to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:23 | 02.02.2023

πηγή: avgi.gr

Πολιτική

Qatargate: Οι πληρωμένες διανυκτερεύσεις του Σχοινά στο Άμπου Ντάμπι και η πτήση των 24.000 ευρώ

Οι δύο νύχτες στο πεντάστερο Emirates Palace στο Άμπου Ντάμπι που καλύφθηκαν από τα Εμιράτα και η πτήση με το ιδιωτικό τζετ που στοίχισε πάνω από 24.000 ευρώ


(φωτ.: Ο Μαργαρίτης Σχοινάς στις 18 Νοεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι μαζί με την Εύα Καιλή και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη/TWITTER.COM/ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ)

Νέες αποκαλύψεις για τον Μαργαρίτη Σχοινά αναφορικά με το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς QatarGate καθώς ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι είχε ειδική μεταχείριση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη πλατφόρμα Follow the Money και τον ερευνητή δημοσιογράφο Simon Van Dorpe ο οποίος συνυπογράφει το σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς έχει «απολαύσει βασιλική μεταχείριση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, κάτι που φαίνεται να έχει αποδώσει στην υπεράσπισή του υπέρ αυτών των χωρών».

Όπως αναφέρει, ο Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την πρώτη του επίσκεψη το φθινόπωρο του 2021, κατά την οποία εκπροσώπησε την ΕΕ σε μια «Ημέρα Τιμής της ΕΕ», τα Εμιράτα πλήρωσαν για τις τρεις διανυκτερεύσεις του σε πολυτελή θέρετρα της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς πέρασε δύο από αυτές τις νύχτες στο πεντάστερο Emirates Palace στο Άμπου Ντάμπι, για τις οποίες οι τιμές (για 2 διανυκτερεύσεις) στο Booking κυμαίνονται μεταξύ 1.408 ευρώ για ένα standard δωμάτιο και 38.242 ευρώ για τη βασιλική σουίτα

Η Επιτροπή λέει ότι αυτό ήταν πλήρως σύμφωνο με τον Κώδικα Δεοντολογίας της καθώς η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν του παραχώρησε την πρόσκλησή της να εκπροσωπήσει την ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι ο Σχινάς έλαβε φιλοξενία «αρχηγού κράτους».

Συγκριτικά, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, τα βασιλικά ζευγάρια Βελγίου και Ολλανδίας προγραμμάτισαν μόνο μια διανυκτέρευση (στο ίδιο ξενοδοχείο) για μια παρόμοια μέρα.

Ο Σχινάς έμεινε τρεις νύχτες. Την επομένη επισκέφτηκε τη χώρα και πραγματοποίησε συναντήσεις στο πλαίσιο του δικού του χαρτοφυλακίου.

«Μόλις ένα μήνα μετά την επίσκεψή του στην έκθεση στο Ντουμπάι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Σχινάς επέστρεψε στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης στη Λευκορωσία, πέταξε μεταξύ 10 και 12 Νοεμβρίου με ιδιωτικό τζετ –η Επιτροπή το αναφέρει ως «αεροτάξι»– στο Ντουμπάι και την πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό. Τιμή πτήσεων: 24.166 ευρώ, σε βάρος του Ευρωπαίου φορολογούμενου» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Το πιο εντυπωσιακό στην έρευνά μας είναι α) πώς είναι σταθερά θετικός για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, παρά τα φρικτά στοιχεία σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και β) πόσο χρόνο και ενέργεια ξόδεψε στον Κόλπο και σε υποθέσεις που φαίνονται δευτερεύουσες της αρμοδιότητάς του» τονίζει ο δημοσιογράφος Simon Van Dorpe και προσθέτει: «Σε 26 tweets, 3 ομιλίες σε ροή και 9 συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης του Κόλπου που αναλύσαμε, ο Σχινάς δεν έκανε ούτε μια φορά επικριτικό σχόλιο».

«Δεν βρήκαμε άμεση παραβίαση κανόνων από τον Σχινά» αναφέρει ο δημοσιογράφος και καλεί τον κόσμο να διαβάσει το ρεπορτάζ για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)