to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 26.01.2023

Διεθνή

«Όχι» στους φράχτες, «ναι» σε άλλα μέσα καταστολής των προσφύγων λέει η Κομισιόν

Η Κομισιόν επανέλαβε την αντίθεσή της στην χρηματοδότηση κατασκευής «τοίχων και φρακτών» λόγω έλλειψης πόρων - «Βρισκόμαστε στην αρχή μίας συζήτησης που προβλέπεται έντονη», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η αυστριακή πλευρά, η οποία είναι υπέρμαχος της ανέγερσης φραχτών και άλλων κατασταλτικών και αντιπροσφυγικών πολιτικών στα ευρωπαϊκά σύνορα


Δε βγαίνουν τα «κουκιά» στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να χρηματοδοτήσει «τοίχους και φράχτες».

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή της στην χρηματοδότηση από την Ενωση τοίχων και φρακτών για την αντιμετώπιση της «παράτυπης μετανάστευσης» (sic), αίτημα που έχει διατυπωθεί από πολλές χώρες μέλη, ανάμεσά τους πρόσφατα η Αυστρία.

«Δεν υπάρχουν χρήματα στο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης γι΄αυτό. Αν έπρεπε να δαπανήσουμε χρήματα για τοίχους και φράκτες, δεν θα υπήρχαν χρήματα για άλλα πράγματα», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, η οποία ερωτήθηκε σχετικά κατά την προσέλευσή της στην σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Στοκχόλμη.

Διαφωνεί η Αυστρία 

Ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ επισκέφθηκε πρόσφατα τα σύνορα ανάμεσα στην Βουλγαρία και την Τουρκία, κατά μήκος των οποίων έχει υψωθεί φράκτης από την Σόφια για να εμποδισθεί η είσοδος μεταναστών. Ο καγκελάριος δήλωσε ότι υποστηρίζει το αίτημα του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ προς την Κομισιόν για την χορήγηση «δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση του φράκτη, ώστε να υπάρξει πραγματική προστασία για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Πρόκειται για τον τεχνικό εξοπλισμό, κάμερες παρακολούθησης, drone, ελικόπτερα, οχήματα και την ίδια την υποδομή. Η Αυστρία βρίσκεται ξεκάθαρα στο πλευρό της Βουλγαρίας όταν πρόκειται για την υποστήριξη της χώρας σχετικά με το αίτημα αυτό», δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος και θα εγείρει το θέμα στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 9 και 10 Φεβρουαρίου.

Η Αυστρία βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση των αιτήσεων ασύλου και πρόβαλε τον Δεκέμβριο βέτο στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ζώνη Σένγκεν, φοβούμενη ότι θα αυξήσει περαιτέρω της αφίξεις προσφύγων.

Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ δήλωσε σήμερα στην Στοκχόλμη ότι «είναι αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ώστε να έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύουμε με ασφάλεια εντός του ευρωπαϊκού χώρου». «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μίας συζήτησης που προβλέπεται έντονη».

«Δεν εγκρίνει» τον φράχτη Θεοδωρικάκου η ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο 2021, δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Δημοκρατία της Τσεχίας και Σλοβακία) είχαν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή τέτοιων φρακτών. Η Κομισιόν έχει επανειλημμένως διατυπώσει άρνηση.

«Υπάρχει από παλιά μία κοινή θέση στην Επιτροπή και το Κοινοβούλιο για το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση συρματοπλεγμάτων και τοίχων», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ακάθεκτος, ωστόσο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε πριν κάποιες εβδομάδες ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κατασκευάσει φράκτη σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου.

Μία απόφαση προεκλογική που θα «ταΐσει» το ακροδεξιό ακροατήριο, η οποία ακολουθεί το διαχρονικό modus operandi της κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες που περιλαμβάνει την αποτροπή και την καταστολή στα σύνορα, εντείνοντας τα φαινόμενα βίας και δημιουργώντας ένα «πεδίο δόξης λαμπρό» για επαναπροωθήσεις και θανατηφόρα ατυχήματα. 

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η λογική αυτή συγκροτεί ένα πρόβλημα που οδήγησε μέχρι και στην παραίτηση του επικεφαλής της Frontex το προηγούμενο διάστημα. Τα δεδομένα αυτά δεν «συγκινούν» την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία την ίδια στιγμή που «υφαίνει» το succes story της για την διαχείριση της στο προσφυγικό, αποφασίζει να αντιγράψει ένα από τα πιό αντιδραστικά σχέδια του ακροδεξιού Τραμπ, επισφραγίζοντας την αναποτελεσματικότητα της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)