to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:49 | 29.01.2023

Κοινωνία

Ρόπαλα, κουκούλες και μίσος: Επεισόδια μεταξύ φασιστών και αστυνομίας στο Σύνταγμα

Περίπου 50 φασίστες με κουκούλες και ρόπαλα συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη - Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο (28/1) εκατοντάδες αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ρηγίλλης, με αποτέλεσμα να εκτοπιστεί η ομάδα χρυσαυγιτών που ήθελε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση εκεί


(φωτ.: αρχείο)

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος με ομάδα ακροδεξιών και αστυνομικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, ομάδα περίπου 50 ακροδεξιών πραγματοποίησε συγκέντρωση στο μνημείο των Ιμίων στη Βασ. Σοφίας στο ύψος της Ρηγίλλης.

Τα άτομα στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκεί ήρθαν σε αντιπαράθεση με διερχόμενους πολίτες και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που δέχθηκαν επίθεση από την ομάδα των ακροδεξιών με τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση χημικών.

Ύστερα, κινήθηκαν προς την πλατεία Συντάγματος όπου πέταξαν τρικάκια και διαλύθηκαν.

Με κουκούλες και ρόπαλα στο μετρό

Ωστόσο η ένταση είχε και συνέχεια. Σύμφωνα με μαρτυρίες περίπου 30 άτομα μπήκαν στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα με κουκούλες και ρόπαλα και άρχισαν να φωνάζουν ρατσιστιστικά και ξενοφοβικά συνθήματα.

Η παρουσία τους προκάλεσε ανησυχία τόσο στους διερχόμενους επιβάτες όσο και στους υπεύθυνους του σταθμού που ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις ωστόσο τα άτομα είχαν επιβιβαστεί σε συρμό του μετρό και είχαν αποχωρήσει.

Μπλόκο από τους αντιφασίστες

Το Σάββατο (28/1) στην πλατεία Ρηγίλλης συγκεντρώθηκαν αντιφασίστες, προκειμένου να μην επιτρέψουν σε μέλη της Χρυσής Αυγής να πραγματοποιήσουν διαδήλωση με αφορμή την επέτειο των Ιμίων.

Ομάδα χρυσαυγιτών είχε συγκεντρωθεί λίγα μέτρα πιο μακριά  στο ύψος του σταθμού του μετρό στον Ευαγγελισμό και δεν κατάφερε να προσεγγίσει στο σημείο.

Υπενθυμίζεται πως σηκώθηκε «θύελλα» αντιδράσεων, ύστερα από την απόφαση ΕΛ.ΑΣ και Κώστα Μπακογιάννη να νομιμοποιήσουν και να επιτρέψουν την συγκέντρωση των φασιστών. 

Ειδικότερα, η αστυνομία επέτρεψε τη συγκέντρωση των χρυσαυγιτών, καθώς σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως, αφού έστειλε «e-mail προς τον κ. Δήμαρχο Αθηναίων για διατύπωση γνώμης»,  επιβάλλονται περιορισμοί στη συγκέντρωση και συγκεκριμένα «η συγκέντρωση των συναθροιζόμενων θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ρηγίλλης, χωρίς να καταλαμβάνουν μέρος του λοιπού οδοστρώματος των πέριξ οδών» - οπότε συνάγεται ότι ο Κ. Μπακογιάννης δεν εξέφερε αντίρρηση στη διεξαγωγής της νεοναζιστικής συγκέντρωσης:

Ανακοίνωσε εξεδωσε και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Σπίρτζης, στην οποία ασκεί σκληρή κριτική στην υποκρισία και στην ανοχή την οποία επιδεικνύει η κυβέρνηση όχι μόνο στις ακροδεξιές αντιλήψεις και πολιτικές, αλλά και στην ίδια τη ναζιστική και καταδικασμένη ως εγκληματική οργάνωση "Χρυσή Αυγή", την οποία μέσω αυτής της άδειας αναγνωρίζει εκ νέου ως κόμμα και δη πατριωτικό!

Έντονη ήταν και η αντίδραση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Νάσου Ηλιόπουλου. Με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια αναφέρει: «Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει μια παράξενη ανοχή στην προεκλογική καμπάνια που κάνει από τις φυλακές ο νεοναζί Η. Κασιδιάρης. Σήμερα νομιμοποιούν ανοιχτή συγκέντρωση των νεοναζί».

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)