to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:04 | 22.05.2013

Διεθνή

Πιθανώς τρομοκρατική ενέργεια ο αποκεφαλισμός με ματσέτα στο Λονδίνο (ενημερωμένο)

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε εντολή να συνέλθει η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra, ενώ οι διαθέσιμες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο άνδρας που αποκεφαλίσθηκε ενδεχομένως ήταν εν ενεργεία μέλος των ενόπλων δυνάμεων.


Ως πιθανώς τρομοκρατική ενέργεια αντιμετωπίζουν οι βρετανικές Αρχές τη δολοφονική επίθεση με ματσέτα στο Γούλιτς του νοτιοανατολικού Λονδίνου, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης, οδηγώντας στο θάνατο ενός άνδρα και τον σοβαρό τραυματισμό των δύο δραστών από τα πυρά αστυνομικών.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε εντολή να συνέλθει η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra, υπό την προεδρία της αρμόδιας υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διακόπτει την επίσκεψή του στο Παρίσι και επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο, ενώ η κ. Μέι είναι σε επαφή με την υπηρεσία πληροφοριών MI5.

Πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι δύο δράστες αποκεφάλισαν έναν άνδρα αγνώστων στοιχείων, που πιστεύεται ότι ίσως ήταν εν ενεργεία μέλος των ενόπλων δυνάμεων, καταμεσής του δρόμου και έξω από ένα δημοτικό σχολείο μπροστά σε σοκαρισμένους περαστικούς και περίοικους.

Στη συνέχεια άρχισαν να φωνάζουν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» ζητώντας από περαστικούς να τους φωτογραφίσουν. Μετέπειτα, οι δύο άνδρες απείλησαν τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο, από τα πυρά των οποίων τραυματίστηκαν σοβαρά, ο ένας κρίσιμα.

Οι δύο δράστες έφεραν και πυροβόλα όπλα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Πηγή: skai.gr

Φωτογραφίες από το σημείο του συμβάντος, από το BBC:

To περιστατικό συνέβη κοντά στο στρατόπεδο του Woolwich. Τοπικός βουλευτής είπε πως το θύμα είναι στρατιώτης, αλλά το υπ. Αμυνας δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

-----------------------------ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-----------------------------------------

Βρετανία: "Υπερβολικά πιθανό" η δολοφονία ενός άνδρα στο νότιο Λονδίνο να ήταν τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας

Είναι "υπερβολικά πιθανό" να ήταν τρομοκρατική ενέργεια η δολοφονία στο νότιο Λονδίνο ενός άνδρα, που σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν στρατιώτης, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

"Προφανώς είναι νωρίς ώστε να έχουμε όλα τα στοιχεία (...) φοβάμαι όμως ότι είναι υπερβολικά πιθανό να πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση, του είδους που έχει ξαναδεί η πόλη στο παρελθόν", δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Δύο άτομα οπλισμένα με μαχαίρια σκότωσαν σήμερα το απόγευμα έναν άνδρα στους δρόμους του νοτίου Λονδίνου και η αστυνομία υποπτεύεται ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τα όπλα που έφεραν οι δράστες της επίθεσης ως ματσέτες ή μπαλτάδες.

Η αστυνομία αντέδρασε, πυροβολώντας και τραυματίζοντας τους δύο επιτιθέμενους στο Γούλγουϊτς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας της βρετανικής πρωτεύουσας Σάιμον Λέτσφορντ.

Ο τοπικός βουλευτής Νικ Ρέινσφορντ δήλωσε από την πλευρά του ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν ένας στρατιώτης που υπηρετούσε σε κοντινό στρατώνα.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από το δίκτυο ITV φαίνεται ένας άνδρας που φέρει ένα μεγάλο μαχαίρι και τα χέρια του είναι ματωμένα να φωνάζει: "Ορκιζόμαστε στον παντοδύναμο Αλάχ ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να σας πολεμούμε".

Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι δράστες της δολοφονίας φώναζαν "ο Θεός είναι μεγάλος" κατά την επίθεση.

Παράλληλα ένας αυτόπτης μάρτυρας, που κατονομάστηκε μόνον ως Τζέιμς, δήλωσε στον ραδιοσταθμό LBC, ότι οι δράστες επιτέθηκαν με μαχαίρια στο θύμα στο Γούλγουϊτς σαν αυτό να ήταν "ένα κομμάτι κρέας".

"Τον πετσόκοψαν, τον έκοψαν κομμάτια", είπε και πρόσθεσε: "Αυτοί οι δύο τύποι ήταν αλλόφρονες". "Τον έσυραν από το πεζοδρόμιο και πέταξαν το πτώμα του στην μέση του δρόμου και το άφησαν εκεί".

Στη συνέχεια οι δύο δράστες παρέμειναν στην περιοχή, κραδαίνοντας μαχαίρια και ένα όπλο και ζητούσαν από τους περαστικούς να τους πάρουν φωτογραφία "σαν να ήθελαν να τους δείξει η τηλεόραση ή κάτι τέτοιο", συνέχισε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να αποκεφαλίσουν το θύμα και ότι επιτέθηκαν στην αστυνομία όταν αυτή έφτασε στην περιοχή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε "συγκλονισμένος" από το περιστατικό αυτό και έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου για την αντιμετώπιση κρίσεων ώστε να γίνει ο συντονισμός της αντίδρασης των κυβερνητικών υπηρεσιών. Ο ίδιος σημείωσε εξάλλου ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η επίθεση αυτή ήταν τρομοκρατική.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από το ITV News παρουσιάζεται ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης να προχωράει προς το θύμα που κείτεται στον δρόμο αφού έχει πει: "πρέπει να τους πολεμήσουμε όπως μας πολεμάνε. Οφθαλμός αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος". "Ζητώ συγγνώμη που έπρεπε να το δουν αυτό σήμερα γυναίκες, αλλά και στην δική μας γη, οι γυναίκες μας αναγκάζονται να βλέπουν το ίδιο", πρόσθεσε και κατέληξε: "Δεν θα είσαστε ποτέ ασφαλείς".


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)