to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 01.02.2023

Πολιτισμός

Ξεκίνησε η 48ωρη απεργία των καλλιτεχνών - «Εμπαιγμός» η κυβερνητική ρύθμιση

Ακόμα πιο δυναμικά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι καλλιτέχνες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να «κατευνάσει» τα πνεύματα με μία τροπολογία-εμπαιγμό στο Προεδρικό Διάταγμα που «καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματά μας», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η ΠΟΘΑ - Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 1/2 η 48ωρη απεργία - Συγκέντρωση την Πέμπτη 2/2 στις 12:00 στο Σύνταγμα για την Αθήνα και την ίδια ώρα στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη


(φωτ.:EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους και τα αιτήματά τους δεν κάνουν οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό, ύστερα από την κυβερνητική τροπολογία-«εμπαιγμό». Με το βλέμμα στραμμένο στην απόσυρση του κατάπτυστου Προεδρικού Διατάγματος, η προγραμματισμένη 48ωρη απεργία τους θα γίνει κανονικά, παρά τη-ρύθμιση «παυσίπονο» που έφερε η κυβέρνηση, η οποία «όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών». 

Όπως τονίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), η τροπολογία της κυβέρνησης, την οποία έσπευσε να εξαγγείλει ήδη από το Σάββατο ο Κ. Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ότι οι κάθε είδους αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών και του κατά περίπτωση άλλου συναρμόδιου Υπουργού.

«Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση» υπογραμμίζει η ΠΟΘΑ, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ ανοίγει (σ.σ. η τροπολογία) ταυτόχρονα την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβερνητική τροπολογία δεν καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών, δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού να οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. «Επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά» τονίζει η ΠΟΘΑ προειδοποιώντας ότι ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία Τ.Ε. κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

«Η μόνη λέξη που αξίζει στην ρύθμιση αυτή είναι “εμπαιγμός”. Αν μετά από 45 μέρες η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα της επιτρέψουμε να μας στερήσει και τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει, είναι γελασμένη» τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, επισημαίνοντας ότι «η τροπολογία αυτή μας δίνει και μία σαφή εικόνα τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα σχεδιάσει μέχρι το 2025 για την πλήρη ανασυγκρότηση του κλάδου μας».

Σημειώνεται ότι στη 48ωρη απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ (ΠΟΚΠ-ΟΤΑ), καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό καλούν σε απεργία αύριο Τετάρτη (1/2) και σε συγκέντρωση την Πέμπτη 2/2 στις 12:00 στο Σύνταγμα για την Αθήνα και την ίδια ώρα στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα στηρίζοντας την κινητοποίηση η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη από τις 11:00 έως τις 14:00.

Σταματάνε τα γυρίσματα οι ηθοποιοί

Όλα τα σφυριά χτυπάνε στη 48ωρη απεργία των καλλιτεχνών, η οποία αποτελεί μία δράση κορύφωσης του αγώνα των καλλιτεχνών απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και στον κυβερνητικό εμπαιγμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι ηθοποιοί της ελληνικής τηλεόρασης, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΣΕΗ σταματούν τα γυρίσματα των σειρών.

Γνωστοί καλλιτέχνες έχουν γνωστοποιήσει την απόφαση αυτή στους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα. Σχετικές αναρτήσεις έκαναν μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί Βασίλης Μπισμπίκης και Γιάννης Στάνκογλου («Αυτή η νύχτα μένει»), Μιχάλης Οικονόμου («Τα καλύτερά μας χρόνια»), Όμηρος Πουλάκης («Το Κόκκινο Ποτάμι»).

Ενδεικτικά, το μήνυμά τους αναφέρει:

Ανάρτηση στο Instagram

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ

Προχωράμε ακόμη πιο δυναμικά στην 48ωρη Απεργία

Σήμερα Τρίτη 31/1 η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία που είχε εξαγγείλει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τροπολογία αυτή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Αναφέρει ότι οι κάθε είδους αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών και του κατά περίπτωση άλλου συναρμόδιου Υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για μία ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς.

Η τροπολογία δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών, δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού, οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. Επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά. Ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία Τ.Ε. κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

Η μόνη λέξη που αξίζει στην ρύθμιση αυτή είναι «εμπαιγμός». Αν μετά από 45 μέρες η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα της επιτρέψουμε να μας στερήσει και τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει, είναι γελασμένη. Η τροπολογία αυτή μας δίνει και μία σαφή εικόνα τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα σχεδιάσει μέχρι το 2025 για την πλήρη ανασυγκρότηση του κλάδου μας.

Δεν θα εξηγήσουμε ξανά ότι οι καλλιτεχνικές σπουδές απαιτούν πολύχρονη εκπαίδευση, αφοσίωση και τεράστιους οικονομικούς πόρους. Η κοινωνία στέκεται στο πλευρό μας και η αποδοχή των αιτημάτων μας  είναι συγκινητική. Συγκινητικό είναι και το γεγονός ότι συγκροτείται ένα μέτωπο πανκαλλιτεχνικό και με την στήριξη των σωματείων  τεχνικών.

