to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:56 | 31.01.2023

Κοινωνία

Δίκη Πισπιρίγκου - Μ. Δασκαλάκης: «Ως μάνα υπήρξε υπόδειγμα»

Ο πατέρας των τριών παιδιών και εν διαστάσει σύζυγος της κατηγορούμενης κατέθεσε πως η τελευταία «είχε εμμονή μαζί του», αλλά ταυτόχρονα ήταν υποδειγματική μητέρα για τα τρία κορίτσια τους. Ο θάνατος της Μαλένας το 2019, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν το συμβάν που «άλλαξε τα πράγματα» - Η δίκη διακόπηκε για τις 7 Φεβρουαρίου οπότε και η κατάθεση θα συνεχιστεί με ερωτήσεις προς τον μάρτυρα


Με την έναρξη της διαδικασίας, διακοπή της δίκης έως ότου καταστεί δυνατό να προσέλθουν νέοι, ουσιώδεις μάρτυρες στο δικαστήριο, ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, κατά την ανάπτυξη των υπερασπιστικών ισχυρισμών της 34χρονης. Το δικαστήριο, αφού άκουσε τον συνήγορο, επιφυλάχθηκε επί του αιτήματος και κάλεσε τον κ. Δασκαλάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, «η κατηγορία στη σημερινή της μορφή αποδίδει στην κατηγορουμένη τη χορήγηση κεταμίνης δύο φορές, μία στις 11/4/2021 στο Καραμανδάνειο όπου υπέστη ανακοπή και τη δεύτερη στο νοσοκομείο Παίδων στις 29/1/2022 όπου και κατέληξε. Δεν έχει βρεθεί στην κατοχή της κατηγορουμένης κεταμίνη ούτε η πορεία της και πώς κατέληξε στο παιδί». Ο ίδιος τόνισε πως για την απόπειρα κατά της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο δεν υπάρχει αποτέλεσμα τοξικολογικών εξετάσεων που να καταδεικνύει τη χορήγηση κεταμίνης.

Ο συνήγορος είπε πως η εντολέας του δηλώνει αθώα, σημειώνοντας ότι η υπόθεση έχει δομηθεί με σωρεία αβάσιμων επιστημονικά στοιχείων, εικασιών και σεναρίων.

Κατά την υπεράσπιση της 34χρονης στην υπόθεση «για πρώτη φόρα στα παγκόσμια χρονικά πρώτα βρέθηκε ο ένοχος και στη συνέχεια ήρθαν οι παθολογοανατόμοι για να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία».

Ο  Κούγιας έβαλλε κατά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών καθώς και κατά συγκεκριμένων επιστημόνων που θεωρεί ότι έπαιξαν καθοριστικό «σκοτεινό ρόλο» για την πορεία της εντολέα του προς το εδώλιο.

Χαρακτήρισε «εφεύρημα» την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας που αποδίδεται στη Ρούλα Πισπιριγκου ενώ επεσήμανε πως η κατηγορία της ανθρωποκτονίας είναι έωλη. «Η κεταμινη που υποτίθεται χορήγησε η κ. κατηγορούμενη, χωρίς να έχει εντοπιστεί πώς έφθασε στα χέρια της, ήταν εκεί. Στο νοσοκομείο, μέσα στο βαλιτσάκι των γιατρών. Αλλά η κ. Πισπιρίγκου την έψαξε, τη βρήκε κάπως που δεν ξέρουμε και την έδωσε. Εδώ έχουμε σενάριο», υπογράμμισε.

Η 34χρονη κατηγορούμενη οδηγήθηκε στο εδώλιο συνοδεία δύο αστυνομικών. Φορούσε μαύρα ρούχα και στα χέρια της κρατούσε μία φωτογραφία της με τη Τζωρτζίνα. Όσο άκουγε τον συνήγορό της έδειχνε συγκινημένη και δακρυσμένη.

Παρόντες στη δικαστική αίθουσα ήταν η μητέρα, η αδελφή και ο πατριός της Ρούλας Πισπιρίγκου για να παρακολουθήσουν την κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη, αλλά αυτό δεν θα συμβεί αφού η πρόεδρος ζήτησε να αποχωρήσουν καθώς είναι μάρτυρες.

Η κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη

Με συνεχείς ακροβασίες για μία μακρά περίοδο στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, περιγράφει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ο εν διαστάσει σύζυγος της κατηγορουμένης Ρούλας Πισπιρίγκου, Μάνος Δασκαλάκης, την διαδρομή από τον γάμο τους, τους τσακωμούς, τις απομακρύνσεις από την οικογενειακή εστία και τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν των τραγικών θανάτων των τριών παιδιών τους. Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο την διτή συμπεριφορά της κατηγορουμένης, η οποία όπως λέει "είχε εμμονή" μαζί του, ακόμα και μέσα από το κελί της φυλακής, ενώ την ίδια ωρα "ως μάνα υπήρξε υπόδειγμα".

