to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:22 | 02.02.2023

Διεθνή

Ευρωπαϊκή νίκη των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες απέναντι στα επιχειρηματικά λόμπι

Με ισχυρότερα εργασιακά δικαιώματα «βγαίνουν» οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες, αφού η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε να προχωρήσει στο στάδιο του τριλόγου η διαδικασία μιας νέας Οδηγίας για τη βελτίωση των όρων εργασίας τους. Το παρόν ζήτημα αποτελεί διαχρονικό αίτημα που μετέφερε η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις στο ευρωκοινοβούλιο, το οποίο πολεμήθηκε σκληρά από τα επιχειρηματικά λόμπι - Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ


Μεγάλη νίκη για τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες, αφού οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της διάσωσης της συμφωνίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες. Η συμφωνία που επαναπροσδιορίζει πολλούς εργαζόμενους στην οικονομία συναυλιών ως μισθωτούς, θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

*Ψηφιακές πλατφόρμες είναι οι επιχειρήσεις που ενεργούν είτε απευθείας είτε ως μεσάζοντες και μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας συνδέουν παρόχους υπηρεσιών ή επιχειρήσεις ή τρίτους με χρήστες ή πελάτες ή καταναλωτές και διευκολύνουν τις μεταξύ τους συναλλαγές ή συναλλάσσονται απευθείας μαζί τους (π.χ Uber, YouTube, Spotify, Facebook, LinkedIn, Airbnb)

Η διαπραγματευτική εντολή για τις επικείμενες συνομιλίες με τα κράτη μέλη εγκρίθηκε με 376 ψήφους υπέρ, 212 κατά και 15 αποχές. Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα νομοθεσία θα μπορούν να ξεκινήσουν μόλις τα κράτη μέλη αποφασίσουν για τη δική τους διαπραγματευτική θέση, διαδικασία που εκκρεμεί ακόμη.

Οι νέοι κανόνες θα ρυθμίζουν τον τρόπο ορθού προσδιορισμού του καθεστώτος απασχόλησης των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας (δηλ. αν πρέπει να θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες ή έμμισθο προσωπικό) και τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν αλγορίθμους και τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των εργαζομένων.

Η εντολή για διαπραγματεύσεις ανακοινώθηκε στην ολομέλεια από την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μετσόλα,  το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου. Καθώς αντιτάχθηκε στην έγκριση της εντολής χωρίς ψηφοφορία το ένα δέκατο των ευρωβουλευτών εντός 24 ωρών, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία στην ολομέλεια.

Νέα Δημοκρατία και ακροδεξιά καταψήφισαν

Κατά της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζόμενων ψήφισε σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Νέα Δημοκρατία, μαζί με την ακροδεξιά ευρωομάδα (ENF). 

Πρόκειται για ένα ζήτημα που η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ευρωκοινοβούλιο είχαν δώσει τρομερή βαρύτητα. 

«Μεγάλη Επιτυχία! Το Ευρωκοινοβούλιο μόλις υπερψήφισε την οδηγία σχετικά με την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε #πλατφορμες», αναφέρει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο twitter.

 

Τι αναφέρει η ευρωομάδα της Αριστεράς

Η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Leïla Chaibi (La France Insoumise) σχολιάζει: «Βγαίνουμε από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων για την πρόταση οδηγίας. Οι λομπίστες της Uber, της Deliveroo και οι σύμμαχοί τους εργάστηκαν μέχρι την 11η ώρα για να υπονομεύσουν την οδηγία και προσπάθησαν ακόμη και να πετύχουν μια συμφωνία που ήταν χειρότερη για τους εργαζόμενους από την υφιστάμενη κατάσταση. Χάρη στην κινητοποίηση των εργαζομένων στις πλατφόρμες και τη σκληρή δουλειά που έπεισε τους ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, η πρόταση αυτή είναι ισορροπημένη και καλή. Πετύχαμε μια νέα νίκη με μια φιλόδοξη πρόταση, υπέρ των εργαζομένων, πράγμα σπάνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σήμερα, πάνω από 28 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ εργάζονται μέσω ψηφιακών εργασιακών πλατφορμών. Αυτή η νέα εργασιακή κατάταξη, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επηρεάσει έως και 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους, θα δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα, όπως η πληρωμή ασθενείας, η γονική άδεια και το επίδομα αδείας. Οι εργαζόμενοι θα έχουν επίσης δικαίωμα στον κατώτατο μισθό, συλλογικές διαπραγματεύσεις, διατάξεις για το χρόνο εργασίας και προστασία της υγείας.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν από την αρχή υπονομευτεί από τα εταιρικά συμφέροντα, με τις περσινές αποκαλύψεις των φακέλων της Uber να αναδεικνύουν την έκταση του δικτύου πίεσης της εταιρείας στα λόμπι εξουσίας των Βρυξελλών. Ωστόσο, η επιμονή των εργαζομένων, των συνδικάτων και των ακτιβιστών σημαίνει ότι η διαπραγματευτική θέση στην οποία κατέληξε το Κοινοβούλιο αποτελεί ένα ικανοποιητικό σημείο εκκίνησης. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει τη διαπραγματευτική του θέση. Τον Δεκέμβριο του 2022, το Συμβούλιο δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία που χρειαζόταν για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σουηδική Προεδρία για να δούμε αν μπορεί να μεσολαβήσει για μια συμφωνία.

