to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:55 | 03.02.2023

Οικονομία

«Κλείδωσε» το ευρωπαϊκό πλαφόν στα ρωσικά πετρέλαια

Τα ανώτατα όρια τιμών συμφωνήθηκαν στα 100 δολάρια ανά βαρέλι για τα premium πετρελαιοειδή, όπως το ντίζελ, και στα 45 δολάρια σε προϊόντα όπως το μαζούτ


Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό ανώτατων ορίων τιμών (πλαφόν) στα ρωσικά προϊόντα διύλισης πετρελαίου, όπως δήλωσε η σουηδική προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters, το πλαφόν στις τιμές συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές των 27 χωρών στα 100 δολάρια ανά βαρέλι για τα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ, και στα 45 δολάρια ανά βαρέλι για τα χαμηλής ποιότητας πετρελαϊκά καύσιμα, όπως το μαζούτ. Η πρόταση προβλέπει εφαρμογή του πλαφόν από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου.

Η Πολωνία  και τα κράτη της Βαλτικής Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία πίεζαν ώστε οι τιμές του πλαφόν να καθοριστούν σε χαμηλότερα επίπεδα για να περιοριστούν τα έσοδα της Ρωσίας από τα καύσιμα, με τις συνομιλίες ανάμεσα στα κράτη να κρατούν ωστόσο την Παρασκευή επήλθε συμφωνία.

Το πλαφόν μαζί με την απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών, είναι μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7). Έχει προηγηθεί πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι στο ρωσικό αργό που τέθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς η G7
χώρες, η ΕΕ και η Αυστραλία επιδιώκουν να περιορίσουν τη δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Και τα δύο πλαφόν απαγορεύουν σε δυτικές ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες να ασφαλίζουν ή να μεταφέρουν φορτία ρωσικού αργού και πετρελαιοειδών, εκτός εάν αυτά αγοράστηκαν στην τιμή του πλαφόν ή κάτω από αυτή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)