to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τούτοι οι εργολάβοι που 'ρθαν τώρα

Τελικά, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η πανδημία έληξε και έδωσε την ασίστ στους εργολάβους. Ήδη 6.000 εργαζόμενοι είναι στον προθάλαμο της εξόδου


-- εικόνα: avgi.gr / Intime

Σκέψου να είσαι εργολάβος το 2019. Μόλις έχει κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία και είσαι έτοιμος να κάνεις χρυσές δουλειές στα νοσοκομεία. Αυτές που δεν σε άφηναν για τέσσερα χρόνια κάτι περίεργοι, σαν τον Ξανθό και τον Πολάκη. Επιτέλους, θα δίνεις ψίχουλα και δεν θα σε νοιάζει καν αν οι υπηρεσίες που προσφέρεις θα είναι αξιοπρεπείς. Εσένα σε νοιάζει το κέρδος. Και αυτό θα βγάλεις, γιατί το Δημόσιο θα σε χρυσοπληρώσει, εσύ θα τα τσεπώνεις και θα ανταμείβεις τους εργαζόμενους με ελάχιστα. Και αν κανένας σηκώσει κεφάλι, τότε έχεις κάτι παλικάρια σαν τα ψηλά βουνά για να επαναφέρουν την τάξη.

Ερχεται όμως το 2020 και μαζί με αυτό και η πανδημία. Δυστυχώς για την κυβέρνηση, πρέπει να βάλει στο συρτάρι τις όποιες συμφωνίες και να κοιτάξει λίγο τη δημόσια Υγεία. Δεν το έκανε και με τον καλύτερο τρόπο. Οι περισσότεροι από 35.000 θάνατοι, οι χιλιάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ και η συνολική κατάρρευση του ΕΣΥ το αποδεικνύουν.

Τελικά, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η πανδημία έληξε και έδωσε την ασίστ στους εργολάβους. Ήδη 6.000 εργαζόμενοι είναι στον προθάλαμο της εξόδου. Ναι, δεν είναι γιατροί, δουλεύουν στη σίτιση, την καθαριότητα και τη φύλαξη. Δεν είναι αναγκαίοι; Δεν έβαλαν και αυτοί πλάτη την περίοδο της πανδημίας; Σαφώς και ήταν σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Σαφώς όμως και η κυβέρνηση δεν το έχει σε τίποτα να τους απολύσει.

Καλά όλα αυτά, αλλά τι σημαίνει στην πράξη η είσοδος των εργολάβων στα νοσοκομεία; Δύο πρόσφατα παραδείγματα. Πρώτο, στο Νοσοκομείο Κομοτηνής απέλυσαν 19 καθαρίστριες σε μία νύχτα, για να τις αντικαταστήσουν με εργολαβική εταιρεία. Δεύτερο -και πιο χαρακτηριστικό- στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 139 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους λόγω... ιδεολογίας. Ο ίδιος ο διοικητής το είπε στους εργαζόμενους: «Μας είπε ότι καθαρά από ιδεολογία θέλει εργολάβο» δήλωσε εργαζόμενη. Για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε.

Και η κυβέρνηση; Δεν θέλει τα νοσοκομεία να λειτουργούν υπέρ της δημόσιας Υγείας; Δυστυχώς αυτό ιεραρχείται πολύ χαμηλά. Στις προτεραιότητες βρίσκονται το κέρδος και οι κομπίνες με τους φίλους εργολάβους. Και αυτά δεν συμβαδίζουν με το συμφέρον της δημόσιας Υγείας. Τουλάχιστον οι κυβερνητικοί πλέον μετράνε μέρες. Ας ελπίσουμε να μην μηδενίσουν το κοντέρ για μία νέα γαλάζια (στην πραγματικότητα μαύρη) τετραετία.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)