to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:36 | 05.02.2023

Διεθνή

Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους για πέμπτο συνεχόμενο Σάββατο

Πλήθη με τις γαλανόλευκες σημαίες της χώρας γέμισαν την κεντρική οδό Kaplan του Τελ Αβίβ φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και κρατώντας πλακάτ, που χαρακτηρίζουν ως «απειλή για την παγκόσμια ειρήνη» τον νέο ακροδεξιό συνασπισμό, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Δεκεμβρίου με επικεφαλής των Μπένζαμιν Νετανιάχου


Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμου για πέμπτο συνεχόμενο Σάββατο για να διαδηλώσουν ενάντια στο αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η οποία δέχεται έντονες επικρίσεις ακόμη και από νομικούς κύκλους.

Πλήθη με τις γαλανόλευκες σημαίες της χώρας γέμισαν την κεντρική οδό Kaplan του Τελ Αβίβ φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και κρατώντας πλακάτ, που χαρακτηρίζουν ως «απειλή για την παγκόσμια ειρήνη» τον νέο ακροδεξιό συνασπισμό, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Δεκεμβρίου με επικεφαλής των Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κινητοποιήσεις έγιναν σε είκοσι πόλεις της επικράτειας. Μεταξύ του πλήθους στη Χάιφα ήταν ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαίρ Λαπίντ, ο οποίος δήλωσε: «Θα σώσουμε τη χώρα μας γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε σε μια αντιδημοκρατική χώρα».

«Βρίσκομαι εδώ απόψε διαδηλώνοντας για τη μετάβαση από τη δημοκρατία σε μια μορφή απολυταρχίας», είπε στο Reuters ο 48χρονος Ντοβ Λέβενγκλικ, μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού. «Θέλουν να ακρωτηριάσουν το ισραηλινό δικαστικό σύστημα, θέλουν να ακρωτηριάσουν τη δημοκρατία στο Ισραήλ. Είμαστε εδώ κάθε εβδομάδα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών… για να τους εμποδίσουμε, να αγωνιστούμε για τη δημοκρατία», είπε ο 35χρονος Χαντάρ Σεγκάλ.

Οι διαδηλωτές υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη μεταρρύθμιση υπονομεύει η δημοκρατία στη χώρα τους, καθώς θα ενισχύσει τον πολιτικό έλεγχο στους διορισμούς δικαστών και θα περιορίσει τη δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέψει κυβερνητικές αποφάασεις.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου κατηγορεί τους κεντροαριστερούς αντιπάλους του ότι αρνούνται να αποδεχθούν τα αποτελέσματα των εκλογών, που έφεραν στην εξουσία την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ.

tags: Ισραήλ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)