to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:01 | 27.01.2023

Πολιτική

Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος: Η Δημοκρατία είναι διαρκής αγώνας

«-Πες μου, στο Άουσβιτς που ήταν ο Θεός;» «-Που ήταν ο άνθρωπος;» - Μηνύματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Βαρδάκη και Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Ήταν το 2005, όταν ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του ναζιστικού καθεστώτος, 60 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς – Μπίρκεναου, του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Πολωνία, από τα σοβιετικά στρατεύματα.

Σήμερα θυμόμαστε το μέγεθος της φρίκης που βίωσαν εκατομμύρια Εβραίοι από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που χάθηκαν με τον πιο βάρβαρο και απάνθρωπο τρόπο στο Ολοκαύτωμα.

Η μέρα αυτή αποτελεί ακόμα μια αφορμή για να μην ξεχάσουμε ποτέ τον παραλογισμό και την οδύνη που γεννούν η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία και η προκατάληψη. Είναι μια αφορμή για να κοιτάξουμε ξανά στο παρελθόν, προκειμένου να σταθούμε απέναντι στον αναζωπυρωμένο ρατσισμό και το μίσος με τα οποία δηλητηριάζουν το παρόν και το μέλλον μας διάφορες νεοναζιστικές ομάδες.

Η χώρα μας πολέμησε λυσσαλέα  τον φασισμό και τον ναζισμό. Ο λαός μας πότισε με το αίμα του, τα χώματα του τόπου μας, προασπίζοντας την ελευθερία, την ισότητα και τη δημοκρατία.

Χρέος δικό μας να θυμόμαστε. Να μην σιωπούμε. Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε από κάθε μετερίζι ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού».

«-Πες μου, στο Άουσβιτς που ήταν ο Θεός;» «-Που ήταν ο άνθρωπος;»

Στίχους του William Styron (1925-2006) δανείστηκε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, για να τιμήσει την Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ενώ ολόκληρο το μήνυμά του είχε ως εξής: 

«78 χρόνια πριν, στις 27 Ιανουαρίου 1945 και στον επίλογο της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας. Το Άουσβιτς – Μπίρκεναου της Πολωνίας έμελλε να μείνει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο σύμβολο φρίκης και ανθρώπινης θηριωδίας.

Μία υπενθύμιση, για το τι μπορεί να κάνει η εξουσία, όταν βρεθεί σε λάθος χέρια.  Μία φρικτή ένδειξη, για το αποτέλεσμα της επικράτησης του μίσους και της απανθρωπιάς.

Η ημερομηνία απελευθέρωσης των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, είναι και αυτή που επέλεξε η διεθνής κοινότητα ως ημέρα μνήμης της μεγαλύτερης γενοκτονίας που γνώρισε η Γηραιά Ήπειρος και των εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών του Β’ Παγκοσμίου, η Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ δολοφόνησε συστηματικά 6 εκατομμύρια Εβραίους. Μία μαζική εκκαθάριση ανθρώπινων ψυχών που επεκτάθηκε σε όλη την υπό γερμανική κατοχή Ευρώπη.  Εκατομμύρια άνθρωποι στερήθηκαν την αξιοπρέπεια τους, βασανίστηκαν, εξευτελίστηκαν και τελικά θανατώθηκαν βάναυσα στο βωμό του ρατσιστικού, ξενοφοβικού και μισαλλόδοξου Χιτλερικού αφηγήματος. Μαζί με τους Εβραίους, και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που κρίθηκαν ως «απειλή» και αντιμετωπίστηκαν ως «φυλετικά κατώτερες» από τους Ναζί.

Στη χώρα μας,  η πολυπληθής εβραϊκή κοινότητα αποδεκατίστηκε, με τις ανθρώπινες απώλειες να αγγίζουν το 87%. 

Η θηριωδία των Γερμανών ναζιστών, πέρα από το ότι αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο ειδεχθές  έγκλημα της σύγχρονης ιστορίας, οφείλει να μας υπενθυμίζει τη διαχρονική ανάγκη για δημοκρατία, κοινωνική ειρήνη, σεβασμό και κοινωνική αποδοχή. Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία αποτελούν «φυτίλι» για τα θεμέλια της ίδια της Δημοκρατίας. Μόνο με φιλία και αλληλοϋποστήριξη προοδεύουν οι λαοί και οι άνθρωποι.

Την ημέρα αυτή, αποτίνουμε φόρο τιμής στη μνήμη των αθώων ανθρώπων για τον άδικο και απάνθρωπο χαμό τους και φροντίζουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, η φρίκη και η θηριωδία να αποτελέσουν για πάντα παρελθόν από την Ευρώπη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)