Ο μάρτυρας με χαμηλή και σταθερή φωνή που δεν άλλαζε εύκολα τόνο, περιέγραψε την κοινή ζωή του με την 34χρονη και την γέννηση της Τζωρτζίνας και των άλλων δύο παιδιών τους αναφερόμενος δε μία, σε μια ομαλότητα μέχρι που ,όπως είπε , ο θάνατος της Μαλένας το 2019 άλλαξε τα πράγματα. Κατά την κατάθεση του ενώπιον του δικαστηρίου ο μάρτυρας, επιχείρησε να εξηγήσει όλες τις πτυχές της συμπεριφοράς του, το τελευταίο χρονικό διάστημα πριν την σύλληψη της κατηγορουμένης και την απαγγελία των κατηγοριών, τονίζοντας πως, «σαν μάνα των παιδιών μου, όφειλα να τη στηρίξω ως πατέρας. Δεν είχε δώσει κανένα απολύτως δικαίωμα. Είχα μια ιατροδικαστική για ηπατική ανεπάρκεια και μια αγενεσία φλεβόκομβου», αναφερόμενος στις απώλειες των μικρότερων παιδιών της οικογένειας Ίριδας και Μαλένας και στα ευρήματα των ιατροδικαστικών εκθέσεων.

Για το πρόσφατο διάστημα, ο μάρτυρας έκανε λόγο για απειλές της Ρούλας Πισπιρίγκου σε βάρος συγγενών του, ενώ αναφέρθηκε και στην περίοδο πριν τη σύλληψη της που η 34χρονη συνομιλούσε με δημοσιογράφο για να μάθει την πορεία της έρευνας για τη Τζωρτζίνα. Είπε μάλιστα πως «ο πατέρας μου τη στήριζε την κατηγορούμενη. Ένα απόγευμα του είπε «αν με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου. Όταν την ρώτησε γιατί του το λέει αυτό εκείνη του απάντησε «έτσι! Στο λέω». Έπειτα υπήρξε δημοσίευμα ότι θα έπαιρνα δικηγόρο τον Αλέξη Κούγια. Πήρε και απείλησε «αν πάρει Κούγια, θα πράξω αλλιώς»». Κατά την μαρτυρία του, στάθηκε και στις αμφότερες εξωσυζυγικές τους σχέσεις, λέγοντας πως εκείνος είχε συνάψει μία το 2018, ενώ όταν έμαθε για εξωσυζυγική σχέση της συζύγου του το 2021, έφυγε από το σπίτι. Συνέδεσε ωστόσο αυτό το γεγονός με τον θάνατο της μικρότερης κόρης του ζευγαριού, Ίριδας έξι ημέρες μετά, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «υπήρξε ένας τσακωμός με την κατηγορουμένη για μια εξωσυζυγική σχέση και δημιουργήθηκε ένας λεκτικός τσακωμός. Σε αυτό τον τσακωμό άκουγε η Τζωρτζίνα και πήρα το παιδί και το άλλαξα δωμάτιο. Επειδή εκείνη συνέχιζε να μου επιτίθεται λεκτικά και εγώ δεν ήθελα το παιδί μου να βλέπει τέτοια, της έριξα ένα χαστούκι. Έφυγα από το σπίτι. Μετά πληροφορήθηκα από την αδελφή της ότι το βρέφος μας είχε πρόβλημα. Το παιδί ήταν παγωμένο και η κατηγορούμενη του έκανε μαλάξεις. Πήγαμε στο νοσοκομείο και οι γιατροί μας ανακοίνωσαν ότι και το βρέφος μας απεβίωσε».

Για τα περιστατικά που οδήγησαν στον θάνατο την μεγαλύτερη κόρη του, Τζωρτίνα ο πατέρας της περιέγραψε όλο το χρονικό από την περίοδο της αρχικής της ασθένειας μέχρι και την ημέρα του θανάτου της. Όπως είπε ενώπιον των δικαστών, ένα πρωί η σύζυγος του τον κάλεσε στο τηλέφωνο και του είπε ότι η Τζωρτζίνα έκανε σπασμούς και πως ζητάει να πάει στο νοσοκομείο. «Όταν πήγα να το δω το παιδί, οτιδήποτε κι αν τη ρωτούσα κοίταζε τη μητέρα της για να μου απαντήσει. Επειδή ήταν περίοδος κόβιντ έπρεπε να μείνει μόνο ένας και έτσι έμεινε η κατηγορούμενη. Τις επόμενες ημέρες δεν με άφηναν οι γιατροί να μπω. Δεν ξέρω τι είχε πει στους γιατρούς. Έβαλα το δικηγόρο μου να μιλήσει με τον δικηγόρο της για να με αφήσουν».

Για το περιστατικό στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο, ανέφερε χαρακτηριστικά «φεύγω το μεσημέρι και το απόγευμα με παίρνει η κατηγορούμενη και μου λέει «τρέχα το παιδί έμεινε». Πήγα και οι γιατροί προσπαθούσαν να το επαναφέρουν. Τα κατάφεραν μετά από 55 λεπτά. Ήταν το τρίτο παιδί. Είχα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μου. Το παιδί επανήλθε όντας πια τετραπληγικό». Ο μάρτυρας εξιστόρησε επίσης ότι από εκεί και μετά σε ένα τουλάχιστον επεισόδιο επιληπτικής κρίσης του παιδιού του ήταν παρών, αλλά και τις τελευταίες ημέρες σε νοσοκομείο της Αθήνας για τιις οποίες ανέφερε «στο Αγλαΐα Κυριακού το παιδί κατάπεσε τελείως. Ειδικά την τελευταία μέρα δε μπορούσε να ανοίξει τα μάτια του καθόλου. Στις 29/1 ήμουν μέσα στο λεωφορείο στο Κιάτο κι όταν με πήρε η κατηγορούμενη, μου είπε ότι οι γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν το παιδί. Αυτά είναι τα πράγματα μέχρι και το θάνατο της Τζωρτζίνας μου». Η δίκη διακόπηκε για τις 7 Φεβρουαρίου οπότε και η κατάθεση θα συνεχιστεί με ερωτήσεις προς τον μάρτυρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)