to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:09 | 01.02.2023

Διεθνή

QatarGate: Ο ρόλος Κοτσολίνο και Ταραμπέλα στο σκάνδαλο

Την ώρα που οι δύο εμπλεκόμενοι στο QatarGate αναμένουν τις τελικές αποφάσεις για την άρση ασυλίας τους, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο τους στο σκάνδαλο είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική


Το politico είδε τα σχετικά έγγραφα και σημειώνει ότι οι Βέλγοι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι ο Αντρέα Κοτσολίνο λάμβανε χρήματα με στόχο να μπλοκάρει ψηφίσματα που έβλαπταν τα συμφέροντα κρατών εκτός Ε.Ε., ενώ ο Ταραμπέλα υπολογίζεται ότι έλαβε 140.000 ευρώ σε δωροδοκίες.

Οι αναφορές αυτές καταγράφονται στις εκθέσεις που θα τεθούν αύριο προς ψηφοφορία προκειμένου να ολοκληρωθεί η άρση ασυλίας για τους Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα.

Στην έκθεση για τον Κοτσολίνο αναφέρεται: Φαίνεται πως η έρευνα, μετά το 2019, καταγράφει ότι ο ευρωβουλευτής είναι ύποπτος ότι συμφώνησε με άλλους προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντα κρατών εκτός Ε.Ε. στο ευρωκοινοβούλιο».

Ο ρόλος του σοσιαλιστή ευρωβουλευτή περιελάμβανε την παρεμπόδιση ψηφισμάτων που θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα αυτών των κρατών, με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά.

Την έρευνα συνέταξε ο συμπρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς, Μανόν Ομπρί, ο οποίος είχε πρόσβαση σε δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν από τις αρχές προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες άρσης ασυλίας.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπέλα έλαβε συγκεκριμένες θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ ξένης χώρας με αντάλλαγμα χρηματική αμοιβή, ενώ μια μαρτυρία εναντίον του κάνει λόγο για ποσά ύψους 120.000 – 140.000 ευρώ.

Ο Κοτσολίνο υπήρξε πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στις χώρες του Μαγκρέμπ, ανάμεσά τους και το Μαρόκο, και ήταν ο βασικός εισηγητής των Σοσιαλιστών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκδίδονταν κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις οι βασικές κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν οι Κοτσολίνο και Ταραμπέλα είναι το ίδιο σοβαρές με εκείνες που βαρύνουν τους προφυλακισμένους εμπλεκόμενους (ανάμεσά τους η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι), ανάμεσά τους διαφθορά, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Κοτσολίνο επέλεξε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε μια κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής νομικών υποθέσεων, με τους δικηγόρους του να λένε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει λάβει ποτέ χρηματική αμοιβή από ξένες χώρες.

Από την πλευρά του ο Μαρκ Ταραμπέλα δεν πήγε στη συγκεκριμένη επιτροπή με τον δικηγόρο του να σημειώνει ότι «δεν έλαβε τίποτα».

tags: Qatargate

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)