to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 30.01.2023

Διεθνή

Το Πεκίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι διαμόρφωσε το πεδίο για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δεν είναι σε καλή φάση οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις του Κινέζου ΥΠΕΞ. Ο τελευταίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και ότι πλήττουν τα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών


Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιδίωξε να επιρρίψει στις Ηνωμένες Πολιτείες την ευθύνη για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως η Ουάσινγκτον δημιούργησε τις συνθήκες που οδήγησαν στον πόλεμο και καταγγέλλοντας πως οι παραδόσεις όπλων υποδαυλίζουν τη σύγκρουση καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος του πολέμου.

"Οι ΗΠΑ είναι εκείνες που πυροδότησαν την ουκρανική κρίση και ο μεγαλύτερος παράγοντας τροφοδότησής της και συνεχίζουν να πωλούν βαρέα και επιθετικά όπλα στην Ουκρανία, κάτι που απλώς παρέτεινε και ενέτεινε τη σύγκρουση", δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες των ΗΠΑ πως κινεζικές εταιρίες προσφέρουν υποστήριξη στη ρωσική πλευρά. Καταδίκασε τις κατηγορίες αυτές χαρακτηρίζοντάς τις "αδικαιολόγητες υποψίες" και "αβάσιμο εκβιασμό".

Η Μάο πρόσθεσε πως η Κίνα "δεν θα μείνει άπρακτη να παρακολουθεί τις ΗΠΑ να πλήττουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιριών".

Η Ρωσία εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σύμμαχος της Ρωσίας, δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας.

Η αύξηση των διπλωματικών εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ σημειώνεται λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται στο Πεκίνο την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα. Το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Κίνα θα είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2018.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απηύθυνε επίσης προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους προς την Ταϊβάν την οποία η Κίνα θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της. Οι ΗΠΑ προμηθεύει εδώ και καιρό την Ταϊβάν με όπλα και προσφέρει στο αυτοδιοικούμενο νησί ευρεία στρατιωτική υποστήριξη. Η Μάο είπε πως οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να παραβιάσουν οποιεσδήποτε "κόκκινες γραμμές" σε ό,τι αφορά την υποστήριξή τους προς την Ταϊβάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)