Προχωράμε κανονικά, ακόμα πιο δυναμικά και πιο πεισμωμένοι στην 48ωρη απεργία μας αύριο Τετάρτη 1/2 και μεθαύριο Πέμπτη 2/2, στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ (ΠΟΚΠ-ΟΤΑ), καθώς και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Συγκέντρωση την Πέμπτη 2/2 στις 12:00 στο Σύνταγμα για την Αθήνα και την ίδια ώρα στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Ανακοίνωση στήριξης της απεργίας μας έχει εκδώσει και η ΑΔΕΔΥ με τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 2/2 από τις 11:00 έως τις 14:00

Καθώς και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης συμμετέχει με 3ωρες στάσεις εργασίας (11:00-14:00) για τις 1 και 2  Φεβρουαρίου.

Την ταφόπλακα που η κυβέρνηση επιχειρεί να εναποθέσει στις διεκδικήσεις μας, εμείς θα τη σηκώσουμε όλοι μαζί.

Σπύρος Μπιμπίλας: Συνεχίζουμε. Αυτή η απεργία είναι υψίστης σημασίας

«Θεωρούμε πως η κυβέρνηση ροκανίζει τον χρόνο προκειμένου να ματαιώσουμε την απεργία μας. Εμείς όμως συνεχίζουμε με βασικό αίτημα την απόσυρση του Π.Δ. και τον αποχαρακτηρισμό μας από Δ.Ε.» μας λέει ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, εξηγώντας ότι «αυτή η ρύθμιση όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας, αλλά περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, δημιουργώντας πρόβλημα με τις συλλογικές μας συμβάσεις». Το περίφημο Π.Δ., όπως λέει, «αφορά βασικά εργασιακά και ακαδημαϊκά μας δικαιώματα, γι’ αυτό, όπως καταλαβαίνετε, αυτή η απεργία είναι υψίστης σημασίας για μας. Επιπλέον, είναι και ηθικό ζήτημα».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Χειρότερη από το ίδιο το Προεδρικό Διάταγμα» η κυβερνητική τροπολογία

«Ο κόσμος του Πολιτισμού έχει κατεβεί στο δρόμο, κύριε Πρωθυπουργέ, και εμείς σεβόμαστε τα δίκαια αιτήματα του. Τίποτα λιγότερο από το να αποσύρετε το Προεδρικό Διάταγμα!», τονίζει σε δήλωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου, με αφορμή την ρύθμιση - «φάρσα» της κυβέρνησης για το Προεδρικό Διάταγμα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Σία Αναγνωστοπούλου, ρωτά τα εξής: «Γιατί δεν αποσύρει το ΠΔ; Γιατί δεν λύνει κανένα πρόβλημα από αυτά που έχει θέσει όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος; Γιατί δεν μας λέει τι θα γίνει με τους απόφοιτους πριν το 2003 που ήταν ΤΕ πριν το ΠΔ; Τι θα γίνει για τους ηθοποιούς, τους χορευτές και τους κινηματογραφιστές που εργάζονται σε καλλιτεχνικές σχολές, εργαστήρια κ.λπ; Γιατί εμπαίζει καλλιτέχνες και δημιουργούς;».

Ανδρέας Νεφελούδης: Θεσμικό τερατούργημα

Πόσο όμως η συγκεκριμένη τροπολογία ανταποκρίνεται στις «καθαρές λύσεις» που είδε σ’ αυτήν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες στο Press Room; «Πρόκειται για ένα θεσμικό τερατούργημα, που αγνοεί εσκεμμένα τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας» μας λέει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Νεφελούδης, πρώην γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, κάνοντας σαφές ότι στη συγκεκριμένη τροπολογία «ο πυρήνας του Π.Δ. 85/22 παραμένει αναλλοίωτος». Εξηγεί ταυτόχρονα ότι «η τροπολογία κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα στον Πολιτισμό, διότι αφενός διατηρεί την υποβάθμιση σε Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για όλο το καλλιτεχνικό προσωπικό στον δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την άλλη, εξαιρεί από το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων το μισθολογικό καθεστώς όλων των παραπάνω. Για παράδειγμα», λέει, «το καλλιτεχνικό προσωπικό των δήμων και των νομικών τους προσώπων δεν θα υπάγεται στις ρυθμίσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αντίστοιχα και όλοι όσοι εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου εξαιρούνται από οποιαδήποτε συλλογική ρύθμιση. Για παράδειγμα, οι καθηγητές των ωδείων δεν θα μπορούν να υπογράψουν ΣΣΕ με τους εργοδότες η οποία θα καθορίζει τους μισθούς τους, διότι από την τροπολογία ορίζεται ότι οι μισθοί τους θα ορίζονται με απόφαση υπουργού». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «αυτή η ρύθμιση δεν προσδιορίζει σε ποια πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου αναφέρεται: του Δημοσίου, των ΟΤΑ, ακραιφνώς ιδιωτικά;».

Οι δύο ρυθμίσεις της τροπολογίας ορίζουν αφενός ότι επεκτείνεται και στους ΟΤΑ υφιστάμενη διάταξη που αφορούσε εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, και αφετέρου ότι εξαιρείται ρητά από το Π.Δ. η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημόσιου τομέα, ενώ εξαιρείται και ως προς τις προσλήψεις εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών κλάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο.

Με πληροφορίες από avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)