to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 03.02.2023

Κοινωνία

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι είπε ο φίλος του Παύλου Φύσσα για το βράδυ της δολοφονίας

Πώς κινήθηκαν ο Ρουπακιάς και οι άλλοι χρυσαυγίτες και πώς τους αντιμετώπισαν στο τμήμα μετά το φόνο εξηγεί ο φίλος του δολοφονημένου μουσικού Φύσσα. Σημειώνεται πως η σύντροφος του Παύλου δεν προσήλθε ούτε αυτή τη φορά στην δικαστική αίθουσα και απειλείται με πρόστιμο για λιπομαρτυρία - Στις 10 Φλεβάρη η επόμενη δικάσιμος


(φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Την δική του μαρτυρία για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά κατέθεσε στην συνεχιζόμενη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής ο φίλος του και παρών στα γεγονότα Μιχάλης Ξυπόλητος. 

Ο φίλος του Παύλου έκανε ιδιαίτερες αναφορές σε όσα προηγήθηκαν, μέχρι την στιγμή που έφτασαν στο σημείο ο Ρουπακιάς και οι άλλοι χρυσαυγίτες, αλλά και στην αντιμετώπιση που επιφύλαξε η ΕΛΑΣ στους ίδιους και στον δολοφόνο.

«Την ώρα που ανεβαίναμε προς την Τσαλδάρη, την ώρα που φτάουμε εκεί πέρασε ένα αυτοκίνητο με μηχανές παρατεταγμένες από πίσω του, δεν βγήκαν στο πλάι όπως συνήθως. Ο οδηγός ρώτησε τον Παύλο αν αυτή ειναι η Κεφαλληνίας, κι ο Παύλος απάντησε ναι», όπως ανακάλεσε, επιβεβαιώνοντας ότι ο οδηγός ήταν ο Ρουπακιάς.

«Με το που περάσαμε απέναντι, ήρθαν και δύo μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ και θεωρούσαμε ότι έχει λήξει αυτό με τα αυτοκίνητά μας. Ενώ προχωράμε απέναντι ακούω "ελάτε εδώ, κότες, θα σας σφάξουμε!" Γυρίζω πίσω και ακούω τον Παύλο να λέει "τρέχουμε τώρα". Τρέξαμε τέσσερις προς την ίδια κατεύθυνση. Αρχίσαμε να κρυβόμαστε σε πυλωτές, ήμασταν κρυμμένοι πάνω από πέντε λεπτά, υπήρχαν μηχανάκια που περνούσαν από το στενό βρίζοντας και φωνάζοντας, το ένα παιδί που ήμασταν μαζί καλούσε την αστυνομία, πέρασε ένα περιπολικό και βγήκαμε από την πυλωτή, μας πέρασαν χειροπέδες, και θα μας πήγαιναν στο ΑΤ. Το περιπολικό έμεινε από βλάβη και περιμέναμε άλλο να μας πάρει. Ακούσαμε από τον ασύρματο ότι μαχαιρώσαν κάποιον στην Τσαλδάρη αλλά δεν ξέραμε ποιος είναι. Φτάνοντας στο ΑΤ συνέχισε η περίεργη αντιμετώπιση από τους αστυνομικούς, μας έγδυσαν για να μας κάνουν σωματικό έλεγχο, ενώ τους λέγαμε ότι εμείς τους καλέσαμε. Σε ένα γραφείο καθόταν ο Ρουπακιάς, τον περάσαμε για αστυνομικό. Μας ρωτούσε αν ήμαστε πολιτικοποιημένοι, τί έγινε, γιατί μας έφεραν εδώ. Του είπαμε ναι, αλλά εκείνη τη στιγμή είδαμε άτομα να μας περιμένουν απ' έξω. Μετά οδηγηθήκαμε στη ΓΑΔΑ».

