to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πλάτες στους νεοναζί

Τα πολιτικά κόμματα δεν σκοτώνουν, δεν έχουν τάγματα εφόδου για να κανονίζουν επιθέσεις, δεν λειτουργούν όπως η Χρυσή Αυγή


Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, τέλη Ιανουαρίου, όσοι τυχαίνει να περνάμε από τη Ρηγίλλης για να κάνουμε τις δουλειές μας το σκεφτόμαστε μία και δύο φορές. Βλέπετε, το θέαμα συγκεντρωμένων φασιστών δεν είναι και πάρα πολύ ωραίο. Επίσης, είναι και λίγο επικίνδυνο. Εξάλλου, αγαπημένες συνήθειες των νεοναζιστών είναι τα πογκρόμ και η επίθεση σε όποια/ον δεν τους αρέσει. Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν χρειάζεται να φοράς μπλούζα με τον Τσε ή να περπατάς με την ΑΥΓΗ στην κωλότσεπη για να βρεθείς στο στόχαστρο.

Ωστόσο, μετά και την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, θα περίμενε κανείς ότι οι συγκεντρώσεις μίσους και ρατσισμού δεν θα ήταν επιτρεπτές. Ακόμα κι αν κάποιος τις προγραμμάτιζε, υπάρχουν η Ελληνική Αστυνομία και ο Δήμος Αθηναίων για να μπλοκάρει τέτοιες εκδηλώσεις. Αμ δε...

Η ΕΛ.ΑΣ., με ανακοίνωσή της, έκανε γνωστούς τους όρους με τους οποίους θα γινόταν η συγκέντρωση των νεοναζί, τους οποίους μάλιστα ανέφερε ως «πολιτικό κόμμα Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή». Όντως, τυπικά η Χρυσή Αυγή είναι «πολιτικό κόμμα», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανεκτός ένας τέτοιος χαρακτηρισμός για την εγκληματική οργάνωση. Ούτε είναι πολιτικό κόμμα, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Γιατί στην ουσία του δεν είναι. Τα πολιτικά κόμματα δεν σκοτώνουν, δεν έχουν τάγματα εφόδου για να κανονίζουν επιθέσεις, δεν λειτουργούν όπως η Χρυσή Αυγή.

Και σε ό,τι αφορά την αστυνομία, θα πει κανείς ότι δεν είναι έκπληξη αυτή η αντιμετώπιση. Ο Δήμος Αθηναίων; Ο φιλελεύθερος Κώστας Μπακογιάννης; Ο... κουλ δήμαρχος της πόλης μας; Γιατί, όσο και να αντιδρά ο ίδιος, ισχυριζόμενος πως δεν έδωσε άδεια στους νεοναζί να κάνουν συγκέντρωση, το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ξεκάθαρο. Η απόφαση πάρθηκε «Έχοντας υπόψη: [...] Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) του Δήμου Αθηναίων με διατύπωση σύμφωνης γνώμης».

Ούτε εδώ όμως θα έπρεπε να πέφτουμε από τα σύννεφα. Ο δήμαρχος Αθηναίων στηρίζεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο αρχηγός είναι ο θείος του - και, όπως φαίνεται, ωτακουστής των συνομιλιών του. Το ίδιο κόμμα έχει μαζέψει στους κόλπους του κάθε ακροδεξιό στοιχείο.

Επομένως, ο Μπακογιάννης πασάρει και ο Θεοδωρικάκος σκοράρει. Ποιος πανηγυρίζει και στο τέλος κερδίζει; Η Ακροδεξιά και ο νεοναζισμός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)