to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:47 | 28.01.2023

Κοινωνία

Στον «πάγο» μέχρι τις εκλογές μπαίνει ο Προσωπικός Γιατρός

Η αποτυχία του προσωπικού γιατρού αποτυπώνεται και στο ΕΣΥ, με τα δεκάδες ράντζα που έχουν κατακλύσει τους διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων - Απλήρωτοι παραμένουν οι γιατροί του δημοσίου και των Κέντρων Υγείας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα


Το πολυδιαφημισμένο έργο του υπουργείου Υγείας, ο προσωπικός γιατρός, φαίνεται ότι οδηγείται σε οριστικό… Βατερλώ. Εξάλλου, εδώ και μήνες οι αριθμοί των δηλωθέντων γιατρών και πολιτών παραμένουν κολλημένοι στα ίδια επίπεδα.

Συγκεκριμένα, λίγο περισσότεροι από 4,7 εκατ. πολίτες έχουν δηλωθεί και 3.370 γιατροί. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί, καθώς στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει κάποιο πλάνο για να προχωρήσει ο θεσμός στην πλήρη εφαρμογή του. «Μέχρι τις εκλογές δεν θα γίνει τίποτα» ξεκαθαρίζει στέλεχος της Αριστοτέλους.

Επίσης, όπως είχε τονίσει ο Θάνος Πλεύρης πολλάκις, ο προσωπικός γιατρός θα ήταν έτοιμος στην αρχή του 2023. Σε λίγες μέρες τελειώνει ο Ιανουάριος και δεν είναι ορατή στον ορίζοντα κάποια βελτίωση. Αντιθέτως, η κατάσταση είναι στάσιμη και έτσι θα παραμείνει. Οι πηγές από το υπουργείο Υγείας εξηγούν ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε στρεβλά εξαρχής και δεν έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις στη συνέχεια. Πλέον φτάσαμε στην πλήρη αποτυχία, με τον Θάνο Πλεύρη να μην είναι τόσο λαλίστατος πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως τους προηγούμενους μήνες, που έδινε καθημερινά συνεντεύξεις με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τον προσωπικό γιατρό.

Δεκάδες ράντζα

Η αποτυχία του προσωπικού γιατρού αποτυπώνεται και στο ΕΣΥ, με τα δεκάδες ράντζα που έχουν κατακλύσει τους διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων. Οι ασθενείς φτάνουν ήδη σε κακή κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς δεν υπάρχει προσωπικός γιατρός για να τους φροντίσει σε πρώτο βαθμό, με αποτέλεσμα στη συνέχεια οι εισαγωγές να είναι πάρα πολλές.

Απλήρωτοι οι γιατροί

Κι ενώ έχουν συμπληρωθεί σχεδόν πέντε μήνες από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί, με πάμπολλα προβλήματα, ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού, οι συμμετέχοντες σε αυτήν την προσπάθεια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας γιατροί παραμένουν απλήρωτοι.

Αναφερόμαστε στους γιατρούς του δημοσίου και κυρίως στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας οι οποίοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για τις υπηρεσίες τους στο θεσμό, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών τα οποία δεν έχουν λύσει ακόμη οι αρμόδιες αρχές.

Αντιθέτως, όσοι ιδιώτες γιατροί συμμετέχουν στον θεσμό έχουν λάβει κανονικά όλα τα χρήματα που τους αναλογούν από τον ΕΟΠΥΥ, με βάση τα ραντεβού που έχουν πραγματοποιήσει στα ιδιωτικά ιατρείας τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι από το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Υγείας επέβαλε στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας αλλά και των ΤΟΜΥ να γίνουν υποχρεωτικά προσωπικοί γιατροί εγγράφοντας έως 2000 πολίτες, διευκρινίζοντάς τους ότι θα αμείβονται ξεχωριστά από το μισθό τους, όχι όμως για το σύνολο των 2000 εγγραφών των πολιτών, αλλά μόνο για όσους εγγράψουν πάνω από τα 1500 άτομα.

Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων γιατρών φέρονται να έχουν γεμάτες τις λίστες με τα ραντεβού με ασθενείς πολίτες με αποτέλεσμα οι νέες προγραμματισμένες επισκέψεις να είναι είδος προς εξαφάνιση, η μη πληρωμή τους οφείλεται στην γραφειοκρατία.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η διαδικασία φρενάρει στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και την ΗΔΙΚΑ.

Αν και τα σχετικά χρηματικά ποσά έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Υγείας, οι ΥΠΕ και η ΗΔΙΚΑ δεν έχουν εκκαθαρίσει τις λίστες με τις εγγραφές των γιατρών και τα ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν ώστε να καταβληθούν οι αμοιβές στους γιατρούς.

Οι ΥΠΕ θα έπρεπε να δημιουργήσουν έναν ειδικό λογαριασμό (ΚΑΕ) ώστε να εντάξουν το επιπλέον κονδύλι που τους δόθηκε για το 2022 για να ξεκινήσουν την κατανομή των χρημάτων στους γιατρούς κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

Μόνο μία ΥΠΕ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας γι’ αυτό και αναμένεται να πληρώσει τους προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία θα πρέπει να γίνει λεπτομερής καταγραφή όλων των εγγραφών των πολιτών που έχουν γίνει στις λίστες των γιατρών, καθώς οι τιμές αποζημίωσης είναι διαφορετικές ανάλογα με την ηλικία του πολίτη.

Ο προσωπικός γιατρός αμείβεται με 35 ευρώ για άτομα έως 49 ετών, ενώ για πολίτες άνω των 70 ετών με 40 ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)