to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:21 | 05.02.2023

Διεθνή

Κύπρος: Χριστοδουλίδης (32%) και Μαυρογιάννης (29,6%) στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων του α' γύρου για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης (ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ) περνούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου


Ολοκληρώθηκε περί τις 8 το βράδυ η καταμέτρηση των ψήφων του α' γύρου για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με καταμετρημένο το 100% παγκύπρια, οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι λαμβάνουν:

Ν. Χριστοδουλίδης: 32%

Α. Μαυρογιάννης: 29.6%

Α. Νεοφύτου: 26.1%

Στις κάλπες προσήλθε περίπου 68% των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών Κώστα Κωνσταντίνου, το αντίστοιχο ποσοστό των Προεδρικών εκλογών του 2018 ήταν 66.2%, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση συμμετοχής της τάξεως του 1.4%.

Α. Μαυρογιάννης: Σαφής εντολή να συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο με ήθος και εντιμότητα

  «Σήμερα μίλησε ο λαός. Η ετυμηγορία του είναι σαφής και τιμά τόσο εμένα όσο και όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου», δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά πρώτα από όλα τις χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες του, όπως είπε, «για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και τη σαφή εντολή να συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο με ήθος και εντιμότητα για να ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα».

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, ανέφερε συγκεκριμένα:

«Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, τους συνεργάτες μου, τους εθελοντές, το ΑΚΕΛ, τις οργανωμένες κινήσεις καθώς και τις εκατοντάδες προσωπικότητες που υποστήριξαν την υποψηφιότητά μου. Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μάς κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί. Η προσήλωση στο στόχο για μια υγιή, εύρωστη οικονομία και η έγνοια για τους πολίτες υπερβαίνει όλες τις διαφορές μας. Γι' αυτό και εγώ σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ αυτή τη μάχη να την δώσουμε μαζί για το επιτακτικό σήμερα αλλά και για το αύριο, το οποίο έχω την πεποίθηση πως θα ξημερώσει ελπιδοφόρο για τον τόπο μας και για τον λαό μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα έχει επαφές με τον ΔΗΣΥ και άλλες δυνάμεις ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε πως θα έχουν επαφές με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και θα δουν πώς θα πάνε τα πράγματα. Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ανέμενε αυτό το αποτέλεσμα όταν ξεκινούσε αυτό το ταξίδι απάντησε: «Νομίζω ότι αυτός ήταν ο στόχος μας, τον πετύχαμε και είμαστε ικανοποιημένοι».

Δημ. Παπαδημούλης: Συγχαρητήρια στον Ανδρέα Μαυρογιάννη 

Το διακύβευμα των εκλογών

Οι Κύπριοι ψηφίζουν για έναν νέο πρόεδρο, από τον οποίο αναμένουν να οδηγήσει αποφασιστικά τη χώρα, μέσα από την κινούμενη άμμο της γεωπολιτικής και σε αβέβαιες οικονομικές συγκυρίες, που έχουν γίνει πρωταρχική αγωνία των Κυπρίων, επισκιάζοντας (ακόμα και) τις αδιέξοδες προσπάθειες να ξεπεραστεί ο εθνοτικός διχασμός (ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής).

Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί της Κυριακής 5/2 και στα 1.113 εκλογικά κέντρα, που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα 15 εκλογικά κέντρα της Ελλάδας και σ' αυτό της Βουλγαρίας.

14 υποψήφιοι, οι εξής 3

Στις εκλογές συμμετέχουν συνολικά 14 υποψήφιοι, αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο στην ιστορία των Προεδρικών Εκλογών της Κύπρου. Από αυτούς, οι τρεις αφορούν σε κομματικούς υποψήφιους και οι 11 σε ανεξάρτητους.

Υποψηφιότητα για την θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέβαλαν οι:

Ανδρέας Ευστρατίου, Λουκάς Σταύρου, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Χρίστος Χρίστου, Ανδρόνικος Ζερβίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Αλέξιος Σαββίδης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Γιώργος Κολοκασίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός και Νίκος Χριστοδουλίδης

Οι μεγάλοι παίκτες, όμως, είναι τρεις:

Ο κεντροδεξιός Αβέρωφ Νεοφύτου, αρχηγός του Δημοκρατικού Συναγερμύ (ΔΗΣΥ), του οποίου ηγήθηκε προηγουμένως ο Αναστασιάδης.

Συνάντηση της ΠτΔ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Κύπρου Αβέρωφ Νεοφύτου, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρώην υπουργός Εξωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρετά υποστηρικτές του, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Λευκωσία, Κύπρος, 29 Ιανουαρίου 2023. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος - υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, πρώην διπλωμάτης και επικεφαλής διαπραγματευτής του Αναστασιάδη στο τραπέζι με τους Τουρκοκύπριους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις:

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος - υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Λευκωσία, Κύπρος, 25 Ιανουαρίου 2023. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένας από τους τρεις δεν θα συγκεντρώσει περισσότερες από τις μισές ψήφους - αυτός είναι θεωρητικά ο πήχης για οριστική νίκη στον πρώτο γύρο. Αντίθετα, οι δύο πρώτοι πιθανότατα θα προχωρήσουν σε μονομαχία στο δεύτερο γύρο, μια εβδομάδα αργότερα. Περίπου 561.000 πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά στον Χριστοδουλίδη προβάδισμα έως και 10 μονάδων, έναντι των Νεοφύτου και Μαυρογιάννη, που σημαίνει ότι πιθανότατα θα κερδίσει μια θέση στον δεύτερο γύρο, ενώ οι υπόλοιποι μάχονται σκληρά για την δεύτερη.

