to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:36 | 03.02.2023

Διεθνή

Ιράν: Οργή προκαλούν φωτογραφίες γιατρού που κάνει απεργία πείνας στη φυλακή

Οργή προκαλούν φωτογραφίες που απεικονίζουν αποστεωμένο τον 53χρονο γιατρό Φαρχάντ Μεϊσαμί, που κάνει απεργία πείνας στη φυλακή, διαμαρτυρόμενος για τους πρόσφατους φόνους διαδηλωτών από την κυβέρνηση


Φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που φέρεται ότι εικονίζουν έναν απισχνασμένο φυλακισμένο Ιρανό γιατρό ο οποίος προχώρησε σε απεργία πείνας για να υποστηρίξει τις διαδηλώσεις κατά της υποχρέωσης των γυναικών στο Ιράν να φορούν χιτζάμπ, έχουν προκαλέσει οργή και προειδοποιήσεις ότι κινδυνεύει να πεθάνει.

Ο 53χρονος Φαρχάντ Μεϊσαμί, ο οποίος βρίσκεται από το 2018 στη φυλακή επειδή υποστήριξε ακτιβίστριες που διαμαρτύρονταν κατά της υποχρεωτικής χρήσης του χιτζάμπ, άρχισε την απεργία πείνας του στις 7 Οκτωβρίου για να διαμαρτυρηθεί για τους πρόσφατους φόνους διαδηλωτών από την κυβέρνηση, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Όμως η ιρανική δικαιοσύνη αρνήθηκε ότι ο Μεϊσαμί κάνει απεργία πείνας και υποστήριξε πως οι φωτογραφίες, που κυκλοφορούν ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρονολογούνται πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Μεϊσαμί είχε πράγματι πραγματοποιήσει απεργία πείνας.

Ως απόδειξη, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Young Journalists Club (YJC) ανήρτησε αυτή που υποστηρίζει πως είναι η πιο πρόσφατη φωτογραφία του Μεϊσαμί, στην οποία δεν φαίνεται απισχνασμένος και εικονίζεται να κάθεται στο πάτωμα του κελιού του έχοντας δίπλα του μια σακούλα που μοιάζει με σακούλα με τσιπς.

Το Ρόιτερς δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει πότε είχαν τραβηχτεί οι φωτογραφίες.

«Η ζωή του πελάτη μου Φαρχάντ Μεϊσαμί βρίσκεται σε κίνδυνο», έγραψε στο Twitter ο δικηγόρος Μοχαμάντ Μογιμί. «Άρχισε απεργία για να διαμαρτυρηθεί για τους πρόσφατους κυβερνητικούς φόνους στους δρόμους». Πρόσθεσε πως ο Μεϊσαμί έχει χάσει 52 κιλά.

Ο Μεϊσαμί εικονίζεται σε φωτογραφίες να είναι κουλουριασμένος πάνω σε κάτι που μοιάζει με κρεβάτι νοσοκομείου. Σε μια άλλη είναι όρθιος με τα πλευρά του να προεξέχουν.

«Σοκαριστικές εικόνες του δρος Φαρχάντ Μεϊσαμί, ενός γενναίου υποστηρικτή των δικαιωμάτων των γυναικών, που κάνει απεργία πείνας στη φυλακή», έγραψε στο Twitter ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για το Ιράν.

«Το ιρανικό καθεστώς αρνήθηκε αδίκως σ' αυτόν και σε χιλιάδες άλλους πολιτικούς κρατουμένους τα δικαιώματά τους και την ελευθερία τους. Τώρα απειλεί αδίκως τη ζωή του», πρόσθεσε.

Σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε από την υπηρεσία στα περσικά του BBC, ο Μεϊσαμί διατύπωνε τρία αιτήματα: να τερματισθούν οι εκτελέσεις, να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι και να τερματισθεί η παρενόχληση των γυναικών που βασίζεται στην υποχρέωσή τους να φορούν το χιτζάμπ.

«Θα συνεχίσω την αδύνατη αποστολή μου με την ελπίδα ότι θα γίνει δυνατή αργότερα με συλλογική προσπάθεια», έγραψε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)