαλόνι της ασιατικής χώρας, που εισήλθε τις προηγούμενες ημέρες στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Το Πεκίνο επανέλαβε ότι το σκάφος του δεν εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «υπερβολική αντίδραση και σοβαρή παραβίαση των διεθνών πρακτικών».

«Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και διαμαρτύρεται για τη χρήση βίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να απαντήσει.

Από την πλευρά του, ο καναδός πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην απόφαση της Ουάσινγκτον να καταρρίψει το κινεζικό «κατασκοπευτικό» μπαλόνι «που παραβίαζε τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και το διεθνές δίκαιο».

«Ο Καναδάς υποστηρίζει αυτήν την ενέργεια. Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της NORAD (Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής, για την ασφάλεια και την άμυνά μας», ανέφερε ο Τζαστίν Τριντό σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Καναδή υπουργός Άμυνας Ανίτα Άναντ ανέφερε ότι η ίδια και ο πρωθυπουργός Τριντό ενημερώθηκαν για την επιχείρηση από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Η καναδική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τα μέτρα που ελήφθησαν, τόνισε, ευχαριστώντας την Ουάσινγκτον για τη στενή συνεργασία τους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου, το μπαλόνι καταρρίφθηκε σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από τα παράλια των ΗΠΑ. Χτυπήθηκε από πύραυλο AIM-9X, που εκτοξεύτηκε από ένα μαχητικό αεροσκάφος F-22 και δεν υπήρξαν παράπλευρες ζημιές ή κίνδυνος για τους πολίτες, συμπλήρωσε.

Το κινεζικό μπαλόνι εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου, πέρασε στον εναέριο χώρο του Καναδά στις 30 του μηνός και την επομένη ξαναμπήκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Ο αμερικανικός στρατός θα επιδιώξει να ανασύρει το ωφέλιμο φορτίο του μπαλονιού. Σύμφωνα με αξιωματούχο, τα συντρίμμια είναι διασκορπισμένα σε μια ακτίνα 11 χιλιομέτρων.

Σε ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο μπαλόνι χρησιμοποιήθηκε από την Κίνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.

Αντιθέτως, το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι το μπαλόνι εξυπηρετούσε «ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς» και ότι σε καμία περίπτωση δεν συνιστούσε στρατιωτική απειλή για τις ΗΠΑ. Είχε χαρακτηρίσει «ατύχημα» την είσοδό του στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αποδίδοντάς το σε λόγους «ανωτέρας βίας». Παράλληλα κατηγόρησε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημίσουν την Κίνα.

Πληροφορίες: AFP, Xinhua, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Κίνα, ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)