to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:55 | 29.01.2023

Πολιτική

Predator: Έφερναν στην Ελλάδα Ισραηλινούς υπαλλήλους «υψηλής ειδίκευσης» - Ο ρόλος Μηταράκη

Στο φως σχετικό έγγραφο - Πώς εμπλέκεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου


Ολοένα και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τον τρόπο λειτουργείας του κακόβουλου λογισμικού Predator στη χώρα μας, συχνά με τις... ευλογίες της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.

Όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Το Βήμα», Ισραηλινοί που όπως όλα δείχνουν έπαιξαν κύριο ρόλο στη λειτουργία του Predator, είχαν προσληφθεί σε ελληνικές εταιρείες που φέρονται σχετιζόμενες με το παράνομο λογισμικό. Και παρόλο που χαρακτηρίζονται «υψηλής ειδίκευσης» εργάτες, στα χαρτιά φαίνεται να είχαν προσληφθεί σε «απλές θέσεις γραφείου». Και σε αυτό το σημείο ανακύπτουν ξανά ερωτήματα όσον αφορά τις... σχέσεις της κυβέρνησης με το Predator, καθώς όπως αναφέρει και το «Βήμα», οι σχετικές εγκρίσεις για την απασχόλησή τους στην Ελλάδα να είχαν δοθεί τον Μάρτιο του 2021 από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η εφημερίδα, μάλιστα, παρουσιάζει και σχετικό έγγραφο που αποδεικνύει αίτημα που είχε υποβάλει στο υπουργείο του οποίου ηγείται ο Νότης Μηταράκης, ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος, που θεωρείται κεντρικό πρόσωπο του ύποπτου λογισμικού στη χώρα μας. Στο έγγραφο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μνημονεύεται ότι το αίτημα του κ. Μπίτζιου, που ικανοποιήθηκε 13 ημέρες μετά την υποβολή του, αφορούσε τον ερχομό στην Ελλάδα στελεχών με σημαντικές επαγγελματικές δυνατότητες, που δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Όμως στη συνέχεια υπάρχει αναφορά για προσλήψεις «υπευθύνων διαχείρισης γραφείων», μια αναφορά που δεν παρέχει σαφείς διευκρινίσεις για την κατάσταση. Παράλληλα, παραμένει άγνωστο τι μνημονεύεται στους σχετικούς φακέλους που υπέβαλε ο κ. Μπίτζιος και αν επεξηγείται ποια «υψηλή ειδίκευση» είχαν οι Ισραηλινοί και σε τι αυτή ακριβώς θα χρησίμευε.

Όπως προσθέτει το δημοσίευμα του «Βήματος», η απόφαση αυτή του υπουργείου Μετανάστευσης στάλθηκε μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και συγκεκριμένα μέσω του διπλωματικού ταχυδρομείου. Μια διαδικασία που αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί προσδιόριζαν ως «προβλεπόμενη» και δεν συνιστά υποβοήθηση των αιτούντων.

Το ενδεικτικό έγγραφο που παρουσιάζεται στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, αφορά την πρόσληψη μιας Ισραηλινής στην εταιρεία Apollo Technologies - Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία που φέρεται να ασχολείται με «υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών της πληροφορίας για εφαρμογές». Η εν λόγω εταιρεία, με έδρα στο Μαρούσι, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020 και έχει την ίδια μητρική, την ιρλανδική Thalestris LTD, με την Intellexa που θεωρείται ο φορέας του Predator στην Ελλάδα. Ακόμη μια Ελληνίδα, εκ των υπευθύνων της Apollo Technologies, εμφανιζόταν ως συνεργάτιδα των Ισραηλινών Σαχάκ Αβνί και Ταλ Ντίλιαν, που επίσης έχουν συνδεθεί με την εισαγωγή του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας.

Τέλος, δημιουργός της Apollo Technologies εμφανίζεται λογιστής με γραφεία στην Κύπρο και στην Ελλάδα που πρωτοστατεί και στη μεταφορά της εταιρείας Intellexa στην χώρα μας. Η προαναφερόμενη εταιρεία απασχολούσε επίσης αλλοδαπούς από το Ισραήλ.

Πηγή: Αυγή

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)