to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:09 | 30.01.2023

Κοινωνία

Ολονύχτιες έρευνες για τον δεύτερο πιλότο του Phantom, τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Νεκρός ο συγκυβερνήτης του F-4 που έπεσε ανοιχτά της Ανδραβίδας - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη - Τριήμερο στρατιωτικό πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις


[Έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου πιλότου:  EUROKINISSI]

Νεκρός εντοπίστηκε ο ένας εκ των δύο χειριστών που επέβαιναν στο F4 Phantom το οποίο κατέπεσε νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, κοντά στην Ανδραβίδα. Πρόκειται για τον 29χρονο συγκυβερνήτη Μιχαήλ Τουρούτσικα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον 31χρονο κυβερνήτη Ευστάθιο Τσιτλακίδη.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναφέρει:

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύσσεται από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη το πρωί, με συνέπεια να  χάσει  τη ζωή του o Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

«Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα.

H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υποσμηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος.
____________

Διαβάστε επίσης:

Ο Αλ. Τσίπρας για τον θάνατο του υποσμηναγού στα ανοιχτά της Ανδραβίδας

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον θάνατο του υποσμηναγού στα ανοιχτά της Ανδραβίδας
____________

Το χρονικό της τραγωδίας

Το F4 Phantom εκτελούσε εκπαιδευτικό σενάριο, πραγματοποιώντας πτήση «χαμηλής ναυτιλίας» (300 πόδια/100 μέτρα) σε ζεύγος με ακόμη ένα αεροσκάφος του ίδιου τύπου.

Υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Το μεσημέρι, εντοπίστηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους.

Το γεγονός ότι συνοδευόταν από άλλο μαχητικό οδήγησε και στον άμεσο εντοπισμό του σημείου πτώσης. Το δεύτερο F4 Phantom, άλλωστε, αμέσως μετά την πτώση παρέμεινε στο σημείο και γι΄ αυτό ήταν άμεση και η ανταπόκριση για την επιχείρηση διάσωσης, καθώς το πρώτο ελικόπτερο σηκώθηκε εντός ολίγων λεπτών.

Υπενθυμίζεται ότι το F-4 ανήκε στην 338 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης και εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

Στις έρευνες μετέχουν εναέρια και πλωτά μέσα τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και του Λιμενικού Σώματος. Ειδικότερα μετέχουν: 2 Ε/Π ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας 1 Ε/Π S-70 του Πολεμικού Ναυτικού πλωτά του Λιμενικού. Σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και ένα αεροσκάφος C-130.

Οι πρώτες εικόνες όπως της μετέδωσε το protinews.com.gr:

Οι αρχικές πληροφορίες

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες από την κρατική τηλεόραση σημειώθηκε τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος, το οποίο το πλήρωμα του μαχητικού αρχικά προσπάθησε να διαχειριστεί και όταν αντελήφθη ότι αυτό δεν είναι εφικτό ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε εγκατάλειψη. Οι πληροφορίες αυτές ήθελαν οι δύο ιπτάμενοι να έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία το σύστημα εκτίναξης πριν την πτώση του μαχητικού στη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι σε νεότερο ρεπορτάζ, λίγο μετά τις 12.00, η κρατική τηλεόραση ανασκεύασε χαρακτηρίζοντας «ασαφές» το αν τα δύο μέλη του πληρώματος πρόλαβαν να εκτιναχθούν από το μαχητικό πριν αυτό πέσει στη θάλασσα.

Στην Πολεμική Αεροπορία σήμανε συναγερμός και από τις 10.30 ξεκίνησαν οι ενέργειες για τον εντοπισμό και την διάσωση των δύο μελών του πληρώματός του. Στην προσπάθεια συμμετέχουν και σκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή (αλιευτικά και άλλα).

Στην περιοχή έχουν σπεύσει δύο ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται ένα αεροσκάφος C-130.

Στην περιοχή βρίσκονται μεταξύ άλλων ιταλικά αλιευτικά σκάφη και άλλα εμπορικά πλοία. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ευνοϊκές, με μικρής έντασης ανέμους και ήπιο κυματισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)