Σε άλλο σημείο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος ανέφερε ότι όταν έγινε σαφές πως το θύμα του μαχαιρώματος ήταν ο Φύσσας, ο Ρουπακιάς αντέδρασε άμεσα για να μεταφερθεί σε άλλο χώρο και οι αστυνομικοί του ΑΤ ικανοποίησαν την επιθυμία του.

«Εκείνη τη στιγμή, ο Ρουπακιάς έκανε νόημα σε έναν αστυνομικό να τον μεταφέρει, γιατί μόλις μάθαμε ότι είχε δολοφονηθεί ο Παύλος. Αυτό που κατάλαβα, όση ώρα μιλούσαμε, μετέφερε πληροφορίες. Μας ρώταγε αν τσακωθήκαμε στην καφετέρια, αν ήμαστε πολιτικοποιημένοι, του απάντησα εγώ ότι είμαι, αλλά δεν προηγήθηκε κάτι ... Φάνηκε ότι ήξερε γιατί ήρθε. Το ότι έψαχνε να μάθει λεπτομέρειες σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιούσε κάτι στην κατάθεσή του».

Η εικόνα που έδινε μέχρι εκείνη την στιγμή ο Ρουπακιάς με την άνεση που είχε μέσα στο ΑΤ παρέπεμπε σε αστυνομικό με πολιτικά και όχι σε προσαχθέντα, όπως είναι σαφές από την κατάθεση. «Καθόταν στη θέση άνετα, και γι' αυτό ζητήσαμε και την άδεια και γι' αυτό απαντήσαμε και στις ερωτήσεις», όπως περιέγραψε ο μάρτυρας.

Να εμφανιστεί σήμερα έχει κληθεί η σύντροφος του Παύλου Φύσσα

Η μάρτυρας που είχε στην αγκαλιά της τον Παύλο Φύσσα όταν ξεψύχησε μαχαιρωμένος από τον Γιώργο Ρουπακιά, δεν είχε εμφανιστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και δεν είχε αναζητηθεί ,ώστε να δώσει κατάθεση στην δίκη. Είχε αναγνωσθεί ωστόσο η κατάθεση που είχε δώσει λίγες ημέρες μετά την δολοφονία, στην Ανακρίτρια Πειραιά που είχε αναλάβει αρχικά την δολοφονία ,πριν σχηματιστεί η μεγάλη δικογραφία για την "εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή".

Στο παρόν δικαστήριο και μετά από αίτημα της υπεράσπισης , με το οποίο συντάχθηκε και η πλευρά των θυμάτων, κρίθηκε ότι η Χρύσα Τοσλούκου πρέπει να δώσει την μαρτυρία της για τη νύχτα της 17ης προς 18ης Σεπτεμβρίου 2013 , όταν ο μουσικός έπεσε νεκρός κυκλωμένος, σύμφωνα με την κατηγορία, από μέλη "Τάγματος εφόδου" της οργάνωσης. Η γυναίκα αναζητήθηκε με εντολή του δικαστηρίου και εντοπίστηκε σε επαρχιακή πόλη που πλέον κατοικεί, όπου και της επιδόθηκε κλήση. Ωστόσο δεν εμφανίστηκε στην δικαστική αίθουσα και έτσι το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής της το οποίο ορίστηκε να εκτελεστεί στην σημερινή συνεδρίαση.

Αν η κ. Τοσλούκου δεν βρέθηκε ούτε σήμερα στο βήμα του μάρτυρα είναι πιθανό το δικαστήριο να της επιβάλει πρόστιμο για λιπομαρτυρία το οποίο κυμαίνεται από 200 έως 500 ευρώ.

Το δικαστήριο διεκόπη περί τις 14:18 το μεσημέρι και διακόπτεται μέχρι την επόμενη δικάσιμο στις 10 Φεβρουαρίου.

*Οι δικάσιμοι του Μαρτίου: 3, 10, 15, 17, 22, 24, 29, 31.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ, Avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)