to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:53 | 04.02.2023

Πολιτισμός

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023: Απομακρύνθηκε ο χρυσαυγίτης υποψήφιος από την τελετή έναρξης

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από δημοσιεύματα και διαδικτυακές αναρτήσεις, η διοργάνωση απομάκρυνε τον χρυσαυγίτη πρώην υποψήφιο από την τελετή έναρξης


Τον γύρο του διαδικτύου έκανε η είδηση ότι ένας χρυσαυγίτης, πρώην υποψήφιος με την καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση, επρόκειτο να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης «Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και, μάλιστα, ήταν ένας εκ των ομιλητών.

Μετά τη δημοσίευση της εν λόγω είδησης, άμεση ήταν η αντίδραση της διοργάνωσης, η οποία αποφάσισε την απομάκρυνση του εν λόγω προσώπου, σημειώνοντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι απομακρύνεται από την εκδήλωση εξωτερικός συνεργάτης, ο οποίος έχει αναπτύξει στο παρελθόν πολιτική δραστηριότητα που δεν συνάδει με τις αρχές, τις αξίες και το δημοκρατικό ήθος του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και των πολιτών της Ελευσίνας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«H “2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” ανακοινώνει την απομάκρυνση από την εκδήλωση της τελετής έναρξης ενός εξωτερικού συνεργάτη, ο οποίος έχει αναπτύξει στο παρελθόν πολιτική δραστηριότητα που δεν συνάδει με τις αρχές, τις αξίες και το δημοκρατικό ήθος του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και των πολιτών της Ελευσίνας. Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει την ομαλή ροή της τελετής έναρξης».

Ο εν λόγω πρώην υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή, είναι ο Κωνσταντίνος Νιζάμης, ο οποίος είχε «κατέβει» με την εγκληματική οργάνωση στη Β' Πειραιά.

Ανακοίνωση για το εν λόγω περιστατικό έβγαλε και η αντιφαστιστική οργάνωση «Antifa West Coast Reloaded».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

«Μετά από θύελλα αντιδράσεων για την παρουσία του νεοναζί Κώστα Νιζάμη στα εγκαίνια της πολιτιστικής πρωτεύουσας ως ομιλητή, η διοίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας τον απομάκρυνε. Αρχικά θεωρούμε ως αυτονόητη εξέλιξη την απομάκρυνση ενός ατόμου που έχει υπάρξει υποψήφιος με την νεοναζιστική γκρούπα της χρυσής αυγής και πιστεύουμε πως δεν θα έπρεπε καν να μπούμε σε αυτή την διαδικασία, την απαίτηση δηλαδή του αυτονόητου.

Προκύπτουν σαφώς τα ερωτήματα αν κατάφερε να αποκρύψει την ταυτότητα του από όλους, παρόλο που ήταν υποψήφιος το όχι και τόσο μακρινό 2019 ή αν κάποιοι απλά θεώρησαν μηδαμινής σημασίας να παρευρεθεί ένας ανοιχτά νεοναζί στην γιορτή του ¨πολιτισμού¨ τους. Θεωρούμε θετικό ότι μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας εξαγριώθηκε με την ενδεχόμενη παρουσία του, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε. Οι αντιφασιστικές μάχες και οι αντιφασιστικές νίκες δεν δίνονται μέσα από πληκτρολόγια και οργισμένα σχόλια, αλλά στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Η Ελευσίνα έχει μακρά αντιφασιστική παράδοση και η εξέλιξή της είναι στο χέρι όλων μας.

Ο φασισμός πέρα από το μαχαίρι των νεοναζί μπορεί να αλλάζει προσωπεία και να τρυπώνει σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Μορφές του κρύβονται στα γκλοπ της αστυνομίας που ήταν εδώ να μας προστατέψει από έναν ιό του αναπνευστικού ενώ το νοσοκομείο της πόλης βασανιζόταν από τις ελλείψεις,  κρύβονται στους νεκρούς εργάτες στα εργοστάσια της πόλης, στα σπίτια των συμπολιτών μας που κατάσχονται από τις τράπεζες, μέχρι και στον καρκίνο που αναπνέουμε καθημερινά. Όταν όλα αυτά αλλάξουν τότε θα γιορτάσουμε για τον πολιτισμό μας. Μέχρι τότε θα παραμείνουμε απολίτιστοι για τον πολιτισμό σας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)