to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:13 | 27.01.2023

Διεθνή

Γαλλία: Ζευγάρι influencer κατηγορείται για απάτη μέσω κοινωνικών δικτύων

Ένα ζευγάρι Γάλλων που ζουν στο Ντουμπάι και διέθεταν περίπου 4.000.000 ακολούθους κατηγορούνται ότι παρέσυραν πολλούς από αυτούς σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου με αποτέλεσμα να χάσουν τα χρήματά τους


Μια ομαδική αγωγή έχει ξεκινήσει στη Γαλλία από 102 φερόμενα θύματα, η οποία κατηγορεί ένα ζευγάρι Γάλλων influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι τους οδήγησαν σκόπιμα να χάσουν χρήματα σε πλατφόρμες συναλλαγών και NFT.

Οι δικηγόροι τους λένε ότι το ζευγάρι δεν είναι οι μόνοι απατεώνες που εμπλέκονται, καθώς υπάρχουν χιλιάδες πιθανά θύματα σε όλο τον κόσμο.

Μία από τις καταγγελλόμενες απάτες αφορά τη λεγόμενη πλατφόρμα NFT, Animoon, η οποία προωθήθηκε και στις ΗΠΑ από τον Jake Paul, αδελφό του διαβόητου διάσημου Logan Paul.

Ο Marc και η Nadé Blata ζουν στο Ντουμπάι και αμφότεροι συνήθιζαν να μοιράζονται τακτικά επενδυτικές συμβουλές με τα εκατομμύρια των οπαδών τους στο Instagram. Από τότε που η υπόθεση έγινε γνωστή, ο ιδιοκτήτης του Instagram, η Meta, διέγραψε τους λογαριασμούς τους.

Οι κατηγορίες αφορούν συγκεκριμένα το Animoon και τα 6,3 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 5,8 εκατομμύρια ευρώ) που συγκέντρωσε - αλλά κανένας από τους επενδυτές δεν πήρε το μερίδιό του.

Ο Marc Blata διατηρούσε επίσης ένα κανάλι Telegram στο οποίο έδινε συμβουλές αντιγραφής συναλλαγών, πράγμα που σημαίνει ότι συμβούλευε τους συνδρομητές του σχετικά με χρηματοοικονομικές επενδύσεις, λέγοντάς τους να αντιγράψουν τις δικές του τεχνικές και να μιμηθούν την αυτοαποκαλούμενη επιτυχία του στον τομέα των συναλλαγών.

Μια γυναίκα, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, λέει ότι επένδυσε 500 ευρώ με βάση τις συμβουλές του Blata, ελπίζοντας να αποκομίσει κέρδη. Αλλά εβδομάδες αργότερα, ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα απάτης, αφού εξαφανίστηκε κάθε ίχνος των μετρητών της.

To ζευγάρι ακολουθούνταν από περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα, ορισμένα εκ των οποίων το κατηγορούν ότι τους επηρέασε στις οικονομικές επιλογές τους δίνοντας συμβουλές προώθησης επενδύσεων υψηλού κινδύνου.

Η Meta France (η μητρική εταιρεία του κοινωνικού δικτύου) ανακοίνωσε την απόφασή διαγραφής του λογαριασμού έπειτα από παρέμβαση στο Twitter μιας συλλογικότητας που ονομάζεται AVI (Βοήθεια για θύματα επιρροών) και της έθεσε το ερώτημα «ποιά μέτρα θα λάβετε κατά των influenceurs που προσφέρουν παράνομα στους ακολούθους τους οικονομικές συμβουλές και προωθούν επενδύσεις μετοχών πολύ υψηλού κινδύνου στις πλατφόρμες σας;». Η ίδια συλλογικότητα ανακοίνωσε την έναρξη νομικών αγωγών από δεκάδες άτομα, ιδίως για "απάτη" και "παραβίαση εμπιστοσύνης", τα οποία, όπως υποστηρίζουν, εξαπατήθηκαν επενδύοντας σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που διαφημίζονται από διάσημους influencers.

Σημειωνεται ότι τον Δεκέμβριο, η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε σειρά συναντήσεων και δημόσια διαβούλευση με στόχο την καλύτερη ρύθμιση αυτών των πρακτικών. Ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ θα υποβάλει, όπως ανακοίνωσε, σχετική έκθεση το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)