to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 04.10.2013

Πολιτική

Η «Monde» για τον Αλ. Τσίπρα

Το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας που πλέκει το εγκώμιο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ


Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, «θα είναι μάλλον υποψήφιος της Αριστεράς στις ευρωεκλογές του 2014 για τη θέση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Κομισιόν», γράφει «Monde». H απόφαση για την υποψηφιότητά του θα ληφθεί τον Δεκέμβριο, στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σημειώνει η εφημερίδα που σκιαγραφεί το πορτρέτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.


«Είναι σημαντικό να έχουμε επικεφαλής στις ευρωεκλογές κάποιον που ασκεί δριμύτατη κριτική στην λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία ή στην Ιρλανδία» αναφέρει πηγή της Αριστεράς, με αφορμή την  επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εγκυρη γαλλική εφημερίδα κάνει αναφορά στην αλματώδη εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και στη σταθερή του αντίθεση στα μνημόνια και τις πολιτικές περικοπών. «Απέναντι σε μια πολιτική τάξη στην οποία δεσπόζει ο νεποτισμός και η πελατοκρατία και κυριαρχεί η εναλλαγή στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κόμματα που κατηγορούνται ότι είναι υπεύθυνα για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, ο Τσίπρας τόλμησε να επιβάλει μια νέα δυναμική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε πρώτο κόμμα στις ηλικίες κάτω των 40 ετών», υπογραμμίζουν οι Philippe Ricard και Alain Salles, συντάκτες του άρθρου.

«Ο κ. Τσίπρας πρότεινε, και προτείνει πάντα, να μπει ένα τέλος στα προγράμματα λιτότητας και να απομειωθεί το χρέος με την ταυτόχρονη παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Από τότε αναδιοργάνωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και «τον κατέστησε ένα κόμμα έτοιμο να κυβερνήσει αντί να είναι ένας συνασπισμός συνιστωσών της Αριστεράς», συνεχίζει η «Monde» κάνοντας αναφορά στην προεκλογική περίοδο του 2012 και την προοπτική της ανόδου της Αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία.



«Ο αγαπημένος της ευρωπαικής Αριστεράς»

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά στην ιδιαίτερη συμπάθεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Προσκαλείται τακτικά από τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Λυκ Μελενσόν (συμπρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), τον Πιερ Λοράν (γενικό γραμματέα του ΚΚΓ) και το κόμμα της  γερμανικής Αριστεράς (Die Linke). Η επίσκεψή του στις Βρυξέλλες (σσ την Τετάρτη) αποδεικνύει ότι «αρχίζει να μπαίνει και σε άλλους κύκλους και αυτό είναι σημαντικό αφού αρχικά θεωρείτο personna non grata στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όταν η ελληνική οικονομική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της».


«Είναι ένα πρόσωπο που το παίρνουν πλέον σοβαρά, θεωρείται ότι μπορεί να παίξει ένα ρόλο κλειδί» παρατηρεί ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Αθήνα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον του Μνημονίου αλλά επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ» συμπληρώνει μιλώντας στην Monde.

Την Τετάρτη, καταλήγει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα καθώς και τον Επίτροπο για θέματα εργασίας Λάζλο Αντορ. Σε όλους τους συνομιλητές του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα ήταν ικανοποιημένος αν, με αφορμή τις έρευνες που γίνονται για την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής, γινόταν ξεκάθαρη η διάκριση ανέμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και και τις εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες (στηλιτεύοντας για ακόμη μια φορά την επικίνδυνη θεωρία των «δύο άκρων»).


Διαβάστε επίσης: Αλ. Τσίπρας: Πολιτικά υπεύθυνη η κυβέρνηση για τη Χρυσή Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)