Η επόμενη συνάντηση των υπουργών απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου. Η ημερήσια διάταξη δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Αυτή η νίκη είναι η αρχή μιας μεγάλης μάχης.

K. Αρβανίτης: Μια ακόμη νίκη για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, μια ακόμη ήττα για την Ευρωπαϊκή Δεξιά και τους συμμάχους της

O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, κάνει λόγο για μία σημαντική νίκη πολιτικών δυνάμεων που αγωνίζονται στην Ευρώπη για την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πλατφόρμες.

Ταυτόχρονα, επιτίθεται στην Δεξιά και την Ακροδεξιά, λέγοντας ότι «μία ακόμη λυσσαλέα προσπάθεια Δεξιάς-Ακροδεξιάς να καθυστερήσoυν την πολύ σημαντική νομοθέτηση με διαδικαστικού χαρακτήρα κωλυσιεργίες, έπεσε στο κενό».

«Επικαλούμενοι δήθεν νομοτεχνικές ατέλειες επεχείρησαν να παίξουν το γνωστό παιχνίδι των καθυστερήσεων και των συμβιβασμών που συχνά οδηγεί σε αλλοίωση των νομοθετικών κειμένων μέσα από συγκυριακές ή ευκαιριακές πλειοψηφίες. Ένα παιχνίδι που στην «ουρά» του βρίσκονται πολλές φορές τεχνικές «εξυπηρέτησης» πανίσχυρων λόμπυ, σαν αυτό που προωθούσε το «ξέπλυμα» του εργασιακού κολαστηρίου που τελικά ήταν το Κατάρ», εξηγεί ο ίδιος.

Ολόκληρη η δήλωση του Κ. Αρβανίτη

Σήμερα το πρωί η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποφάσισε να προχωρήσει στο στάδιο του τριλόγου η διαδικασία μιας νέας Οδηγίας για τη βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζόμενων σε πλατφόρμες, σύμφωνα με την πρόταση της εισηγήτριας Elisabetta Gualmini.

Πρόκειται για μια σημαντική νίκη των πολιτικών δυνάμεων που αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη για την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πλατφόρμες. Η χτεσινή συμβολική μας δράση έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε και με τη δική τους συμμετοχή και παρουσία, και είχε σκοπό να αναδείξει τόσο αυτό που πετύχαμε, όσο και αυτό που επιχειρήθηκε να γίνει σήμερα από τη Δεξιά.

Σήμερα το πρωί, λοιπόν μία ακόμη λυσσαλέα προσπάθεια Δεξιάς-Ακροδεξιάς να καθυστερήσoυν την πολύ σημαντική νομοθέτηση με διαδικαστικού χαρακτήρα κωλυσιεργίες, έπεσε στο κενό. Επικαλούμενοι δήθεν νομοτεχνικές ατέλειες επεχείρησαν να παίξουν το γνωστό παιχνίδι των καθυστερήσεων και των συμβιβασμών που συχνά οδηγεί σε αλλοίωση των νομοθετικών κειμένων μέσα από συγκυριακές ή ευκαιριακές πλειοψηφίες. Ένα παιχνίδι που στην «ουρά» του βρίσκονται πολλές φορές τεχνικές «εξυπηρέτησης» πανίσχυρων λόμπυ, σαν αυτό που προωθούσε το «ξέπλυμα» του εργασιακού κολαστηρίου που τελικά ήταν το Κατάρ.

Ε, σήμερα δεν τους πέρασε! Ακόμα μια φορά οι Προοδευτικές δυνάμεις αποδεικνύουν τι μπορούν να πετύχουν με σχέδιο, τεκμηρίωση και συνεννόηση.

Η νίκη αυτή της Αριστεράς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων είναι μια νίκη που στηρίζει και στηρίζεται στους αγώνες των εργαζόμενων στην efood και σε άλλες πλατφόρμες, στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ΕΕ.

Είναι μια νίκη που φέρνει λίγο πιο κοντά ένα αύριο με εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρέπεια για εκατομμύρια εργαζόμενους, φέρνει λίγο πιο κοντά την Ευρώπη που οραματιζόμαστε και για την οποία εργαζόμαστε καθημερινά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εργαζόμαστε αταλάντευτα

  • υπέρ των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους
  • για να υπηρετεί ο αλγόριθμος τον άνθρωπο και όχι οι άνθρωποι τον αλγόριθμο-υπερόπλο στα χέρια μιας παρασιτικής ελίτ,
  • με συμμαχίες, με τεκμηρίωση, και πολλές φορές, όπως σήμερα, και με θετικό αποτέλεσμα.

Συνεχίζουμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)