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Διπλωμάτης με επιτυχημένο ιστορικό

Ένας διπλωμάτης καριέρας με επιτυχημένο ιστορικό, που κάποια στιγμή τον έφερε (και) στο επιτελείο Αναστασιάδη κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων του, ο Μαυρογιάννης, 66 ετών, είναι υποψήφιος ως ανεξάρτητος έχοντας την υποστήριξη του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ.

Αν και το ΑΚΕΛ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του νησιού, η δύσμοιρη προεδρική θητεία του αείμνηστου αρχηγού του Δημήτρη Χριστόφια πριν από 15 χρόνια, που σύμφωνα με τους επικριτές οδήγησε το νησί σχεδόν σε χρεοκοπία, συνεχίζει να επιβαρύνει το κόμμα και, ως ένα βαθμό, τον ίδιο τον Μαυρογιάννη.

Ο Μαυρογιάννης κάνει εκστρατεία ως ο παράγοντας της αλλαγής που, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του, δεν έπαιξε ρόλο στα «10 χρόνια που πλήγωσαν πραγματικά» τη χώρα (οικονομική κρίση).

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Ανδρέας Μαυρογιάννης: «Θα βάλουμε μπρος για την πιο αποφασιστική προσπάθεια λύσης του Κυπριακού»

Γιώργος Κουκουμάς: «Το Κυπριακό και η Κύπρος βρίσκονται σε ιστορικό σταυροδρόμι»

Οι ψηφοφόροι σε αριθμούς

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δικαίωμα ψήφου περιλαμβάνονται και 730 Τουρκοκύπριοι.

Επιπλέον, δικαίωμα ψήφου έχουν 240 εγκλωβισμένοι, 47 στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας και 193 στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου.

Οι 301 φυλακισμένοι, θα μπορούν να ψηφίσουν σε ειδική κάλπη, εντός των φυλακών, η οποία θα αναμιχθεί με την κάλπη στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Στις εκλογές θα μπορούν να ψηφίσουν και 730 Τουρκοκύπριοι, που έχουν διεύθυνση μόνιμης διαμονής στις ελεύθερες περιοχές.

Κατά την τελευταία τριμηνία υπήρξαν 10.558 νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο. Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των Προεδρικών Εκλογών του 2018, που ήταν 10.410, αλλά σαφώς μικρότερος από τον αντίστοιχο των Βουλευτικών Εκλογών 2021, που ήταν 15.168.

Η Περιφέρεια της Λευκωσίας έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, συγκεκριμένα 215.772 εκλογείς και ακολουθεί η Λεμεσός με 154.778, η Λάρνακα με 95.518, η Πάφος με 51.994 και η ελεύθερη Αμμόχωστος με 32.625.

Αλλοι 10.346 επέλεξαν να ψηφίσουν στα κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι κατά 10.397 αυξημένος, σε σχέση με τις Προεδρικές εκλογές του 2018.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, 285.004, ή ποσοστό 50,8% είναι γυναίκες και 276.029, ή ποσοστό 49,2% είναι άνδρες.

Το 13,8% των ψηφοφόρων έχουν ηλικία από 18 έως και 29 έτη, το 50,4% από 30 έως και 59 έτη και το 35,8% από 60 και άνω.

Οι εκλογές θα γίνουν στη βάση υγειονομικού πρωτοκόλλου, το οποίο συντάχθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Το πρωτόκολλο αυτό προνοεί, όπως στα άτομα που αποτελούν θετικά κρούσματα Covid-19, και είναι εγγεγραμμένα στον εκλογικό κατάλογο, δίδεται κατ' εξαίρεση η δυνατότητα, κατά την ημέρα των εκλογών, να μεταβούν στο εκλογικό κέντρο, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, τις ίδιες ώρες με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Επίσης, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς και για τα άτομα που θα βρίσκονται καθ' όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας ή/και της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων στο εκλογικό κέντρο, δηλαδή τους υπαλλήλους και τους αντιπροσώπους των υποψηφίων.

Γίνεται σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας για όλους τους υπόλοιπους εκλογείς.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται λίγο πριν από τις 21:00.

Σε περίπτωση που ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 50+1 τοις εκατό των ψήφων, οι δύο πρώτοι σε σταυρούς θα οδηγηθούν στον β γύρο της επόμενης Κυριακής 12 Φεβρουαρίου, οπότε και θα αναδειχθεί και ανακηρυχθεί ο νέος ΠτΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)