to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανάμεσα σε συμπληγάδες στον δρόμο για τις κάλπες ο Μητσοτάκης

Μετά τις υποκλοπές, η κυβέρνηση καλείται να υπερβεί στον δρόμο για τις εκλογές, τις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων και επαγγελματικών κλάδων


Σχέδιο απόσυρσης από τη δημόσια σφαίρα του σκανδάλου των υποκλοπών προωθούν οι ένοικοι του Μαξίμου, αναγνωρίζοντας ότι λειτουργεί ως «επιταχυντής» της κυβερνητικής φθοράς ενόψει εκλογών. Γαλάζιες πηγές αλλά και κορυφαίοι υπουργοί από τα τηλεοπτικά παράθυρα θεωρούν ότι η πολιτική αντιπαράθεση εξαντλήθηκε την Παρασκευή και πως πλέον θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Υπό αυτό το πρίσμα, το κέντρο βάρους της Ν.Δ. μετατοπίζεται στην άμβλυνση των αντιδράσεων που πυροδοτούν πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες-κρίσιμα εκλογικά ακροατήρια και επαγγελματικούς κλάδους.

Δυσαρέσκεια συνταξιούχων για τις ανύπαρκτες αυξήσεις

Τα κλιμάκια βουλευτών της Ν.Δ. εισπράττουν στις περιοδείες τους τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων λόγω της προσωπικής διαφοράς που ψαλιδίζει ή εκμηδενίζει τις αυξήσεις 7,75% στις κύριες συντάξεις τους. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων, στους 900.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους. Σε αυτό το φόντο, από την κυβέρνηση αφήνουν να διαρρεύσει ότι μόλις επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την εξοικονόμηση δημοσιονομικού χώρου (500-600 εκατ. ευρώ) θα αποκατασταθούν οι αδικίες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι. Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, με το βλέμμα στην κάλπη της απλής αναλογικής, στο τραπέζι του Μαξίμου βρίσκεται και η «επιταγή ακρίβειας». Δικαιούχοι αναμένεται να είναι 1,7 εκατ. πολίτες, μεταξύ των οποίων χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Στα κάγκελα αγρότες-καλλιτέχνες

Επιπλέον, μούδιασμα έχει προκαλέσει στο στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ. η πρόθεση των καλλιτεχνών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς η εκτενής ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο εκλήφθηκε ως εμπαιγμός. Οι δυναμικές, παράλληλα, κινητοποιήσεις των αγροτών διογκώνουν την προεκλογική αγωνία εντός της παράταξης.

Σε αυτό το φόντο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης αύριο, μερικές ώρες μετά την επιστροφή του από την Ιαπωνία, θα περιοδεύσει στην Ανατολική Αττική. Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε γειτονιά της Αθήνας, καθώς πλέον το πρόγραμμά του διαμορφώνεται και με βάση τις προεκλογικές ανάγκες.

Αντικρουόμενα σενάρια για ημερομηνία εκλογών

Συν τοις άλλοις, θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών. Για διάλυση της Βουλής το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και εκλογές είτε στις 2 είτε στις 9 Απριλίου έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Μάκης Βορίδης από τη Ζαχάρω, όπου βρέθηκε για κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ο υπουργός Εσωτερικών, ωστόσο, σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ένα περιθώριο να το σκεφτεί και ίσως να μετακινήσει τις πρώτες εκλογές λίγο αργότερα, δηλαδή προς τα τέλη Απριλίου». Ταυτόχρονα, δεν έχει αποσυρθεί από το γαλάζιο τραπέζι η εισήγηση των Γεραπετρίτη-Λιβάνιου για στήσιμο της κάλπης της απλής αναλογικής στις 14 ή στις 21 Μαΐου ώστε οι δεύτερες εκλογές -αν χρειαστούν- να διεξαχθούν στην εκπνοή της τετραετίας. Οι θιασώτες αυτής της θέσης προτάσσουν το επιχείρημα ότι μέχρι εκείνη την περίοδο θα έχει κατακαθίσει η σκόνη των υποκλοπών, ενώ εκτιμούν πως το κλίμα στην κοινωνία θα έχει βελτιωθεί λόγω της εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, αλλά και της αποκλιμάκωσης των λογαριασμών ρεύματος.

Οικειοποίηση της δημοσιονομικής ισορροπίας από την Ιαπωνία

Στην εξαγωγή του οικονομικού success story της κυβέρνησης προχώρησε ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με στελέχη επιχειρηματικών ομίλων της Ιαπωνίας. Επιχειρώντας να οικειοποιηθεί αποκλειστικά για λογαριασμό της Ν.Δ. την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών, επισήμανε ότι «έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης. Έχουμε δει την ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Ισχυρίστηκε δε ότι η κυβέρνηση με τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε κατέστησε την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τα ξένα κεφάλαια. Τέλος, η Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ιαπωνίας, που υπέγραψαν ο Κ. Μητσοτάκης και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida, ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας, καθώς τις αναβαθμίζει σε στρατηγικού χαρακτήρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στην Κοινή Δήλωση υπάρχουν αναφορές στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών απ’ όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας και στη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)