to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:19 | 02.02.2023

Πολιτισμός

Καλλιτέχνες: Πλημμύρισαν τους δρόμους με ομορφιά απέναντι στις κυβερνητικές ασχήμιες

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον πολιτισμό πλημμύρισαν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλοντας τον κυβερνητικό εμπαιγμό και απαιτώντας την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85 που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους - Η κυβέρνηση κώφευσε στα αιτήματά τους, αγνόησε τις διεκδικήσεις τους και αφού ψήφισε την τροπολογία - κοροϊδία στη Βουλή, κέρασε τους διαδηλωτές χημικά έξω από το Εθνικό Θέατρο - Δείτε σε φωτ. και βίντεο τα στιγμιότυπα της ημέρας


(φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με μουσική, τραγούδι, χορό και θέατρο γέμισαν την Πέμπτη (2/3) οι δρόμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με τους ανθρώπους του πολιτισμού αλλά και τους αλληλέγγυους στον αγώνα τους πολίτες να βρίσκονται μαζικά στον δρόμο κατά του Προεδρικού Διατάγματος 85 που υποβαθμίζει τα πτυχία τους σε απολυτήρια λυκείου.

Διαβάστε: «Ούτε βήμα πίσω» - Μαζικές οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτ./βίντεο)

Ευρηματικά συνθήματα και τραγούδια: Χαρακτηριστικές οι εικόνες που κατέγραψε ο Άγγελος Καλοδούκας με τον φακό του Left.gr

Το ανθρώπινο ποτάμι που βγήκε στον δρόμο κορυφώνοντας την 48ωρη απεργία που προκήρυξαν ΣΕΗ και ΠΟΘΑ, ενόχλησε το κυβερνών κόμμα, το οποίο με ανακοίνωση του λεγόμενου «Παρατηρητηρίου Fake News» αποπειράται να κάνει το μαύρο - άσπρο και να στρέψει τον κόσμο εναντίον τους.

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, άτομα που στέκονται, εξωτερικοί χώροι και μνημείο

(φωτ.: Άγγελος Καλοδούκας)

Οι άνθρωποι του Πολιτισμού, από την πρώτη στιγμή έχουν βρεθεί απέναντι στο φλέγον Προεδρικό Διάταγμα, κάνοντας μάλιστα λόγο για κυβερνητικό εμπαιγμό. Ζητούν εδώ και τώρα την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85 καθώς επίσης και την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ, Ίδρυση Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών, Συλλογικές συμβάσεις στο ελεύθερο θέατρο, τον οπτικοακουστικό τομέα και τα ΔΗΠΕΘΕ καθώς και γενναία αύξηση των επιχορηγήσεων του θεάτρου.

(φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στο πλευρό των καλλιτεχνών βρέθηκε η ΑΔΕΔΥ, καθώς και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ).

«Ο κόσμος του Πολιτισμού απαντά ενωμένος!» διαμήνυσαν στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «η Καλλιτεχνική Εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν χρειάζεται “τσεκούρι”», όπως και ότι «τα αρχαιολογικά μουσεία δεν χρειάζονται τοποτηρητές της κυβέρνησης».

(φωτ.:Κώστας Τζούμας/Eurokinissi)

Και ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε με τερτίπια να κατευνάσει τα πνεύματα φέρνοντας τροπολογία - φάρσα για να διορθώσει τα αδιόρθωτα, οι καλλιτέχνες επιμένουν στην αρχική τους θέση: Να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα 85. 

Την ίδια μέρα που έδωσαν το δυναμικό «παρών» στους δρόμους, η κυβέρνηση δεν τους «άκουσε» που διαμαρτυρήθηκαν μαζικά και ψήφισε την ρύθμιση που τους κλέβει και τα εναπομείναντα δικαιώματα, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στερούμενη συμμάχους πήρε «νομιμοποίηση» από την ακροδεξιά Ελληνική Λύση, ενώ η υπόλοιπη αντιπολίτευση καταψήφισε με αιχμές την κυβερνητική ρύθμιση.

Κινητοποίηση καλλιτεχνών

(φωτ.: EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ)

Το άλμπουμ με τις φωτογραφίες του left.gr από την καλλιτεχνική κινητοποίηση:

Ύστερα, αφού τους αγνόησε επιδεικτικά συνεχίζοντας το σχέδιο υποβάθμισης του Πολιτισμού που έχει στα σκαριά από τότε που ανέλαβε, έριξε στους συγκεντρωμένους χημικά, μπλοκάροντας τον δρόμο τους προς το Εθνικό Θέατρο με ΜΑΤ

Συγκεκριμένα, μετά την καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, η πορεία των καλλιτεχνών κατευθύνθηκε προς το Rex και συνέχισε προς το κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου. Εκεί υπήρχαν παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ όπου έριξαν χημικά.

Κινητοποίηση καλλιτεχνών στο Σύνταγμα

(φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι καλλιτέχνες, ωστόσο, δεν φαίνεται να υποχωρούν παρά την προκλητική στάση και τον εμπαιγμό που δέχονται παρατεταμένα από την κυβέρνηση, σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα βήματα αντίστασης τους, μέχρι τον τελικό τους στόχο. Ήδη, το ΣΕΗ έχει ανακοινώσει 24ωρη απεργία για τις 8 Φεβρουαρίου.

Η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μίλησε στο left.gr για τον κυβερνητικό εμπαιγμό των καλλιτεχνών αλλά και για τις πρώτες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ζήτημα μετά το σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης:

Κινητοποίηση καλλιτεχνών στο Σύνταγμα

(φωτ.:EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ)

Κινητοποίηση καλλιτεχνών στο Σύνταγμα

(φωτ.: EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ)

Κινητοποίηση καλλιτεχνών στο Σύνταγμα

(φωτ.: EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)