to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ευρωπαϊστές για κλάματα

«Δεν υπάρχει μόνο ένας ευρωπαϊσμός, αλλά αριστερός και δεξιός. Ο δεξιός προκύπτει από τα προαναφερθέντα για την πολιτική Μητσοτάκη, ο αριστερός από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019» - Γράφει ο Πάνος Τριγάζης


Τι είδους ευρωπαϊσμό υπηρετεί η σημερινή ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη; Θα έλεγα τον ευρωπαϊσμό της Θάτσερ, που ήθελε την ενωμένη Ευρώπη «μια μεγάλη ελεύθερη αγορά και τίποτα άλλο», επιπλέον, μια Ευρώπη στρατηγικά εξαρτημένη από τις ΗΠΑ, όχι αυτόνομο πόλο ειρήνης και σταθερότητας για όλο τον κόσμο.

Αυτό συμβαίνει σήμερα με την αδυναμία ή απροθυμία της ΕΕ να αναλάβει αποφασιστικό ρόλο για τον τερματισμό του βάρβαρου πολέμου της ηγεσίας Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας, τον οποίο σιγοντάρει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κινούμενη σε καθαρά αντιρωσική τροχιά εις βάρος των μακροχρόνιων συμφερόντων της χώρας μας.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εθνικά επωφελούς, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε την εθνικιστική παντιέρα για να κερδοσκοπήσει πολιτικά, αψηφώντας την κοινή θέση της ΕΕ υπέρ της συμφωνίας, θέση παράλληλη με του Πούτιν και Ερντογάν, που τάχθηκαν εναντίον, έκαστος για δικούς του λόγους.

Έρχομαι στο βασικότατο ερώτημα για το ποια Ελλάδα θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντός της ΕΕ. Ας θυμηθούμε ότι την περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματευόταν σκληρά με τους εταίρους στην ΕΕ, η ηγεσία της ΝΔ ενθάρρυνε την άλλη πλευρά με εκφράσεις του τύπου «Γερούν γερά» και «Βάστα Σόιμπλε», ευθυγραμμιζόμενη στην ουσία με το σχέδιο του τότε γερμανού υπουργού Οικονομικών για εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Και όταν η κυβέρνηση Τσίπρα προσέφυγε στον λαό με το δημοψήφισμα της 5 ης Ιουλίου 2015, ζητώντας ισχυρή εντολή να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους από την πρόταση Γιούνκερ, τότε η ΝΔ με αρχηγό Σαμαρά, κατέβηκε στους δρόμους με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη», ισχυριζόμενη ψευδώς ότι το δημοψήφισμα αποσκοπούσε στην έξοδο από την Ευρώπη.

Εκείνο όμως το Όχι του 62% δεν οδήγησε την Ελλάδα εκτός ΕΕ, αλλά ισχυροποίησε την θέση της για επιτεύγματα όπως η μη εξυπηρέτηση του χρέους για μακρά περίοδο, ρύθμιση που τώρα απολαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 όταν και ολοκληρώθηκε το τρίτο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας. Αντιθέτως, με κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζουμε μέτρα λιτότητας τυπικά χωρίς μνημόνιο.

Ένα άλλο κριτήριο του ευρωπαϊσμού είναι κατά πόσο μία χώρα τηρεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κριτήριο το οποίο δεν εκπληρώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς βαρύνεται με την κατρακύλα της Ελλάδας στην θέση 108 παγκοσμίως στην ελευθερία του τύπου, ιδιαίτερα δε με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, αντιδημοκρατική εκτροπή, για την οποία έχει επιληφθεί αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, της οποίας το πόρισμα αναμένεται. Να δούμε λοιπόν, αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συμμορφωθεί με το πόρισμα του μόνου εκλεγόμενου απευθείας από τους λαούς θεσμού της ΕΕ, ο οποίος κατά κανόνα συμπαρίσταται στην Ελλάδα και τα εθνικά της θέματα.

Καταλήγω με το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μόνο ένας ευρωπαϊσμός, αλλά αριστερός και δεξιός. Ο δεξιός προκύπτει από τα προαναφερθέντα για την πολιτική Μητσοτάκη, ο αριστερός από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019. Πάντοτε η Ευρωπαϊκή Ιδέα ήταν δημοκρατική, φιλειρηνική και πανευρωπαϊκή είτε την πρότεινε ο Καποδίστριας είτε ο Βίκτωρ Ουγκώ είτε ο ιταλός αντιφασίστας Αλτιέρο Σπινέλι.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)